Potraviny V Lednici

Lednice uchovává potraviny dlouho čerstvé, ne všechny druhy ovoce a zeleniny do ní však patří

Některé potraviny nejsou vhodné ke skladování v lednici při nízkých teplotách. Mohou měknout nebo hnít, ztratí své přírodní aroma a na jejich povrchu se mohou objevit bílé skvrny, které znamenají začínající plíseň. Jaké druhy ovoce a zeleniny mezi takové potraviny patří?

Některým druhům zeleniny nízké teploty škodí

Mezi takové patří například rajčata. Nízká teplota totiž zbavuje rajčata jejich přirozené chuti a zastavuje zrání. Mění se také jejich složení a slupka bude vrásčitá. Ideální teplota pro skladování rajčat je asi 10 stupňů. Česnek a cibule patří mezi další suroviny, které nedávejte do lednice ani na krátkou dobu. Mohou se na nich tvořit plísně, proto je vhodné je dávat na temná a suchá místa.

Mohlo by vás zajímat:  Hnědnutí tújí uvnitř koruny vyplaší i zkušeného zahradníka. Na vině může být několik faktorů
Zdroj obrázku: Freepik

Brambory nepatří do studené lednice. Mají rády tmavé a suché místnosti, ve kterých nebudou ztrácet žádné cenné složky. V lednici se totiž mohou z obyčejných brambor stát sladké, protože nízké teploty podporují rozklad škrobu. Ovoce, které do chladničky nepatří, by se mělo uchovávat při pokojových teplotách. Mezi takové patří například citrony nebo pomeranče. V přirozeném prostředí totiž rostou ve vysokých teplotách, proto je pro ně lednice nevhodná.

Banány patří mezi ovoce, které velmi rychle zraje

Banány mají rády suchá a chladná místa, protože na nich rychleji zrají. V chladničce ale mohou ztratit mnoho ze svých cenných vlastností. Vodní meloun také není vhodné mít v lednici, protože se z něj ztratí veškeré vitaminy, které jsou pro naše tělo důležité. Naproti tomu například kiwi se v lednici bude dařit, protože v ní vydrží čerstvé klidně dva týdny.

Mohlo by vás zajímat:  Otravné holuby z balkonů vyženou jednoduché metody. Stačí využít to, co nesnesou
Zdroj obrázku: Freepik

Jestli máte rádi banány, vždy je mějte stranou od ostatního ovoce. Banány jsou totiž plné ethylenu, který by mohl zkazit jiné potraviny, které budou společně s nimi v míse. Vždy ale domů kupujte takové množství ovoce a zeleniny, které víte, že zkonzumujete co nejdříve. Není vhodné skladovat mnoho kilogramů ovoce a zeleniny, protože dnes jsou všechny druhy k dostání téměř v každém obchodě.

Zdroj: https://www.delish.com/kitchen-tools/kitchen-secrets/g22778460/food-not-stored-in-fridge/
Přidat na Seznam.cz