Vizionář a podnikatel Michal Fojtík popisuje, jak vypadá revoluční způsob pěstování zeleniny a chovu ryb, který je v Česku velkou byznysovou příležitostí. Domnívá se, že akvaponické hospodaření je jednou z cest, jak si v budoucnu lidstvo bude zajišťovat potraviny, až vyčerpá půdu nebo zničí životní prostředí. Současná forma produkce potravin je totiž podle něj neudržitelná.

Zároveň je to i příležitost pro změnu v osobním životě. „Pokud vás nebaví práce v kanceláři, tak si najděte farmu na okraji velkého města a spočítejte si potřebnou produkci. Pak už nebudete muset chodit do práce, jen se budete starat o farmu,“ říká Fojtík. „Sebe a rodinu tím určitě uživíte,“ přislibuje.

Podle něj je klíčové pochopit principy akvaponického hospodaření, které můžete provozovat doma v garáži, je ale nadějí i pro astronauty ve vesmíru – ti by tak na svých cestách mohli mít k dispozici čerstvé potraviny.

Nejnovější díl a také předchozí epizody podcastu Signál Martina Ehla si můžete poslechnout na našem webu v sekci Podcasty a také v mobilních aplikacích Spotify nebo Apple Podcasts.