Hned tři slávisté a Coufal se omluvili Šilhavému z říjnového reprezentačního srazu

Stejně jako před měsícem, tak i tentokrát musí realizační tým fotbalového národního A-týmu v čele s koučem Jaroslavem Šilhavým řešit omluvenky několik fotbalistů. Nejnověji nemůže Šilhavý počítat pro nadcházející říjnové duely s Walesem a Běloruskem jednaks fotbalistou West Hamu Vladimírem Coufalem, jehož měli v předešlých dnech trápit blíže nespecifikované zdravotníí problémy, přestože nakonec do nedělního ligového zápasu s Brentfordem nastoupil, a hned s trojicí slávistů, kteří pro změnu odehráli nedělní derby pražských "S". Jan Bořil, Lukáš Masopust a Petr Ševčík se taktéž omluvili ze zdravotních důvodů. Dodatečně se tak naopak do nominace dostala čtveřice Tomáš Wiesner, Milan Havel, Jaromír Zmrhal a Jan Kopic.

Co se týče zmiňované dodatečně nominbované čtveřice fotbalistů, tak všichni z nich mají reprezentační zkušenosti. Například plzeňský křídelník Jan Kopic byl naposledy v reprezentačním dresu téměř před rokem. Jeho kolega z Plzně Havel, sparťanský obránce Wiesner i záložník Zmrhal působící aktuálně ve Slovanu Bratislava pak byli součástí nominace před měsícem.

Připomeňme, že se reprezentace na důležité duely v rámci kvalifikace na MS 2022 připravuje na pražském Strahově a součástí mužstva už je i útočník Jan Kuchta, jenž byl taktéž na začátku tohoto týdne dodatečně donominován. V pátek se v Edenu utká národn tým s Walesem, v pondělí 11. října je pak na programu v ruské Kazani duel s Běloruskem.

Aktuálně se nachází český tým v kvalifikační skupině E na druhé pozici za vedoucí Belgií mířící za přímým postupem na šampionát se sedmi body na kontě. Právě svěřenci Jaroslava Šilhavého se s Walesem bude prát o druhé místo zaručující účast v baráži a o možnosti tak zabojovat ještě o postup do Kataru. V této play-off baráži se navíc ještě představí dva nejlepší týmy ze skupin Ligy národů, kteří však zároveň v této kvalifkaci neuspějí. Proto tak mají Češi skoro jisté, že se díky svému předešlému úspěchu v Lize národů do vytoužené baráže dostanou.

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS Fotbal

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 5 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

Vážná nehoda u Jihlavy: Srazila se dvě auta, jeden z řidičů skončil v nemocnici

Vážná nehoda se v pondělí odpoledne stala mezi jihlavskou městskou částí Antonínův Důl a obcí Štoky na Havlíčkobrodsku. Jedna osoba utrpěla těžká zranění při srážce osobního a nákladního auta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy