Severní Korea odpálila novou raketu. Jsou ostatní státy v nebezpečí?

Přidat na Seznam.cz

Severní Korea v rámci série zbrojních testů odpálila nově vyvinutou protiletadlovou raketu. Rada bezpečnosti OSN se dnes bude zabývat tím, co dělat se Severní Koreou, informoval server N-TV.

Severní Korea oznámila, že otestovala nově vyvinutou protiletadlovou raketu. Čtvrteční test ověřil pozoruhodné bojové schopnosti rakety. Střela má totiž novou technologii. Hlava státu Kim Čong-un se tohoto testu zřejmě nezúčastnil. Místo toho na test dohlížela jeho sestra, Kim Jo-Čong. Je členkou ústředního výboru vládnoucí Dělnické strany.

Test má údajně velký praktický význam pro vývoj různých budoucích protiletadlových raketových systémů. Tato zkouška je poslední ze série severokorejských zbrojních zkoušek. V úterý Pchjongjang oznámil úspěšný test hypersonické rakety. Pokud jsou severokorejské informace správné, dosáhla by tato mezinárodně izolovaná země dalšího stupně modernizace svého zbrojního arzenálu. Hypersonické střely jsou extrémně rychlé a flexibilní, což je činí nebezpečnými pro systémy protiraketové obrany.

Řada západních států podezřelý test hypersonické rakety důrazně odsoudila. Na Severní Koreu, která je izolovaná od ostatních států, se kvůli jejímu jadernému a raketovému programu vztahují přísné sankce USA a OSN. 1.10.2021 bude o situaci jednat Rada bezpečnosti OSN na mimořádném zasedání.

Zdroj: n-tv.de