Dlužníci už mohou ručit i kryptoměnou. Český Bondster umožňuje investovat do úvěrů zajištěných bitcoiny

pavel-klema

Foto: Bondster

Pavel Klema, šéf české platformy Bondster

0Zobrazit komentáře

Když přijdete do banky a chcete půjčku, musíte se obvykle něčím zaručit pro případ, že byste později nebyli schopni půjčené peníze vrátit. Jak se doba vyvíjí, rozšiřuje se i seznam věcí, s nimiž se dá ručit. Jejich výčet standardně zahrnuje nemovitosti, pozemky nebo drahé kovy, nově se k nim ovšem přidává i bitcoin. Česká investiční platforma Bondster totiž umožňuje investovat také do úvěrů zajištěných právě nejpopulárnější virtuální měnou.

Bondster je investiční platforma, která propojuje širokou investorskou veřejnost s českými i zahraničními poskytovateli půjček. Přes Bondster byly od roku 2017 proinvestovány přes dvě miliardy korun a do konce roku se má suma zvýšit ještě zhruba o 300 milionů. Ve stále populárnějším tuzemském segmentu P2P investic, kdy lidé půjčují přímo lidem bez účasti banky, je tak v objemu půjček na druhém místě za Zonky, které nedávno oznámilo konec půjček konkrétním lidem.

Konkurenční Bondster se v září ve snaze docílit většího zájmu o investice mezi lidmi i posílit svůj růst rozhodl pro rozšíření způsobů zajištění půjček pro investory. Nově tak mohou dlužníci ručit svými bitcoiny. Investiční společnost se tím dle svého vyjádření stala první institucí v Evropě, která tento způsob zajištění nabízí, a tvrdí, že je o novinku značný zájem.

První úvěry zajištěné bitcoinem byly dle Bondsteru proinvestovány během jediného dne a investiční nabídka se postupně rozšiřuje. Výnos bitcoiny zajištěných úvěrů je většinou mezi 10 a 11 procenty ročně a délka investice se pohybuje od jednoho do dvanácti měsíců. Mechanismus investování se přitom nijak neliší od ostatních typů zajištěných půjček, které Bondster nabízí.

Bitcoin je svěřen do zástavy nikoliv platformě Bondster, ale poskytovateli úvěru. U bankovních půjček roli poskytovatele plní banka, Bondster coby P2P investiční platforma využívá služby společnosti Acema, která je jednou z největších tuzemských nebankovních institucí v oblasti financování podnikatelů. Pokud by majitelé zastavených virtuálních mincí náhodou nedokázali dostát svým závazkům, Acema jejich kryptoměnu zastaví a získané prostředky použije k vyplacení jistiny a úroků investorům.

Vzhledem ke kolísání ceny bitcoinu je nicméně nutné investory chránit proti případným poklesům hodnoty virtuální měny. Pokud by kryptoměnový trh zaznamenal klesající tendenci, je dlužník nucen dorovnat rozdíl mezi původní a aktuální hodnotou zajištění. Když tak neučiní, o své bitcoiny přijde a přes společnost Acema dojde k jejich prodeji.

platforma-bondster

Foto: CzechCrunch

Bondster umožňuje investici i do úvěrů zajištěných bitcoinem

Zatímco při poklesu bitcoinu je třeba rozdíl dorovnat, při růstu ceny všechny bitcoiny, jimiž dlužník ručí, zůstávají v zástavě bez ohledu na jejich vyšší hodnotu. Dokud tedy dlužník nesplatí svůj dluh, může se stát, že bude ručit bitcoiny s výrazně vyšší cenou, než jakou původně vkládal. „Realizace nuceného prodeje zástavy má svá přesná pravidla. Při růstu hodnoty bitcoinu však nelze část zástavy uvolnit ve prospěch dlužníka,“ říká Richard Kouba, Chief Sales & Marketing Officer společnosti Bondster.

Ačkoliv na Zonky, které je s více než padesáti tisíci investory jedničkou v oboru, Bondster ztrácí, vedení firmy věří v další růst, jemuž by bitcoinem zajištěné úvěry měly pomoci. „Před několika týdny jsme pokořili hranici dvanácti tisíc investorů na platformě a jejich zájem se z pohledu proinvestovaných objemů peněz v dubnu vrátil zpět na úroveň před pandemií. V této souvislosti pevně věřím, že úvěry zajištěné bitcoiny ještě urychlí náš růst,“ říká Pavel Klema, generální ředitel služby.

Marketingový šéf Bondsteru Richard Kouba dodává, že do konce roku ještě tuzemská platforma plánuje rozšířit portfolio o nové produkty z oblasti kryptoměn a v průběhu čtvrtého kvartálu také vstoupit na německý trh. Nadále pak platí i plán na otočení se do černých čísel, s čímž například v Zonky dlouhé roky bojují. „Očekáváme, že se do černých čísel dostaneme v polovině roku 2022 v souladu s naším dlouhodobým plánem,“ potvrzuje Kouba.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym