Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Překvapivý vítěz Velké pardubické. Vyhrál Talent s žokejem Složilem, startující s kurzem 25:1

Ryzák Talent s žokejem Pavlem Složilem mladším si jede pro triumf ve Velké pardubické. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Desetiletý ryzák Talent s žokejem Pavlem Složilem mladším v sedle, který nepatřil u bookmakerů mezi největší favority, je překvapivým vítězem letošního ročníku Velké pardubické. Svěřenec trenérky Kabelkové si v dramatickém finiši poradil s jedním z největších kandidátů vítězství Evženem.
  16:20

Ve 23 letech se tak Pavlu Složilovi mladšímu povedlo, oč jeho otec, nyní 51letý, dlouho marně usiloval, když skončil na Velké pardubické druhý, třetí, čtvrtý i pátý, ale na prvenství tu nikdy nedosáhl. 

Syn to při svém čtvrtém startu dokázal.

Talent loni doběhl na Velké čtvrtý, ale letošní sezonu neměl právě nejvýraznější, proto vyrážel do dostihu s kurzem 25:1 a nepatřil podle bookmakerů mezi sedm největších favoritů. 

Dlouho ho Složil držel uprostřed pole, než zavelel k ofenzivě. Závěr měli ze všech nejsilnější a na posledních stovkách metrů se vypořádali i s dlouho vedoucím Evženem v sedle s Jaroslavem Myškou, před startem druhým největším favoritem s kurzem 4,5:1.

Pavel Složil mladší - vítěz Velké pardubické.

„Je to nepopsatelný zážitek,“ nadšeně líčil Složil v rozhovoru pro Českou televizi. „V závěru jsem si myslel, že už Evžena nedáme, ale Talent je srdcař, zabojoval a zvládl to. Přitom ještě ani nešel na takovou tu rezervu.“

Také trenérka Hana Kabelková svého koňského svěřence chválila: „Už loni tu dopadl dobře, je to šikovný kůň a Pavel ho velmi dobře zajel. Před dostihem jsem říkala, že bych byla strašně ráda, kdyby Talent vyhrál a šel do důchodu. Ale ještě to promyslíme.“

VÍTĚZOVÉ. Ryzák Talent s žokejem Pavlem Složilem mladším a jeho synem.

Celkem dokončilo dostih devět z 18 startujících koní.

Nečekané je také jméno koně na 3. místě, sedmiletého Mr. Spexe s Janem Kratochvílem.

Za očekáváním zůstali koně trenéra Josefa Váni. Nejlépe si z nich vedl čtvrtý No Time To Lose, vítěz z roku 2017 a u bookmakerů největší favorit, s Ondřejem Velkem skončil čtvrtý. Naopak předloňský vítěz Theophilos s Josefem Bartošem a teprve šestiletý Mahe King s pětinásobným šampionem Velké Janem Faltejskem se do cíle nedostali.

Obhájce titulu, třináctiletý a ze všech nejstarší Hegnus byl pod vedením  Lukáše Matuského při svém patrně posledním startu v životě pátý.

Nejlepším ze zahraničních (=slovenských) účastníků se stal na šesté příčce outsider Star, bělouš s kurzem 100:1, přestože 55letý žokej veterán Jaroslav Brečka musel celý dostih bojovat se sedlem, které mu ujelo doleva, i s velkým elánem svého koně.

Na upraveném Taxisu skončili dva koně

Stále snížená dotace (z 5 na 3 miliony korun) a kurz trati poprvé se zjednodušeným Velkým Taxisovým příkopem, i takový byl 131. ročník Velké pardubické. 

Na Taxis, čtvrtou překážku kurzu, přiváděli koně favorizovaný Player a loňský vítěz Hegnus, jenže Player (s Marcelem Novákem) svůj předaleký skok neustál a upadl. 

UPRAVENÝ SKOK. Jezdci překonávají zjednodušený Taxisův příkop.

V sedle se zde neudržel ani Patrick Mullins, žokej Kaiserwalzera, načež Kaiserwalzer pokračoval bez jezdce a později se stal osudným pro další dva koně, kterým zatarasil cestu před Malými zahrádkami.

Ještě před nimi upadl rovněž Lombargini (kurs 10:1) s Martinem Liškou. Ten v jeho sedle nahradil Jana Odložila, zraněného z Memoriálu Laty Brandysové. 

V kotrmelcích z padajícího Theofila zakončil Anglický skok velezkušený Josef Bartoš. Do druhé poloviny dostihu pokračovalo 12 koní. 

Před 19. překážkou vybočili Mahe King s Faltejskem. Na Velkém Havlově skoku měl problémy Evžen, přesto nadále vévodil prořídlému poli. Za něj se posunuli Talent a Stretton, v popředí se držel rovněž Hegnus.

Podevatenácté startující místní matador Jaroslav Myška se ocitl na dosah vysněného prvního triumfu ve Velké, v koncovce však Evžen nedokázal vedení uhájit. 

„Už cítil, že překročil své hranice,“ popisoval Myška. Pro sedmiletého hnědáka, jenž v minulosti vyhrál v Pardubicích Cenu Vltavy i Labe, šlo o první start na tak dlouhé distanci (6900 metrů).

Oslavovali naopak Talent se Složilem – i s jeho devítiměsíčním synem, kterého na dekorování vítězů vzal.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.