Foto použito se svolením creativemachineslab

Americká univerzita vyzkoušela tepelnou úpravu kuřecího masa pomocí laseru, překvapivě úspěšně

Příprava jídla patří mezi nejstarší lidské dovednosti. Zároveň se v čase neustále mění a zdokonaluje. Minulé století tak přineslo například mikrovlnné trouby a další zcela nové postupy při úpravě jídla. A v budoucnu nás možná čeká další možnost, jak připravit chutné jídlo – vařením pomocí laserové technologie.

S tímto nápadem (ověřeným také experimentem) přišel tým vědců z Kolumbijské univerzity. Ti nejdříve vytvořili shodné kuřecí vzorky (metodou 3D tisku masa) a následně je podrobili ozařování různými typy vysoce energetických laserů. Ty se od sebe lišily výkonem, frekvencí a dalšími vlastnostmi. Na konci potom tým zjišťoval, který z paprsků upravil kuře nejlépe.

„Vaření a tepelná úprava obecně je zásadní pro vývoj výživy, chuti a textury v mnoha potravinách a přemýšleli jsme, zda bychom mohli vyvinout metodu s lasery k přesné kontrole těchto atributů,” řekl Jonathan Blutinger, inženýr na Columbia University a hlavní autor článku, který popisoval experiment. Zajímavostí je, že proces úpravy jídla probíhal přímo na stole a nebyla k němu potřeba ani trouba, ani sporák.

Vědci zkoušeli několik typů laserů, a díky tomu mohli zjistit, že různé druhy světla dokázaly připravovat jídlo různými způsoby. Modré lasery byly lepší pro přípravu uvnitř kuřete, zatímco infračervené světlo bylo nejlepší pro zhnědnutí povrchu. Takto upravená jídla byla vláčnější a ztratila méně na objemu, než při přípravě v troubě. Při slepém testu pak oba dva testeři upřednostnili maso uvařené laserem.

Zdroj: gizmodo.com