Pokud hodláte vyrazit do Země vycházejícího slunce na dovolenou, přečtěte si následující řádky opravdu pečlivě, ať nejste zaskočeni, pokud vás nepustí ani z letadla ven nebo na koupaliště.

S tetováním nesmíte do bazénu nebo sauny

Tento zákaz není sice podložen zákony, ale na mnoha veřejných koupalištích je samovolně uplatňován. Cedule s varovnými nápisy zakazují potetovaným lidem vstup na určitá místa. A ani turisté nejsou tohoto pravidla ušetření.

Japonci kontrolují hmotnost svých obyvatel. Nadváha se netoleruje

Bizarní a naprosto šílený zákon, jenž zakazuje obyvatelům Japonska mít nadváhu, přišel v platnost roku 2008. Japonská vláda považuje tento nápad za skvělý krok proti boji s obezitou. Zákon říká, že lidé ve věku od 40 do 75 let se musí pravidelně podrobit lékařskému měření pasu. Pokud lékař zaznamená nadváhu, musí pacientovi okamžitě předepsat speciální léky a podpůrné materiály pro kontrolu hmotnosti.

V Japonsku nejsou v ulicích žádné koše

Další z poněkud zarážejících faktů je ten, že v Japonsku prostě na odpadkové koše v ulicích nenarazíte. Je to ze dvou hlavních důvodů. V prvním případě jde o důslednou výchovu, kdy se děti už od útlého věku učí třídit odpad doma do rozdělených košů. Druhá příčina má poněkud tragičtější kořeny. V roce 1995 v metru Tokia došlo k teroristickému útoku a bomba byla schována právě v odpadkovém koši. Japonská vláda se proto rozhodla košů nadobro zbavit.

Tančit v klubu se smí jen se speciální licencí

Toto japonské ustanovení je vzhledem k nedávným proti pandemickým opatřením v České republice trochu úsměvné. Je to zvláštní, ale je to skutečně tak! Japoncům se zakazuje tancovat na místech, která jsou menší než 710 metrů čtverečních. Je tu ale přeci jen nějaká možnost. Pokud chce majitel takový klub otevřít, může, ale musí mít speciální taneční licenci.

Oddávat se sexu je možné už od 13 let

Asi proto, že zakázané ovoce chutná nejlépe, povolují místní úřady sexuální styk už od 13 let. Zatímco se mladí Japonci mohou oddávat tomuto potěšení už o dva roky dříve, než je tomu například v České republice, věková hranice pro manželský svazek se posunula na 18 let. V minulosti se mohly dívky provdat už v 16 letech, chlapci ale až v 18.

Ven jenom s podprsenkou

Nenosit podprsenku je docela běžnou a v dnešní době zase i poměrně moderní záležitostí. Asi každá žena ocení to pohodlí, jež odhození podprsenky představuje. Jenže v Japonsku byste správně neměly bez tohoto kousku oděvu ani jít vyvenčit psa. Japonský zákon totiž jasně říká, že na veřejnosti musí žena vždy nosit podprsenku. Tento zákon má docela logické vysvětlení. Byl navržen jako protiopatření sexuálního obtěžování na ulicích, a především v práci.

Zdroje: brightside.me, morezprav.cz, refresher.cz