Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bankovní dům nabízí nejen kanceláře, ale i kavárnu či galerii s uměním

Domy finančních společností vždy vypadaly jako úctyhodné stavby vzbuzující respekt a důstojnost. Moderní bankovní budovy však už mívají jinou podobu – respektují okolí a nabízejí přívětivou tvář zvenčí i uvnitř. To je i případ nového sídla J&T na rozhraní pražského Karlína a Libně.
Dřevěné „vlny“ jsou vytvořeny pomocí unikátních parametrických definic.

Dřevěné „vlny“ jsou vytvořeny pomocí unikátních parametrických definic. | foto: BoysPlayNice

Stavba urbanisticky doplňuje nedávno dokončený administrativní areál Rustonka. Od sousedů se však výrazně odlišuje vnějším výrazem fasády i vnitřní náplní budovy.

Pohled na budovu z exteriéru

Technická racionalita fasády je doplněna o nepravidelné členění, inspirované pracemi významných abstraktních malířů a sochařů.

Jasnému ortogonálnímu členění odpovídá i základní rozložení prostor uvnitř budovy, podtržené originálním grafickým návrhem vnitřního orientačního systému objektu. Grafické ztvárnění písma, znaků či geometrie liniových svítidel vychází právě z výrazné „grafičnosti“ fasády.

Projekt, za nímž stojí studio CMC Architects, zvítězil v soutěži Interiér roku 2020 v kategorii Interiér roku – SOMFY (kanceláře, huby a coworkingová centra).

Návrh na přání

Při návrhu interiéru byl pro architekty prioritní komfort každodenních uživatelů, tedy zaměstnanců a klientů. Konceptu předcházel průzkum, ve kterém měli zaměstnanci možnost vyjádřit, co jim v práci chybí a co by si přáli. Jeden z hlavních požadavků? Dostatek prostoru pro setkávání, ať už pracovní, či neformální. Lidé tráví v práci hodně času a měli by se tu cítit dobře, prostor tak byl spíš navržen jako obytný než kancelářský.

Kanceláře ve všech patrech navazují na fasádu, aby dovnitř pronikalo světlo. Oddělené jsou skleněnými příčkami, pro větší pocit soukromí si tu však mohou zaměstnanci zatáhnout záclony. V každém patře pak naleznete také pracovní a relaxační mixzónu, kam mohou zaměstnanci zajít na kávu nebo si udělat krátkou poradu.

Kromě standardních kancelářských podlaží je v budově i prostorné Work Café, které se rozprostírá příčně přes celé šesté patro. Kromě jídelní části s plně vybavenými kuchyňkami a fresh lednicemi jej dále tvoří studovna, uzavřený přednáškový sál a centrální prezentační prostor, který lze flexibilně upravovat podle počtu účastníků a účelu akce.

Vedle kavárenského posezení či jídelních stolů tu zaměstnanci najdou také příjemné sedačky a různá zákoutí, ve kterých se mohou vzájemně setkávat či si naopak užít maximálního soukromí.

Umělecké svítidlo Stellar Dust představuje jednu z největších novodobých světelných instalací u nás. Celkem 726 křišťálových kapek vzniklo podle návrhu architektů ve sklárně BOMMA.

Pro práci i relax je přichystána i střešní zahrada, která nabízí nejen krásný výhled na centrum Prahy a Hradčany, ale také vše potřebné pro práci a zábavu. Vedle wi-fi a různorodého posezení je zde připraveno také zázemí pro catering na případné akce.

Zaměstnancům je k dispozici soukromé fitness či kolárna se šatnou a sprchami. Součástí budovy jsou také prostorné garáže s myčkou a nabíječkami na elektromobily.

Dům plný umění

Výrazná a silná budova, která svým projevem akcentuje vztah investora k nedílné součásti jeho zájmu, tedy k umění, dala autorům možnost v interiéru využít organického zakřiveného tvarosloví kontrastního vůči rigidnosti fasády.

Vstupní hale dominuje dvacet metrů dlouhé osvětlení z českého křišťálu. Umělecké svítidlo Stellar Dust představuje jednu z největších novodobých světelných instalací u nás. Celkem 726 křišťálových kapek vzniklo podle návrhu architektů ve sklárně BOMMA ve Světlé nad Sázavou.

Dřevěné „vlny“ jsou vytvořeny pomocí unikátních parametrických definic.

Na světelnou vlnu navazuje vlna dřevěná. Oba tyto prvky jsou vytvořeny pomocí unikátních parametrických definic. Zatímco Stellar Dust vychází z prostorových vazeb ve vstupní lobby, zakřivený podhled v kavárně, jež volně navazuje na vstupní halu, je algoritmickým přepisem geometrie ženského těla.

Uměleckou interiérovou vestavbu, která pomocí jemných oblých tvarů člení prostor a nabízí různá pobytová zákoutí, naleznete v prostoru Work Café. Tam se také nachází velkoformátová nástěnná malba Michala Škapy.

Skutečnost, že je umění součástí života banky, dokazuje také galerie Magnus Art, kterou banka otevřela veřejnosti. Cílem galerie je představovat soukromé sbírky česko-slovenských sběratelů. Jako první představila banka svou vlastní sbírku, která zahrnuje díla laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého za třicet let své existence.

Některé místnosti spíš připomínají obývací pokoje než místa pro práci. I díky všudypřítomnému umění.

Všechna podlaží osmipatrové budovy pak zdobí díla talentovaných studentů z malířských ateliérů vysokých uměleckých škol a díla současných tuzemských umělců.

Propojení s okolím

Nejen galerie je otevřena veřejnosti. Ambicí projektu bylo nevytvářet uzavřený bankovní svět, ale navázat objekt na městský život a integrovat jej do existující urbanistické struktury. Nedílnou součástí objektu se tak stala kavárna a restaurace Café Rustonka, která je také přístupná veřejnosti a nabízí neotřelý, architektonicky zajímavý prostor pro soukromé i pracovní setkání.

Použité produkty a značky

atypický nábytek: Sollus Nábytek, e-Truhlárna
interiérové příčky: LIKO-S, Raccoon
stěrky: Boca Group, Němec luxusní povrchy
podlahy: Boca Group, Stavební Interiérové systémy
obklady a dlažby: JEŽ (kamenické práce), ProCeram
podhledy: Komont, Hunter Douglas – Czechia, Armstrong
rolety: Hunter Douglas – Czechia
AVT: Orange Controls
Výtahy: OTIS
volný mobiliář: Linstram, Vitra koncept
svítidla: BOMMA, Bohemia Machine, Exx, Delta Light
karusely: Raccoon
info systém: Holub Roman
textil: Diamond Design

Galerie současného umění je otevřená i veřejnosti.

O studiu

CMC Architects je mezinárodní architektonická kancelář se sídlem v Praze, s dvacetiletou historií, zaměřená na ekologické projektování, urbanismus a architekturu. Práce ateliéru zahrnují úspěšné a častokrát oceněné návrhy různorodých projektů, vypracovaných během bezmála dvacetileté historie v různých měřítkách a úrovních obtížnosti, ve dvnácti městech v sedmi zemích světa, včetně České republiky, Německa, Černé Hory, Rumunska, USA, Ukrajiny a Vietnamu.

CMC je společnost s velmi pečlivě sestaveným týmem, který na mezinárodní úrovni spolupracoval se světoznámými inženýry, umělci a architekty, jako jsou například Ateliers Jean Nouvel (Francie), Gehry Partners, (USA), ASYMPTOTE (USA), LRK (USA), MVRDV (Holandsko) a ARUP (Velká Británie). Výsledkem této špičkové mezinárodní spolupráce jsou bohaté zkušenosti a mimořádně široká škála znalostí, které může CMC využívat při své každodenní práci. Partnery Davida R. Chisholma a Víta Máslo spojuje zkušenost vlastní čtyřicetileté profesionální praxe.

David R. Chisholm a Vít Máslo, kteří stojí v čele studia, se zároveň již více než deset let věnují i akademické práci, jsou činní jako sponzoři, učitelé a hostující oponenti na škole architektury ARCHIP (Architektonický institut v Praze), na Fakultě architektury ČVUT a Fakulty architektury a umění Technické university v Liberci. Byli také v roce 2008 nominováni za členy České akademie architektury a v roce 2009 se stali zakládajícími členy České rady pro šetrné budovy (CZGBC). CMC podporuje Galerii současného umění DOX, Festival městského design reSITE a festival fotografie FOTOSFERA, které se každoročně konají v Praze.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

Při rekonstrukci mezonetu pamatovali na spotřebu energií, bourali i příčky

19. dubna 2024

Rekonstrukce bydlení je vždy velkým dobrodružstvím. To platí i o nedávné přestavbě dvoupodlažního...

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

S čím přijeli čeští designéři a výrobci ohromit Milán: židle, sklo a vany

18. dubna 2024

Týden nabitý designem čeká návštěvníky už 62. ročníku veletrhu Salone del Mobile Milano, který...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...