Ostravský Nilmore mění módní zvyklosti, moderní pohřeb na pár kliknutí a nejkrásnější Praha. Čtěte zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

prh-nlmr

Foto: F. Zelinka / Nilmore

Praha se stala nejkrásnějším městem planety a Nilmore mění módní zvyklosti

0Zobrazit komentáře

Je tady nedělní podvečer, tudíž i tradiční rekapitulace zásadních článků z uplynulého týdne. Začínáme poměrně novým startupem z Ostravy, který si říká Nilmore a chce změnit zaběhlé módní zvyklosti pomocí své nové kolekce takzvaného cirkulární oblečení. To má být z podstaty udržitelné a pozitivnější k životnímu prostředí.

Dále musíme vyzdvihnout další český startup – Goodbye. Ten se prezentuje heslem „moderní pohřební služba“ a nedávno získal svou první investici. Na pomyslné vítězné bedně se umístila také Praha, o které jsme napsali coby nejkrásnějším městě světa podle ankety magazínu Time Out.

Ostatní zásadní články za minulý týden najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly. Sledovat můžete i náš Instagram, kde se o denních i důležitých novinkách dozvíte v jiné vizuální formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

✈️ Kiwi.com zahajuje refundace ze svého: Kritizované Kiwi.com začne některým klientům vracet peníze za zrušené lety. Český vyhledávač letenek na refundaci ze svých prostředků vyčlenil 60 milionů korun, které zákazníkům poskytne v kreditech na další nákup.

?? USB-C pro všechny: Evropská unie představila návrh za sjednocení nabíječek telefonů a jiné elektroniky na standard USB-C. Nová pravidla se výrazně dotknou Applu, který u iPhonů stále drží vlastní řešení.

? Podpora pro twitterové tvůrce: Twitter má pověst místa, kde se může debata pořádně vyhrotit. Chce ale ukázat, že se zajímá i o tvůrce, kteří síť využívají k zajímavému obsahu. Nově tak umožní lidem posílat jim finanční příspěvky, třeba i v bitcoinu.

? Čína vystavila stopku kryptoměnám: Čína zakazuje kryptoměny – a jejich ceny padají. Po sérii omezení digitálních měn tamější úřady přistoupily k doposud nejtvrdšímu kroku, když její centrální banka označila veškeré kryptotransakce za nelegální.

? Leonardo DiCaprio fandí pěstovanému masu: Maso pěstované v bioreaktoru nabízí ekologický způsob, jak se nevzdát oblíbeného jídla. A na trh ho chce nyní pomoci dostat i herec Leonardo DiCaprio.

? Český divadelní Netflix jde do druhé sezony: Česká streamovací služba Dramox přesouvá divadelní zážitky ze sálů do pohodlí obýváků a po úspěšném roce vstupuje do druhé sezony. V ní přináší i zahraniční inscenace a plánuje živá vysílání.

? Tajemný sběratel NFTs: Legendární rapper Snoop Dogg toho dělá hodně a vedle marihuanového byznysu investuje také do NFT. Nyní odhalil, že je tajemným sběratelem, který drží kolekci digitálních obrázků v hodnotě stovek milionů korun. Více v newsletteru CC Streets.

? Oddych od digitálního obsahu: Neustále koukání do telefonu může krást pozornost v práci i ve škole. Proto za vás český nástroj AppBlock zablokuje aplikace i weby, které nechcete v daném čase používat, abyste se mohli se lépe soustředit.

***

Obnošené vraťte, vyrobíme z něj nové. Ostravský startup mění módní zvyklosti a spouští první cirkulární kolekci oblečení

nilmore-1-2

Foto: Nilmore

Mikuláš Hurta, zakladatel ostravské firmy Nilmore

Mikuláš Hurta si uvědomil, jakou ekologickou hrozbu představuje takzvaná rychlá móda. Proto založil značku Nilmore a vypouští první cirkulární oblečení, které vzniká recyklací obnošených kusů.

***

Moderní pohřeb na pár kliknutí. Český startup Goodbye získává na rozvoj své služby miliony korun

foto_tym-min

Foto: Goodbye.cz

Tým startupu Goodbye.cz: Jiří Štěpánek, Anna Janoštíková a Jana Vítová

Říká se, že na světě jsou dva obory, které sto let neinovovaly – školství a pohřebnictví. Ten druhý se teď snaží změnit český startup Goodbye, jenž získal investici na svou službu umožňující zařídit pohřeb na pár kliknutí.

***

Praha se stala nejkrásnějším městem světa. Lidé vyzdvihují její památky i místa pro odpočinek

Praha se podle ankety magazínu Time Out stala nejkrásnějším městem planety. Prvenství jí měly zajistit historické památky i výhledy na okolí.

***

Partner newsletteru:
Pro skupinu Generali, jejíž součástí je i Generali Česká pojišťovna, představuje udržitelnost zásadní a silné téma. Proto společně s odborníky z praxe připravila zajímavé tematické workshopy. Všem firmám bez rozdílu mohou velmi dobře pomoci s nastartováním zájmu o udržitelné podnikání nebo s jeho rozvojem. Více informací zde.

sme-enterprize

***

Na oběžné dráze jedli pizzu a dostali se výš než většina astronautů. Historická civilní mise SpaceX úspěšně skončila

inspiraton4_3

Foto: SpaceX

Posádka si volala také s dětmi v nemocnici v Memphisu

Historická mise Inspiration4 ukázala světu, jak by mohla vypadat budoucnost vesmírného turismu. V noci na dnešek úspěšně skončila, když kapsle od SpaceX s posádkou civilistů po třech dnech přistála v Atlantiku.

***

Diablo II vstalo z mrtvých. Remaster pekelného akčního RPG právě vychází na PC i konzole

diablo_ii_tyrael_boxed

Foto: Blizzard

Vychází remaster videoherní legendy Diablo II

Je čas vrátit se do pekla – Diablo II totiž vstalo z mrtvých. Jeho působivě vypadající remaster s podtitulem Resurrected právě vychází a ukazuje, že drcení démonů je pekelně zábavné i jednadvacet let po vydání originálu.

***

V Ostravě se chystá zdaleka nejvyšší mrakodrap v Česku. Bude stát v bývalé hornické oblasti

ostrava-tower-chybik-kristof-2

Foto: Chybík+Krištof

Plánovaný ostravský mrakodrap bude čnít vysoko nad panorama města

Až 235 metrů na výšku a 56 pater. V Ostravě má vzniknout nejvyšší mrakodrap v Česku, který zmodernizuje oblast okolo obchodního centra Nová Karolina.

***

Tom Hanks a jeho přítel robot. Apple v traileru představil postapokalyptické sci-fi, které dá vzpomenout na Trosečníka

hanks-1

Foto: Apple

Tom Hanks ve sci-fi filmu Finch

Tom Hanks a Apple loni uspěli s válečným dramatem Greyhound, letos to zkusí s Finchem. Postapokalyptické sci-fi představuje nezvyklou rodinu člověka, psa a androida.

***

Jsou virtuální influenceři budoucnost Instagramu? Korejská animovaná dívka vydělává miliony, nejdřív ji měli za živou

rozy

Foto: Sidus X

Virtuální influencerka Rozy stvořená korejskou firmou Sidus X

Práce virtuálního influencera nevyžaduje fyzické tělo, ale hlavně kvalitní grafiku. V Koreji takto Instagramu vládne Rozy, animovaná dívka, která vydělává miliony a kterou prý fanoušci dlouho považovali za živou.

***

Rohlik.cz vyslyšel volání zákazníků. Nákup nově doručí i ve vratných taškách a v Česku míří na 10 miliard

rohlik-taska

Foto: Rohlik.cz

Vratná nákupní taška od Rohlik.cz

Český online supermarket Rohlik.cz chce zatočit s hromadícími se papírovými taškami a nákupy bude nově doručovat také ve vratných variantách, po kterých zákazníci dlouho volali.

***

Nenápadný český datový startup Dataddo dále dobývá globální trh. Letos už vyrostl čtyřnásobně a chystá další investiční kolo

dataddo-zakladatele-boxed

Foto: Dataddo

Spoluzakladatelé Dataddo: Zdeněk Pecha, Petr Nemeth a Joel Thom

Před rokem získali 45 milionů korun, od té doby o nich nebylo moc slyšet. Zdeněk Pecha, Petr Nemeth a Joel Thom a jejich Dataddo však jen letos zvýšili tržby čtyřnásobně, chystají další investiční kolo a pouští se do dobývání trhu v USA.

***

Budoucnost digitalizace a umělé inteligence
Jak bude vypadat budoucnost digitalizace a umělé inteligence? O tom se budou na další akci Moonshot by Aspen bavit Jan Bednář ze ShipMonku, Lenka Kučerová z PRG.AI nebo Eva Pavlíková z Česko.Digital. A CzechCrunch bude jako mediální partner u toho. Více informací zde.

mnsht

***

Jakub Havrlant přichází s novým investičním fondem. Rockaway s ním chce do startupů poslat 2,5 miliardy korun

jakub-havrlant-rockaway

Foto: Rockaway

Jakub Havrlant, CEO Rockaway Capital

V Česku vzniká další velká investiční síla. Jakub Havrlant a jeho Rockaway otevírají nový fond, který plánuje do startupů poslat až 2,5 miliardy korun a rozhlížet se bude zejména po odpovědných byznysech.

***

Hrozící pád čínského realitního obra Evergrande zasáhl akcie i krypto. Propadu využil i prezident Salvadoru

bitcoin-coin

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Fiktivní mince kryptoměny bitcoin

Obří čínský developer Evergrande stojí na hliněných nohou a jeho hrozící pád s sebou stahuje akcie i kryptoměny. Propadu cen ale využili třeba v Salvadoru, kde do státní peněženky pořídili za miliony další bitcoiny.

***

Nadace je tady. Seriálová adaptace kultovního sci-fi Isaaca Asimova nabízí velkolepou akci i komplexní děj

ccwatchx26

Foto: Apple

Seriál Nadace se vydává na mnoho různých planet napříč stovkami let

Už v 60. letech dostala Nadace cenu za nejlepší sci-fi všech dob. Teď přichází na obrazovky ve velkolepém zpracování a tvůrci už naznačují, jaké plány mají se seriálem do budoucna.

***

V Brně se otevřel kreativní prostor Kumst. Podpoří tisíce lidí, kteří pracují v tvůrčích odvětvích

kumst3-min

Foto: JIC

Kreativní prostor Kumst v Brně

Hudebníci, herní vývojáři, marketingoví experti a různí tvůrci všeho druhu. Ti všichni teď mohou využívat nového prostoru Kumst v Brně, který poskytuje zázemí pro kreativní práci i networking.

***

Rivian zahájil výrobu amerického snu, který by možná ocenil i papež František. Tomu však zatím musel stačit Enyaq

rivi-min-1

Foto: Rivian/CzechCrunch

Je tady třetí díl nového newsletteru CC Drive

Papež se povozil Škodou Enyaq, Tesla a Lucid překonávají rekordy a v USA z výrobní linky Rivianu sjely pořádné elektrické pick-upy, které se nebojí ani medvěda. Co dalšího hýbe asfaltem, se dozvíte v novém vydání CC Drive.

***

Vlastní investiční fond dává pro ČEZ smysl. Pomáháme mu vstoupit do světa nové energetiky, říká jeho šéf Petr Míkovec

petr-mikovec-boxed

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Petr Míkovec, generální ředitel Inven Capital

Ptáte se, proč by měla obří energetická skupina ČEZ investovat do startupů? Šéf Inven Capital Petr Míkovec ve velkém rozhovoru vysvětluje, že se díky tomu rychleji posune do světa nové energetiky, navíc už má na kontě několik úspěšných zářezů a patří mezi přední hráče v investicích do zelených technologií.

***

Solární elektromobil z Nizozemska bude k mání v příštím roce. Díky masivním investicím se dočkáme i jeho levnější verze

Lightyear One

Foto: Lightyear

Elektromobil Lightyear One

Automobilka Lightyear pracuje na solárním voze, který zákazníkům nabídne už v příštím roce. Díky masivní investici navíc chystá i podstatně levnější model pro širší cílovku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym