Čtrnáctiletý český zázrak sbírá tituly. Hádejte, kdo zase vyhrál, napsala Brenda

av av
27. 9. 2021 20:13
Úspěchy na jejím kontě rychle přibývají, pověsti o příchodu jednoho z největších talentů světového tenisu sílí. Brenda Fruhvirtová vyhrála další špičkový juniorský turnaj, teprve čtrnáctiletá Češka přitom znovu vyzrála na hráčky, které jsou o několik let starší.
Brenda Fruhvirtová.
Brenda Fruhvirtová. | Foto: ČTK

Její starší, šestnáctiletá sestra Linda už ve světovém žebříčku dospělých vystoupala do čtvrté stovky pořadí. Neméně působivý rozmach ale prožívá také Brenda, která si v juniorské kategorii říká o stále větší pozornost.

O víkendu ovládla turnaj v belgickém Charleroi a připsala si už třetí titul v letošní sezoně. V juniorském žebříčku se posunula o 11 míst, na současné 24. místo.

V rámci elitní třicítky je přitom jedinou tenistkou narozenou až v roce 2007. 

Po vzoru své sestry nemá Brenda Fruhvirtová žádný problém porážet hráčky až o čtyři roky starší.

"Pro mě je to ale úplně normální. Už od chvíle, kdy jsem začala s tenisem, jsem vždy hrála proti starším, než jsem já," vysvětlila nedávno pro oficiální stránky organizace ITF.

Její věhlas se šíří sportovním světem, stejně jako vysoká očekávání. Fruhvirtová se však s možným tlakem zatím vypořádává naprosto chladnokrevně. 

"Hádejte, kdo vyhrál další turnaj," napsala sebevědomá teenagerka na Twitter, kam umístila fotografii s vítěznou trofejí. Ve finále belgického podniku otočila zápas proti o tři roky starší krajance Barboře Palicové, slavila po výhře 1:6, 6:3, 6:1.

Celkem už ovládla pátý juniorský turnaj, přičemž do kategorie vlétla loni na podzim v úchvatném stylu. Hned dva ze svých tří prvních startů proměnila v tituly. 

V polovině září se v egyptské Káhiře zapsala do historie. Ve věku 13 let, pěti měsíců a devíti dnů se stala nejmladší vítězkou této kategorie od roku 1995. Při cestě za trofejí tehdy navíc ztratila jediný set a čtyřem z pěti sokyň nadělila kanára.

Dominovala pak i na konci října v Istanbulu, kde v celém turnaji ztratila jen 17 her, v semifinále i finále pouze dvě.

Mladší ze sester ostatně už loni v létě předvedla, že se může směle měřit i s dospělými hvězdami. V Prostějově šokovala vítězstvím nad Kateřinou Siniakovou a na exhibici v Nice, kam ji pozval majitel místní akademie a kouč Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou, potrápila Alizé Cornetovou.

"Neskutečné. Na to, že je jí 13 let, hraje neuvěřitelně. Má před sebou zářivou kariéru. Budu ji sledovat a nemůžu se dočkat, až ji uvidím hrát třeba za tři čtyři roky," obdivovala Francouzka mladičkou Češku.

Nadšení neskrývala ani Maureen Diazová, trenérka amerických dívek. 

"Ona i její sestra Linda mají vynikající tenisové IQ, výborně se hýbají a neustále čerpají zkušenosti, protože hrají strašně moc turnajů. Zdá se, že dobře znají hru a mají i výbornou podpůrnou síť," prohlásila.

Fruhvirtovy jsou přitom jen částí nové vlny mladých českých tenistek s obrovským potenciálem. Kromě nich je v nejlepší světové juniorské padesátce ještě Linda Nosková, Nikola Bartůňková a již zmíněná Barbora Palicová.

V neposlední řadě přitom prožívá fenomenální vzestup patnáctiletá Sára Bejlek, které už v dospělém rankingu patří pozice v nejlepší čtyřstovce, podobně jako o rok starším Lindám Fruhvirtové a Noskové.

 

Právě se děje

Další zprávy