natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: bitva u Doss Alto, Pavel v čele NATO a embargo nad Irákem

    24. září 2021  18:23
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 20. do 26. září, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    20. září 2014 byl Petr Pavel zvolen do čela Vojenského výboru NATO. Byl prvním zástupcem ze zemí takzvaného východního bloku, který zastával funkci předsedy výboru.

    Zdroj: Armáda ČR

    21. září 1918 se odehrála bitva u Doss Alto. Rakouské jednotky se pokusily tento vrchol dobýt. Proti nim stál 33. československý střelecký pluk, který se dokázal proti přesile ubránit. V bitvě padlo sedm československých legionářů.

    Zdroj: iDNES

    22. září 1938 se v Německu setkali britský premiér Chamberlain a říšský vůdce Hitler. Dohadovali spolu požadavky Německa na ovládnutí Sudet. Německo požadovalo vojenské obsazení Sudet armádou a evakuaci Čechoslováků z oblasti. Konečná dohoda je známá pod označením Mnichovská dohoda.

    Zdroj: Britannica

    23. září 2002 byla čtyři velitelství označena jako velitelství rychlého nasazení. Jejich cílem je vytvoření rychle nasaditelných velitelských prvků, které by byly schopny rychlé reakce. Při velitelství v Británii tak vznikla sídla v německém Münsteru, italském Miláně, ve španělské Valencii a v tureckém Istanbulu.

    Zdroj: NATO

    24. září 1997 rozhodla Rada NATO, že země pozvané ke členství budou více než pozorovatelé a méně než členové. Na úrovni velvyslanců došlo k rozhodnutí, že zástupci České republiky, Maďarska a Polska se budou od roku 1998 moci účastnit pravidelných schůzí Rady NATO a výborů Aliance včetně ministerských zasedání.

    Zdroj: natoaktual.cz

    25. září 1990 rozhodla Rada bezpečnosti o vzdušném embargu nad Irákem. Kompletní sankce ze srpna již zahrnovaly zbrojní embargo jako reakci na iráckou okupaci Kuvajtu. Rezoluce měla za cíl přinutit Irák k mírovým jednáním.

    Zdroj: SIPRI

    26. září 1921 byla v Praze jmenována 5. československá vláda. Jejím předsedou se stal Edvard Beneš.

    Zdroj: Vláda ČR

    luc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media