Brusel chystá zásah proti drahým energiím. Ve hře je i seškrtání DPH na nulu

Evropská Komise má dnes představit balíček opatření, která mají pomoci zkrotit rekordní ceny energií.

Evropská Komise má dnes představit balíček opatření, která mají pomoci zkrotit rekordní ceny energií. Zdroj: ČTK/Taneček David

Agentura Reuters, která mohla nahlédnout do návrhu opatření, jako jeden z možných nástrojů uvádí společné nakupování plynu.
Aby se cena energií dostala na únosnější úroveň okamžitě a domácnostem nehrozila energetická chudoba, bude muset komise podle analytiků podpořit i státní zásahy.
3
Fotogalerie

Evropská komise má dnes představit balíček opatření, která by pomohla zkrotit rekordní ceny energií. Mezi zvažovanými nástroji jsou podle analytiků společné nákupy plynu či vybudování společných plynových zásobníků. Ve hře je údajně i podpora snížení či rovnou zrušení DPH na energie.

Agentura Reuters, která mohla nahlédnout do připravovaného návrhu opatření, jako jeden z možných nástrojů uvádí společné nakupování plynu. Díky většímu nasmlouvanému množství by měla cena výrazně poklesnout. „Je to klasická množstevní sleva, kterou známe například ze supermarketů. Pokud se část států spojí, pak bude objednávka výhodnější,“ říká hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň. Další variantou je společné vybudování nových zásobníků. 

Problémem těchto opatření je časové zpoždění, se kterým se projeví na trhu. Aby se cena energií dostala na únosnější úroveň okamžitě a domácnostem nehrozila energetická chudoba, bude muset komise podle analytiků podpořit i státní zásahy.

Státy jako Španělsko, Itálie či Francie už sáhly ke snížení DPH na energie, a to navzdory tomu, že tento krok podle mnohých nemá podporu v unijní legislativě. Pakliže to Brusel odsouhlasí, mohly by se brzy přidat další včetně Česka. „Jsme připraveni snížit DPH na energie až na nulu,“ sdělil už minulý týden končící premiér Andrej Babiš. V současnosti je u energií sazba DPH nastavena na 21 procent. 

Příčinou vysoké ceny plynu je jeho nedostatek v evropských zásobnících. Většina analytiků z tohoto stavu viní Rusko, které podle nich nesplnilo nasmlouvané podmínky a do Evropy dodalo plynu méně, než slíbilo.

Zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška ale varuje před předčasnými závěry. „Evropská komise by neměla dělat unáhlené kroky a nejprve si příčiny současného stavu ověřit. Evropský trh s plynem dosud fungoval roky bez problému a razantní a neadekvátní zásah to může narušit. Pokud se ale potvrdí, že dodavatelé manipulují s trhem, pak je namístě razantní odpověď,“ konstatuje Bartuška, podle něhož může roztržka na trhu s plynem poškodit všechny strany včetně paliva samotného. 

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

„Dosud se s plynem počítalo jako s přechodným palivem po konci uhlí. Když ale trh s plynem nebude stabilní, Evropská komise bude chtít konec plynu urychlit,“ dodal. Takový scénář by podle něho nevyhovoval především Rusku, pro něž je unijní trh stěžejní.

U elektřiny je příčin vyšších cen podle analytiků více. Jednak je to vysoká cena emisních povolenek, uhlí i plynu a zároveň znovunastartování evropských ekonomik, což předznamenává zvýšenou poptávku spotřebitelů. K rychlému snížení cen elektřiny by podle Bartoně vedlo například okamžité zvýšení množství emisních povolenek v oběhu. „Takový krok ale očekávat nelze, protože by tím komise šla proti cíli rychlejší dekarbonizace,“ uzavřel Bartoň.