Diastáza je strašák žen nejen po porodu. Přesto jde o problém, o kterém se málo mluví

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Diastaza
Zdroj: Shutterstock

Diastázy se bojí především těhotné ženy. Je ale ve skutečnosti problémem i všech ostatních. Většina lidí ji zná pod názvem rozestup břišních svalů. Vzniká během těhotenství, ale také jako důsledek například špatného posilování břišního svalstva.

Při diastáze se břišní svaly oddělí, protože mezi nimi došlo k nadměrnému tlaku. Pravý a levý břišní sval jsou spojovány vazivem, které se působením tlaku oslabuje a nedokáže dále udržovat svaly u sebe.

To, jak se břicho vypíná při těhotenství, je jedním z důvodů této změny, proto se s problémem nejčastěji potýkají ženy v těhotenství. Nicméně za tím může stát i mnoho dalších věcí.

Břišní svaly jsou součástí opěrného systému i pro záda a další orgány. Pokud je tento systém oslaben, jeho funkci dostává na starost vazivová tkáň. Ta ale jako opora stačit nemusí, a proto se na břiše objevují boule, může vzniknout kýla a člověk pak mívá problémy s páteří.

Co vše má na diastázu vliv?

S diastázou se potýká více než polovina žen čekajících dítě. Jak již ale bylo řečeno, diastáza je problémem nejen u nastávajících maminek nebo žen po porodu. Docházet k ní může z mnoha příčin a vliv na to mají mnohé věci.

Patří mezi ně například věk, ve kterém žena otěhotní, ale také síla svalového vaziva, která může být oslabena nemocemi či nízkou imunitou. Další příčinou je dědičnost. Pokud trpěl problémem někdo v rodině, pravděpodobně se diastázy můžete obávat i vy.

Pokud je však diastáza způsobována z dědičných důvodů, existuje jednoduchá prevence, která vám pomůže se proti ní bránit. Tou je pravidelné cvičení na rozestup břišních svalů, které by měl dělat člověk před těhotenstvím, případně během něj.

To platí i u lidí s oslabeným vazivem, málokdo však ví, že takovými problémy vůbec trpí. Cviky jsou proto prevencí úplně u všech, dají se najít na internetu a existuje celá řada videí, které ukazují, co a jak.

Odstranit se dá chirurgicky i cvičením

Diastázu poznáte tak, že začnete mít vypouklé břicho, pociťovat bolesti zad nebo mít únik moči při námaze. Problém mnohdy doprovází také trávicí a střevní potíže. Pokud se s některým z těchto příznaků potýkáte, je třeba problém řešit.

Diastáza je zdravotní i estetický problém. Dá se samozřejmě řešit v některých případech chirurgicky, vždy je ale lepší dát přednost cvičení. Někdy je zapotřebí odborných rad fyzioterapeutů.

Pokud již diastázou trpíte, neměli byste břicho příliš namáhat. Používat můžete takzvaný stahovací pás, který pomáhá svalům zůstat na svém místě.

Cviky je třeba provozovat tak, aby odpovídaly tomu, v jakém stavu se vaše diastáza nachází. Je proto vhodné si pozorně prohlédnout videonávody, které popisují, kdy si můžete a nemůžete některé úkony dovolit, popřípadě komunikovat s odborníky.

Pokud se budete řídit všemi předešlými pravidly, diastáza by pro vás neměla být ničím dlouhodobým. Dá se s ní bojovat, je ale třeba vědět, že vůbec nějaký takový problém existuje a týká se právě vás.

Zdroj: tuplertechnika.cz, fitness007.cz, kojenecke-obleceni.eu
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články