Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Husákovy děti nemá kdo nahradit, potřebujeme lidi ze zahraničí, říká šéf svazu průmyslu


Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy. | foto: Michal Turek, MAFRA

Premium Rozhovor
Až začnou odcházet do důchodu dnešní padesátníci, budeme potřebovat každý rok 30 až 35 tisíc nových zaměstnanců ze zahraničí, říká v rozhovoru pro Lidovky.cz prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Nemáme lidi. To je věc, která je v Česku zakořeněná, a je to obrovský problém. Vláda a poslanci se moc nedívají do statistik. Kdyby ano, viděli by, že v brzké době začnou do důchodu odcházet Husákovy děti. Trh práce opustí ročně o 30 tisíc víc lidí, než kolik na něj vstoupí. To je přece takový vykřičník, že kdybych byl premiér nebo ministr práce, alarmoval bych vládu, že je třeba ihned začít hledat řešení.

Svět sužuje nedostatek pracovních sil, hrozí globální růst cen potravin

Říkat, že to vyřeším rekvalifikací nezaměstnaných, může jen blbec. Z těch 230 tisíc lidí bez práce – když budu hodně měkký – polovina dělat nebude, práce jim smrdí. Nelžeme si. Jsou to lidé, kteří nikdy nedělali nebo jsou v šedé ekonomice, sem tam si něco vydělají a spolu s dávkami jim to stačí. A jsou tam i lidé, kteří nemají žádnou kvalifikaci a jsou využitelní jen krátkodobě na pomocné práce. Třeba na stavbě či v lesnictví. Ale do průmyslu, dopravy či obchodu asi těžko. Tyto lidi prostě do standardní práce nedostaneme.

Lidovky.cz: Co s tím?
Potřebujeme lidi ze zahraničí. Lidi mladé, vzdělané, kteří by sem přišli s rodinami a začali tady trvale žít. Lidi do IT, do marketingu, se znalostmi obchodních zvyklostí Západu. Když do Polska nebo Estonska přijde člověk třeba z Ukrajiny, už za 14 dní či za měsíc pracuje ve firmě, která si ho vybrala. U nás to není za šest a někdy ani za devět měsíců kvůli postupu okolo zákona o pobytu cizinců.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...