První dáma z chudé dělnické rodiny. Olga byla pro Havla hlasem selského rozumu

  18:00
Státní oficiality a zdvořilostní fráze byly pro upřímnou Olgu Havlovou v roli první dámy utrpením. Neměla ráda přetvářku, ale chovala se vždy diplomaticky. Neuměla cizí jazyky, přesto se přátelsky zdravila s hlavami států i jejich chotěmi či členy královských rodin. Pro svého muže Václava byla vždy pevnou oporou. Když podlehla rakovině, smutnil celý národ.
Olga Havlová (na snímku z poloviny 90. let dvacátého století)

Olga Havlová (na snímku z poloviny 90. let dvacátého století) | foto: Ondřej NěmecMAFRA

Olga Havlová, rozená Šplíchalová, se narodila 11. července roku 1933 do početné rodiny na pražském Žižkově. Vyrůstala v chudých poměrech. Rodiče se rozešli, když jí bylo šest let. Od mala pomáhala své starší sestře s péčí o jejích pět dětí. Velká rodina bydlela v malém bytě 1+1.

Ačkoliv byl život rodiny skromný, brala maminka děti často do divadla a kina. Láska k umění Olze zůstala po celý život, moc ráda taky četla a podle přátel byla velmi sečtělá. „Nebyla naivka. Říkávala nekomplikuj věci nadbytečným myšlením,“ vzpomínal herec Ladislav Trojan.

Chybějící prsty na levé ruce dobře maskovala

Po absolvování měšťanské školy se Olga vyučila v Baťově továrně. Tam se jí přihodilo tragické zranění, při němž přišla o čtyři prsty na levé ruce. Zmrzačenou ruku zvládala maskovat velmi dobře, nestála o lítost. Na veřejnosti nosila rukavice, měla ruku elegantně obtočenou šátkem nebo schovanou v druhé ruce.

„Až po letech, dokonce mě na to snad někdo upozornil, jsem si všimla, že má zmrzačenou ruku. Dokázala si kontrolovat pohyb rukou a manipulovat s kapesníkem tak, aby to nebylo vidět,“ pamatovala si její přítelkyně Petruška Šustrová.

Olga Havlová při kompletování jednoho ze svazků Edice Expedice

Během padesátých let vystřídala Olga různá zaměstnání, pracovala jako účetní, skladnice nebo prodavačka. Dvacetiletá dívka byla však v duši nadšenou divadelnicí, chodila na herecké kurzy a s dalšími žáky hráli ochotnické divadlo.

Kompas mého života, říkal Havel

S Václavem Havlem se poznali v roce 1953 v pražské literární kavárně Slavia. O tři roky později se v ní vídali každý týden, stydlivý Václav se jí však zdráhal říct, že by s ní chtěl chodit, a tak jí to napsal dopisem. „Ona mi rovněž dopisem odpověděla, že nabídku přijímá,“ vzpomínal Havel.

Budoucí prezident pocházel z vyšší třídy, o tři roky starší Olga mu byla hlasem selského rozumu a svou racionalitou ho držela při zemi. Vzali se po osmi letech v roce 1964 jen za přítomnosti svědků. Manželství mělo jednu vadu na kráse, Olga nemohla mít děti.

Havel o své první ženě mnohokrát prohlásil, že byla kompasem jeho života. Byla jeho pozornou první čtenářkou a kritičkou jeho esejistických i dramatických děl, ale také jeho velkou oporou a spolupracovnicí v těžkých letech Charty 77.

Václav Havel a Olga Havlová

Ve druhé polovině šedesátých let, kdy Havel upadal ve stále větší nemilost komunistického režimu, manželé koupili venkovskou usedlost v Podkrkonoší na samotě zvané Hrádeček, jak se poté říkalo i stavení. Po invazi pěti armád Varšavské smlouvy roku 1968 se Havlovi přestěhovali na samotu. Václava neustále sledovala Státní bezpečnost (StB).

Inspirativní ženy - rozhovory

Koenigsmark: Nejsem typ na pískoviště, ale chci na Hrad

Boudová: Budoucností je sdílení a opravování věcí

Machková: Kandidovat jsem nechtěla. Že jsem žena, je pro VŠE výhoda

Kadlecová: Vlků se nebojím, strach mám z nekompetentních lidí se zbraní

Kutnarová: Mrzí mě veřejné narážky, že ženy naplňuje jen vaření a uklízení

Havránková: Mezinárodní stopu má dnes téměř každý případ

Gomba: Pomáhat dětem téměř vylučuje mít vlastní. Je to paradox

Chatardová: Slýchám, že jsme malý stát a ničeho nedosáhneme

Jiřičná: Nechápu, jak se někomu může líbit socialistická architektura

Brixi: Do rovnoprávnosti je potřeba zapojit i muže

Kolínská: Je potřeba, aby se emancipovali i muži a přijali otcovskou roli

Hrdličková: Byla jsem zjevením, justice je stále „pánský klub“

Vondrová: Představa, že špičkový odborník z praxe půjde učit, je mylná

Nerudová: Stereotypy nejde bořit silou, snažím se být ženám inspirací

Havlíčková: Děti jsou můj největší životní projekt

Cenigová: Tři dny se učila zavazovat tkaničky. Teď má úspěšný podnik

Kijonková: Vždy se můžeme odrazit ode dna, je to pouze na nás

Bradáčová: Práce není jediné životní štěstí. Dejme ženám příležitost

V „zeleném vězení“ chodila Olga často na dlouhé procházky se psy, svými věrnými společníky, houbařila nebo zahradničila. Chvíle klidu Havlovi střídali s bohatým společenským životem. Na samotu za nimi jezdilo mnoho přátel, umělců, disidentů. Na louce před usedlostí hlídkovala v malém dřevěném domku StB a legitimovala všechny přijíždějící.

Mezi hosty budila Olga podle Havla dojem přísné paní domu. Bylo známo, že dokud si ráno nedala kávu, tak s ní nebyla řeč a všichni jí šli raději z cesty.

První dámou disidentu

Olga svého muže podporovala ve všech disidentských aktivitách a sama se zapojovala. Po jeho uvěznění v roce 1979 Olga převzala některé manželovy povinnosti. Pokračovala ve vydávání nezávislé literatury Edice Expedice, přijímala zahraniční návštěvy, poskytovala rozhovory zahraničním novinářům. Stala se první dámou českého disentu.

Z vězení ji Havel úkoloval v dopisech, kde má co na chalupě natřít, přemístit, co by bylo třeba zařídit nebo co by potřeboval přivézt do vězení. Psal jí ovšem taky hluboké dopisy s filozofickými a existencionálními otázkami. Později z nich vyšla jedna z nejvýznamějších Havlovýh knih Dopisy Olze. Žádné vyznání v nich ovšem čtenář nenajde. Nedávali svou lásku najevo. Její dopisy jemu byly stručné, přímo k věci, takové jaká byla i ona.

Havel se dostal z vězení díky zápalu plic a intervencím západních politiků v březnu 1983. Olga si však v době jeho věznění našla jiného partnera, což svému muži upřímně řekla. Rozvádět se nechtěla, ale také se s oním mužem nedokázala rozejít. Havel byl zvyklý svěřovat se manželce se svými nevěrami, ale sám od ní nic podobného neočekával. Považoval ji za ženu silnou, přísnou, až chladnou, opačné vlastnosti občas hledal jinde.

Oním důvěrným přítelem Olgy byl o dvacet let mladší herec Jan Kašpar. S Olžiným doznáním se Václav dlouho nemohl srovnat. Dohodli se, že se nerozejdou, ale každý si bude žít svůj soukromý život.

Státní formality trpěla, nesnášela přetvářku, ale chovala se s noblesou

V 80. letech Olga vystoupila z manželova stínu. Se slábnutím pronásledování disentu se vytvářely nové možnosti, jimiž byl i samizdat. S ním Olga měla velké zkušenosti, a proto se začala významně podílet na vzniku a existenci Originálního videožurnálu a časopisu O divadle.

Po revoluci Olga nechtěla, aby Václav přijal funkci prezidenta. Když se jím na sklonku roku 1989 stal a přestěhovali se na Pražský hrad, nesžívala se s rolí první dámy lehce. Její podstata byla velmi upřímná, nesnášela přetvářku. „Byla zvyklá cokoliv si myslí hned říct a nebála se různých konfrontací, což já dost nenávidím,“ vzpomínal Havel.

Těžko se vyrovnávala se státnickými oficialitami, když si před státní večeří musela podat ruku se spoustou lidí a vyslechnout množství zdvořilostních frází. „To pro ni bylo utrpení,“ vzpomínal Havlův mluvčí Ladislav Špaček. „Ale nikdo to na ní nepoznal,“ dodal jedním dechem.

Chovala se totiž vždy velmi diplomaticky, s noblesou a svou empatii a šarm předstírat nemusela. Dcera z dělnické rodiny, která neuměla cizí jazyky, se přátelsky vítala s členy královských rodin i americkým prezidentským párem.

Našla se v charitativní činnosti. „Odmala po celý svůj život byla zvyklá se starat, a když měla možnost tu solidaritu rozprostřít na více lidí, bylo to pro ni přirozené,“ vyprávěla blízká přítelkyně Dana Němcová.

Olga Havlová

Nadaci Výbor dobré vůle založila Olga na počátku roku 1990, jejím hlavním cílem bylo pomáhat lidem se zdravotním postižením, lidem opuštěným a diskriminovaným v jejich začlenění do společnosti. Velkou roli sehrál i vážný úraz jejího bývalého přítele Jana Kašpara, který zůstal po poranění míchy upoután na vozíku. V nadaci z něj učinila jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků.

Olga navštěvovala nově vznikající centra pro děti s kombinovanými vadami a zjišťovala, co by jim mohlo ulehčit život. Často ji bylo vidět mezi seniory a postiženými dětmi. Zajímala se o systémové změny v nemocnicích a nabádala ministry k podpoře občanských sdružení působících v sociální oblasti.

V očích veřejnosti byla tehdy jednou z nejvýznamnějších žen republiky, získala si respekt i zahraničních politiků a osobností. Těšila se popularity, jako málokterá z prvních dam v historii.

Tušení konce

O svém onemocnění či bolesti Olga mluvit nechtěla. Celý život byla zvyklá starat se o druhé, být Václavovi oporou a potlačovat vlastní problémy. V květnu roku 1994 se přítelkyni lékařce svěřila, že si našla na těle tuhou bulku. První dáma měla možnost se léčit na renomované klinice ve Švýcarsku, ale rozhodla se pro Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze.

„Že má nádor, jsme věděli dlouho. Myslím, že to nesla statečně. Nakolik to bylo sebeovládání a na kolik vlastní přesvědčení se někdy těžko odhaduje,“ svěřil se později Havel.

Pobyty v nemocnici se střídaly s obdobími horečného pracovního tempa. „Nedávala na sobě najevo, že je jí zle, nemluvila o tom, nikdo jsme o tom moc nevěděli,“ vzpomínala jejich přítelkyně Dana Němcová, která ji později na některých veřejných událostech zastupovala.

V létě roku 1995 strávila celé léto na Hrádečku, do Prahy se vrátila až v září. „Řekla mi, že se nemoc vrátila a že to asi nebude dlouho trvat,“ pamatovala si její přítelkyně lékařka Milena Černá. Když se na začátku dalšího roku konec přiblížil, převezli ji z nemocnice domů. Po pár dnech 27. ledna roku 1996 na rakovinu zemřela, bylo jí pouhých dvaašedesát let.

Inspirativní ženy

Seriál iDNES.cz

Inspirativní ženy, které se rozhodl představit projekt portálu iDNES.cz, jsou silné, pevné v názorech a jdou si za svým. Jsou vidět a slyšet ve veřejném prostoru nebo se dokázaly prosadit bez větší mediální pozornosti. Mají ale dostatek možností všechny? Ptáme se na témata, která o úspěchu mohou rozhodovat - píle, platové podmínky, rodina, ale i diskriminace, sexuální obtěžování stejně tak jako férovost a rovnost. Otevřené rozhovory jsou základem našeho projektu. Statistika je neúprosná, pořád je jen zlomek rodin, ve kterých jde na rodičovskou dovolenou muž. Tedy je rodina v dnešní době překážkou a jak skloubit děti a kariéru, kterou muž většinou přerušit nemusí? Každý si musí najít odpověď sám, ale pevně věříme, že vás Inspirativní ženy bez ohledu na pohlaví zaujmou.

Hlavní zdroje:

Příběhy slavných: Paní Olga. Dokument České televize.

KOSATÍK, Pavel. „Člověk má dělat to, nač má sílu“: život Olgy Havlové.

Ve venkovských dramatech bojovala za práva žen. Preissová předběhla svou dobu

Gabriela Preissová

Seriál Výjimečná postava české literatury, Gabriela Preissová, vstoupila do dějin jako neúnavná bojovnice...

Patronka, matka i babička vládců. Mocnou ženu připravil o život rozkaz její snachy

Rekonstrukce obličeje svaté Ludmily

Seriál Kněžna Ludmila, první křesťanská kněžna a patronka České republiky, zanechala nezaměnitelnou stopu...

Milovaná a nenáviděná Polyxena. Otřásla českou šlechtou, a to jí nebylo odpuštěno

Jedno z Brožíkových historických děl, Polyxena z Lobkovic ochraňuje ve svém...

Seriál Podnikavá, noblesní a s neobyčejným politickým duchem. Tak hodnotí historici Polyxenu z Lobkovic,...

Spisovatelka, oběť domácího násilí, ikona. Legenda Boženy Němcové žije dodnes

Božena Němcová

Seriál Božena Němcová patří mezi jednu z nejvýznamnějších českých osobností. Její díla jsou dodnes čtená a...

Marcela Munzarová ovládla obor nanoprůmyslu a proslavila se za oceánem

Soutěž Žena roku 2020

Marcele Munzarové se podařilo proniknout do mužského oboru, který ovládla s grácií hodnou opravdové...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká armáda chce sebevražedné drony za miliardy. Inspirovala se na Ukrajině

29. března 2024  16:12

Takzvanou vyčkávací munici by si ráda do své výzbroje pořídila česká armáda. Inspirací je současné...

Rusko drony ničilo ukrajinskou energetiku, Kyjev kontroval napadením Belgorodu

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  15:10

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Kalifornská policie sdílela fotky podezřelých s hlavou z lega, firmě to vadí

29. března 2024  15:04

Policejní oddělení kalifornského města Murrieta začalo na sociálních platformách sdílet fotky, na...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...