Premiér Andrej Babiš a maďarský předseda vlády Viktor Orbán

Premiér Andrej Babiš a maďarský předseda vlády Viktor Orbán | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Zapojení Orbána je výjimečné, Babiš vsází na strach, říká politický stratég

  • 166
Kampaň Andreje Babiše vrcholí. Na zlatý hřeb do Ústí nad Labem přijede maďarský premiér Viktor Orbán. Přímé zapojení jiných politiků do kampaně běžné není, Babiš se chce tímto krokem zařadit do jasného politického proudu a akcentovat emocionální témata, na voliče to funguje, říká pro iDNES.cz politický konzultant a zakladatel Institutu politického marketingu Karel Komínek.

Je v evropském kontextu zapojení státníků jiných zemí do kampaní politiků běžné?
Zapojení politiků z jiných zemí běžné není. Občas někdo vysloví podporu blízké straně nebo kandidátovi, ale že by se vyloženě účastnili kampaně, to je výjimečné.

Událost dne

Každý den se děje něco významného. Portál iDNES.cz vybírá to nejzajímavější a ptá se přímo aktérů. Každý den nabízí rozhovor z míst, kde události ovlivňují svět kolem nás. V několika otázkách, jasně, stručně, výstižně.

Jakou voličskou skupinu se snaží Andrej Babiš tímto krokem oslovit?Premiér tímto krokem míří na skupinu, která je skeptická vůči evropské integraci a má negativní vztah k migraci. Orbán je v EU symbolem státníka, který tvrdě prosazuje národní zájmy a sdílí s Babišem podobný politický styl. Tím, že se Babiš ukáže po boku Orbána veřejnosti ukazuje, že se hodlá zařadit do konkrétního politického proudu a dále zvýší naléhavost tématu migrace, kterou Babiš vykresluje jako ohrožení ČR.

Zdá se, že Babiš v závěru kampaně vsadil na protimigrační rétoriku a Viktor Orbán představuje spolubojovníka proti migraci a kvótám. Myslíte si, že tato strategie může fungovat?
Ano, pro Babiše je důležité, aby se ve volební kampani nestal tématem covid, zadlužení a další, a proto přichází s řadou emocemi nabitých vlastních témat, která vykresluje jako akutní ohrožení občanů a pouze on je před nimi schopný ČR chránit - před Piráty, před migrací, před EU. Aktuálně se mu to daří velmi dobře a opozice se často ocitá v defenzivě.

Kroužkování volbami zamíchá. Nejvíc se dotkne koalic, míní politologové

Babišova strategie připomíná počínání předsedy SPD Tomio Okamury, který se rovněž často odvolává na spřízněné politiky ze zahraničí, například na francouzskou poslankyni Marine Le Penovou. Slyší Češi na zvučná jména ze zahraničí?
Obecně pokud se politik ukáže po boku někoho známějšího ze zahraničí, pomůže se mu to dostat na podobnou úroveň v očích voličů. Jde tedy o zvýšení statutu a důkaz, že má politik zahraniční vazby a má spojence v prosazování své politiky. Díky tomu by měl být schopnější naplnit své sliby.


Výsledky pro vaši obec

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video