Anglie odkládá zápasy, není benzin. Fotbalistům došel i na dálnici cestou z utkání

Rudolf Černík Rudolf Černík
27. 9. 2021 18:32
Benzinová krize ve Velké Británii zasáhla i fotbal. Kvůli nedostatku pohonných hmot se hromadně odkládají zápasy některých nižších soutěží.
O podobné nápisy teď není na čerpacích stanicích ve Velké Británii nouze
O podobné nápisy teď není na čerpacích stanicích ve Velké Británii nouze | Foto: Reuters

Tým Herne Bay měl v úterý hostit v nižší Isthmian League rivala Ramsgate Town. Jenže sousedské derby se kvůli benzinové krizi hrát nebude. Borci z Ramsgate nepřijedou, přestože to k soupeři mají jen nějakých dvacet kilometrů.

"Vedení soutěže dalo klubům možnost, aby si zápasy uprostřed týdne odložily. Tušilo, že by hráči, rozhodčí i fanoušci mohli mít kvůli nedostatku benzinu problémy s tím, jak se na utkání dostat," citovala britská média mluvčího Herne Bay.

"Krátce na to Ramsgate tuhle nabídku využilo a požádalo o odklad kvůli potížím s cestováním. Nemohli jsme to ovlivnit," doplnil mluvčí.

Podobně jsou na tom borci z týmu Hornchurch. "Stejně jako v řadě jiných klubů jezdí naši hráči na zápasy svými auty. V sobotu jsme měli výjezd 170 mil (270 km) do Lewesu a dva naši fotbalisté nemohli jet, protože prostě nesehnali benzin," krčil rameny viceprezident klubu Colin McBride. "A dalšímu došel na dálnici cestou zpátky," přidal šéf perličku.

Ze třiatřiceti duelů plánovaných ve třech skupinách soutěže na úterý a středu jich v programu nyní zůstalo pouhých osm. Ostatní už jsou odloženy.

Isthmian League stojí v hierarchii anglických fotbalových soutěží na osmé příčce. Ke stejnému kroku už sáhli třeba v Southern Combination Football League.

Jedna z mnoha čerpacích stanic ve Velké Británii, které kvůli nedostatku pohonných hmot musely zůstat zavřené
Jedna z mnoha čerpacích stanic ve Velké Británii, které kvůli nedostatku pohonných hmot musely zůstat zavřené | Foto: Reuters

"Jsme poloprofesionálové, takže naši hráči musí myslet i na to, aby měli ve zbytku týdne dost benzinu ve svých autech na cesty do práce. Nikdo jim nemůže nic vyčítat, obživa a rodina jsou na prvním místě," doplnil McBride z mužstva AFC Hornchurch.

"Tohle je noční můra pro každý klub na naší úrovni. Sotva jsme dostali fanoušky zpátky na stadiony po covidové krizi, přišlo zase tohle," zoufal si McBride, šéf týmu s oficiální přezdívkou The Urchins, tedy Uličníci.

Agentura Reuters dnes napsala, že palivo nemá až 90 procent čerpacích stanic ve velkých britských městech. Krizi v dodavatelských řetězcích způsobil nedostatek řidičů nákladních aut a umocnilo ji panické chování řidičů, kteří zběsile nakupovali pohonné hmot do zásoby. 

Londýn podle listů The Times a Financial Times zvažuje povolání armády, aby dodávky pohonných hmot dostal ke spotřebitelům. Dopravci, čerpací stanice a maloobchodníci však varovali, že neexistuje žádné rychlé řešení. Británii odhadem chybí 100 000 řidičů. A přeprava pohonných hmot navíc požaduje proškolení a licenci.

 

Právě se děje

Další zprávy