Hlavní obsah

Facebook i WhatsApp postihl globální výpadek. V Česku mají problém i operátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Něco se pokazilo. Přesně taková hláška se zobrazí lidem, když se snaží připojit na Facebook. Největší sociální síť v pondělí odpoledne postihl globální výpadek. Problémy na globální úrovni nicméně zaznamenaly také chatovací služby WhatsApp či Messenger a sociální síť Instagram. V Česku si uživatelé stěžují na problémy se službami od T-Mobilu, Vodafone už potíže během večera odstranil.

Foto: Patrick Sison, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Server CNBC připomíná, že se jedná o nejhorší výpadek Facebooku od roku 2008, kdy se problém táhl celý den. Tehdy jeho služeb ale využívalo jen 80 milionů uživatelů. Ve druhém čtvrtletí měla tato největší sociální síť světa 2,9 miliardy měsíčních aktivních uživatelů.

Vyplývá to z informací serveru downdetector.com, který detekuje výpadky jednotlivých serverů. Prostřednictvím něj začaly desítky tisíc lidí hlásit problémy s dostupností zmiňovaných služeb okolo 17:30.

Služby Facebook, WhatsApp, Messenger a Instagram nejsou dostupné v Evropě, USA, ale například ani v Austrálii. Několik hlášení o výpadku přišlo také z Asie.

Lidé si z výpadku Facebooku utahují na Twitteru

Svět

Zatímco v případě Facebooku se služby většině uživatelů vůbec nenačtou a objeví se pouze typická hláška „něco se pokazilo“, Messenger i WhatsApp se občas lidem načte, nejdou jim ale posílat žádné zprávy, fotografie ani videa.

„Jsme si vědomi toho, že někteří uživatelé mají v současné době problémy. Usilovně pracujeme na tom, aby se vše vrátilo do normálu,“ stojí v prohlášení na oficiálním účtu WhatsAppu na Twitteru. Provozovatelem WhatsAppu je Facebook.

Problémy mají také operátoři 

Zmiňované služby tedy nejsou dostupné či se potýkají s výpadky nejen v zahraničí, ale také v Česku. V tuzemsku se navíc někteří uživatelé Vodafonu nemohli připojit k internetu, nefungovala ani kabelová televize od tohoto operátora.

Zástupci Vodafonu výpadek kolem osmé hodiny večer odstranili.

Řada uživatelů si na Twitteru stěžovala také na to, že nefungují některé služby českého T-Mobilu.

Co výpadek způsobilo, není zatím jasné. Chybové hlášení podle Reuters naznačuje, že se jedná o chybu systému DNS (Domain Name System), který zajišťuje překlad názvů domén webových stránek z číselné podoby na doménové jméno. Otazník visí také nad tím, kdy by mohly být dotčené služby opět dostupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám