Bouře na Ostrovech. Anglický klub převzali Saúdové a účastníci Premier League se bojí

Během tohoto týdne je hlavním tématem anglického fotbalu v těchto dnech ta skutečnost, že účastníka Premier League Newcastle převzalo saúdskoarabské koncorsium. Protože je ale vedené saúdskoarabským korunním princem Mohamedem bin Salmánem, vyvolalo tento fakt bouči nevole nejen u lidskoprávních organizací, ale i u ostatních klubů anglické nejvyšší fotbalové soutěže. Ty se obávají kvůli tomuto spojení o důvěryhodnost značky anglické soutěže a proto tak se podle deníku The Guardian hodlají setkat s vedením samotné Premier League.

Vstupem Saúdů do klubu se tak otloukánek anglické ligy rázem stal nejbohatším klubem na Ostrovech. Podle zákulisních informací mělo totiž ono saúdskoarabské koncorsium zaplatit před vstupem do klubu jeho již bývalému majiteli Mikeu Ashleymu až 300 milionů liber (zhruba 9 miliard korun).

Proti vstupu Saúdů do Newcastlu se v minulosti vyslovily nejen lidskoprávn organizace jako třeba Amnesty International, ale i majitelé vysílacích práv na Premier League v Kataru či společnost beIN Sports. A protože se v Saúdské Arábii provozuje pirátské vysílání anglické soutěže, do poslední chvíle se nebyo jisté, zda ke koupi Necastlu ze strany saúdskoarabského koncorsia dojde. Tato překážka by ale měla být v blízké době vyřešena.

Co se týče smlouvy mezi Newcastlem a saúdskoarabským koncorsiem, z něj vyplývá, že Saúdové mají k dispozici rozpočet ve výši 320 miliard liber. To je mimochodem padesátkrát větší finanční obnos, než jakým se můžou pyšnit arabští majitelé francouzského Paris Saint Germain z Qatar Sports Investments.

Není bez zajímavosti, že už loni v létě se obě strany dohodly na koupi klubu ze strany Saúdů. Protože se ale zvedla velká vlna odporu ze strany veřejnosti, celý transfer se pozastavil.

Saúdskoarabské koncorsium muselo tak tentokrát dodat důkazy o tom, že Saúdská Arábie coby stát nebude mít žádný vliv na chod klubu. K tomuto faktu se vyjádřilo i vedení Premier League. „Premier League právě obdržela právní garance, že Saúdskoarabské království nebude kontrolovat Newcastle United. Všechny zúčastněné strany jsou potěšeny, že se završil proces, který dá jistotu Newcastlu United i jeho fanouškům," uvedlo.

V budoucnu očekávají v Newcastlu trofeje. Jako první ale nejspíš nové vedení čeká výměna trenéra

Novou klubovou spolumajitelkou se nyní stává Amanda Staveleyová. Ta se nechala slyšet, co očekává od klubu do budovna poté, co se do něj přililo tolik peněz. „Samozřejmě máme teď stejné ambice jako Manchester City nebo PSG co se zisku trofejí týče. To jednoznačně, ale bude to chtít čas," řekla konkrétně a pokračovala: „Jestli chceme do 10 let vyhrát Premier League? Ano. Tahle transakce znamená zásadní zvrat. Chceme trofeje. Ty ale vyžadují investice, čas, trpělivost a týmovou práci."

K tomu je ale opravdu ještě dlouhá cesta. Může ji odstartovat změna dosavadního trenéra. To by měl být totiž podle zákulisních informací první krok nového vedení, tedy konec Steva Bruce. Mimochodem, tento stratég není v současnosti oblíben u fanoušků a jak informují britská média, novým majitelům by u takového kroku nevadil ani ten fakt, že by klub kvůli tomu ztratil 8 miliard liber.

Během aktuální reprezentační pauzy by podle britského deníku Daily Mail k výměně trenéra dojít a na lavičce Newccastlu by se tak mohl nově objevit třeba Brendan Rogers z Leicesteru nebo dokonce Steven Gerrard z Glasgow Rangers.

Zbylých 19 účastníků Premier League se chce sejít s vedením soutěže

Ze vstupu Saúdů do Newcastu se zbytek Premier League obává z důvěryhodnosti anglické soutěže a proto se všech ostatních 19 klubů hodlá sejít s vedením soutěže.

Není divu. Lidskoprávní organizace v čele s Amnesty Interantional totiž připomíná roli Mohameda bin Salmána a Saúdské Arábie v zavraždění investigativního novináře Chášakdžího z října 2018 na saúdskoarabském konzulátu v tureckém Istanbulu.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Newcastle United Muhammad bin Salmán (Saúdská Arábie) Fotbal

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 17 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy