Moderní startupoví právníci. Česká advokátní kancelář Eldison nabízí právní služby poháněné technologiemi

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

eldison3

Foto: Eldison

Štefan Šurina, CEO advokátní kanceláře Eldison

Získáváte novou investici? Potřebujete právníka. Chcete své zaměstnance odměnit firemními akciemi? Potřebujete právníka. Uzavíráte nějaký velký obchod? Patrně potřebujete právníka. Platí to, ať už jste ve velké firmě, nebo mladém startupu. Právě se startupy již několik let spolupracuje tým kolem Štefana Šuriny, Miroslavy Kuklincové, Teodora Tamáše a Ondřeje Stříbného, z jejichž advokátní kanceláře FERRO Legal se nově stal Eldison.

Nová značka má podtrhnout proměnu, kterou tuzemská advokátní kancelář v posledních letech prošla. Se startupy i venture kapitálovými fondy spolupracuje Eldison už od roku 2014. Stejně jako se rozvíjely samotné startupy, zvětšoval se i záběr advokátní kanceláře, která se ještě pod názvem FERRO Legal rozrostla a momentálně podporuje své klienty ve dvanácti evropských zemí a také ve Spojených státech.

„Napomáhali jsme k růstu těm nejinovativnějším startupům z regionu. Tato jedinečná zkušenost vedla ke zjištění, že právní odvětví v současnosti nestačí vysokému tempu technologických společností. Proto jsme začali kombinovat tradiční právní služby s vývojem vlastní produktové platformy a využíváním existujících technologií,“ vysvětluje pro CzechCrunch Štefan Šurina vývoj advokátní kanceláře, která se rozhodla propojit světy práva a technologií.

V Eldisonu si uvědomili, že standardní právní služby už startupům často nestačí. Začali proto pracovat na komplexních řešeních, která jejich klientům umožní trávit méně času manuálními činnostmi, zatímco se budou soustředit na rozvoj byznysu. „Proto jsme vedle standardních právních služeb začali poskytovat technologická řešení, která se buď opírají o náš vlastní produkt, anebo využívají existující technologie,“ říká Šurina.

eldison

Foto: Eldison

Štefan Šurina, CEO advokátní kanceláře Eldison

Na míru startupům i dalším firmám Eldison vybudoval například vlastní platformu pro správu zaměstnaneckých akcií (tzv. ESOP), kterou používají společnosti jako Mews, Exponea či CloudTalk. Dalším klientům poskytuje technologické řešení, které automatizuje proces uzavírání smluv nebo usnadňuje dodržování předpisů souvisejících se sledováním dat či zpracováním osobních údajů.

Ve vývoji jednotlivých nástrojů Eldison zužitkoval dlouhé roky zkušeností ze startupového světa, kde s jednotlivými firmami úzce spolupracoval a detailně poznal problematiku jednotlivých úkonů. „Naši zákazníci se například často potýkali se zastaralým procesem uzavírání smluv. Zkombinovali jsme proto software pro správu smluv a vylepšený pracovní postup uzavírání smluv, abychom zajistili větší transparentnost a urychlili prodej,“ popisuje Štefan Šurina.

Jindy zase v Eldisonu nasazovali technologie i proto, že sami trávili příliš času na rutinních úkolech, které bylo možné automatizovat. V případě zaměstnaneckých akcií, které se začínají stále více nasazovat i v Česku, to došlo do takové míry, že si pražská advokátní kancelář vyvinula vlastní platformu. „Zkoumali jsme existující řešení, ale žádné nebylo pro evropské potřeby dostatečně flexibilní,“ doplňuje Šurina.

Dnes v Eldisonu spolupracují se startupy jako Mews, Lumus, Bloomreach, Odeon, CloudTalk či PetExpert. V budoucnu se plánují zaměřit na rozšíření portfolia produktů a služeb, které budou pomáhat jejich klientům růst. Ultimátním cílem je vybudovat platformu, která ve spojení s vysoce specializovanými právními službami umožní spravovat většinu svých právních procesů, od zaměstnaneckých akcií po optimalizaci smluvního procesu.

Partnerem článku je společnost Eldison. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.