Ceny pohonných hmot jsou rekordní, inflace se zrychluje. A bude hůř, předpovídá ekonom

Benzina

Inflace

Pohonné hmoty v Česku dál výrazně zdražují a podle ekonoma Lukáše Kovandy se bude situace ještě zhoršovat. Průměrná cena benzinu Natural 95 překročila hranici 35 korun za litr, skokově stoupá i cena nafty. Další cenový šok, kterému budou domácnosti čelit, však podle Kovandy teprve přijde.

Benzin je tak nyní nejdražší od konce listopadu 2014, v neděli stál v průměru 35,11 koruny za litr. Za poslední týden také vzrostla cena nafty o více než korunu, v neděli ji čerpací stanice nabízely v průměru za 33,56 koruny za litr. Dražší byla naposledy v listopadu 2018. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny sleduje.

Důvodem zdražování pohonných hmot je podle analytiků zvýšení cen ropy Brent. Její cena se v pondělí dopoledne dostala poprvé od roku 2018 nad 84 dolarů za barel. „S výjimkou několika dní října 2018, kdy se její cena vyhoupla až nad 86 dolarů za barel, je tak nejdražší od roku 2014,“ podotkl Kovanda.

Podle něj ropa zdražuje, protože Rusko, Saúdská Arábie a další velcí tradiční těžaři ropy, kteří po pandemii „látají díry“ svých státních rozpočtů, záměrně netěží tolik ropy, kolik by mohli. Kvůli neuspokojené poptávce pak cena znatelně roste.

„Ropa na světový trh tedy neproudí v takovém objemu, aby to při stávající ceně uspokojilo veškerou poptávku, a její cena tak znatelně roste. Sháňka po ropě je silná i proto, že do značné míry představuje náhražku plynu,“ vysvětlil ekonom.

Inflace bude až sedmiprocentní

Meziročně je nyní benzin dražší o více než sedm korun na litru a nafta zhruba o 6,50 koruny. Další navyšování cen podle Kovandy bude následovat „V zimě nelze vyloučit ceny kolem 40 korun za litr. Již nyní zdražování pohonných hmot, v září meziročně více než dvacetiprocentní, výrazně přispívá ke zrychlování celkové inflace. Ta bude koncem roku atakovat až sedmiprocentní úroveň.“ předpovídá.

V září inflace inflace činila 4,9 procenta, nejvíce od října 2018. „Trh ve střední hodnotě analytických odhadů počítal s růstem 4,6 procenta. Česká národní banka pak ve stále aktuální prognóze předpokládala pro září inflaci jen 3,2 procenta,“ sdělil ekonom. Koruna pak v reakci na zveřejněné údaje znatelně posiluje.

„Zvyšuje se totiž pravděpodobnost ještě přísnějšího utahování měnových šroubů České národní banky, tedy růstu základních úrokových sazeb,“ pokračoval. Zářijový cenový šok způsobil zdražení pohonných hmot. Další cenový šok, kterým budou domácnosti čelit, však podle Kovandy teprve přijde.

Zdražila auta, nemovitosti i tabák

„Je jím zdražování především cen elektřiny a plynu. To se odehraje zejména od listopadu letošního roku do ledna 2022. Lze předpokládat, že i velcí dodavatelé zdraží elektřinu a plyn pro domácnosti o nějakých 25 až 30 procent,“ myslí si s tím, že dramatický nárůst přijde v posledních měsících letošního roku.

V září pak citelně zdražovaly automobily včetně ojetin, a to kvůli mezinárodní přepravní krizi a „čipovému hladomoru“. Dále výrazně rostly ceny bydlení, které zvyšuje růst cen stavebnin, plynoucí rovněž z mezinárodní přepravní a výrobní krize, a také růst cen nemovitostí jako takových.

„Zdražovaly ovšem také oděvy, obuv, alkohol, mnohé potraviny včetně zeleniny a mléka a již ‚tradičně‘, kvůli letošnímu dalšímu zvýšení spotřební daně, tabák,“ připomněl Kovanda. Je toho názoru, že v posledních měsících letošního roku bude tempo inflace kulminovat, neboť v příštím roce zmírní.

Letos koncem roku ovšem může atakovat úroveň šesti procent, nelze vyloučit vzestup až k sedmiprocentní úrovni. „Pokud v té době bude vládnout již nová vláda, zřejmě pod vedením premiéra Petra Fialy, opozice získá do ruky mocnou kartu – bude moci vládu účinně kritizovat, s poukázáním třeba na ‚Fialovu drahotu‘, přestože valná většina letošní inflace je, byla a bude ‚dovážená‘,“ uzavřel Kovanda.

Tagy: