Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

  11:06
Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu pro svých 900 tisíc klientů. Konec Bohemia Energy se týká zákazníků firem Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Odpojení se klienti bát nemusí, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance.

„S politováním Vám musíme oznámit, že skupina Bohemia Energy ukončuje s okamžitou platností dodávky elektřiny a plynu na českém energetickém trhu. K tomuto razantnímu kroku nás přiměl přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích, kdy cena obou dodávaných komodit je nyní třikrát vyšší, než byla v loňském roce. Vždy jsme se pro vás snažili zajistit co nejvýhodnější podmínky, ale tento bezprecedentní nárůst nám to již nadále neumožňuje,“ uvedla společnost v prohlášení na webu.

Dodavatel poslední instance musí postiženým klientům zajistit dodávky ve smluveném rozsahu do té doby, než si odběratelé najdou novou firmu, nejdéle však po dobu šesti měsíců. Během této doby si domácnosti i firmy budou muset najít nového dodavatele. Dá se čekat, že podstatná část odběratelů bude postupně směřovat k některému z velkých dodavatelů.

Dosud nevídaná situace

Dodavatelé poslední instance

ELEKTŘINA
E.ON Česká republika
Pražská energetika
ČEZ Prodej

PLYN
E.ON Česká republika
Pražská plynárenská
Innogy Česká republika

Od krachu Moravia Energo v roce 2008 nebyl institut dodavatele poslední instance v takovém rozsahu v tuzemsku využit. „Rozhodně dosud nikdy jsme nebyli svědky situace, kdy statisíce domácností budou muset uzavřít smlouvy s novými dodavateli. Přesto, že to, co se nyní děje, může být pro někoho šokující, není důvod k hysterii. Legislativa s takovou situací počítá, dodavatelé také a vše se zvládne,“ říká výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu Lenka Kovačovská.

Prahou vlastněné společnosti PRE a Pražská plynárenská už oznámily, že jsou na zákazníky, kteří pod ně ze zákona přejdou, připravené. „Obě městské společnosti jsou připraveny dodávat elektrickou energii i plyn, tudíž nikdo nemusí být v obavách z toho, že mu automaticky zítra skončí možnost odběru,“ řekl ČTK radní Jan Chabr, který má na starosti městský majetek a firmy. Dodal, že není důvod k panice.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza rovněž vyzval klienty postižené krachem Bohemia Energy k uvážlivému jednání a rozmyslu. „Situace, kdy se desítky tisíc zákazníků rázem ocitnou v režimu dodavatele poslední instance a začnou hledat nové dodavatele, bude klást velké nároky na všechny slušné obchodníky. Důrazně varuji před energošmejdy, kteří se budou snažit současnou nejistotu využívat ke svým podvodům. Znovu proto apeluji na zdravý rozum. Nepodepisujte nic bez toho, že byste si vše důkladně přečetli,“ upozornil.

Krach Bohemia energy je prvním velkým koncem obchodníka s energiemi na českém trhu. Podle odborníků však byl podobný případ jen otázkou času. „Obchodníci musí rozdělit nákupy od těch dlouhodobých instrumentů až po denní trh. Rozdělení té porce je obchodní rozhodnutí a když na straně obchodníka přijde chyba, může to vést až ke krachu,“ řekl v pořadu Rozstřel nezávislý energetický konzultant Martin Apko.

Raději to vzdali, než aby bojovali

Do potíží se obchodníci dostali kvůli rychle rostoucím cenám energií. Hlavně ti menší nezvládli nákup energie pro své zákazníky a ocitli se v problémech. Zákazníků se snažili buď zbavit, nebo je rychle převést na výrazně dražší ceníky.

6. října 2021

Krach ukazuje, že ani tak velké firmy neumějí dobře řídit svoje rizika. „Mnoho dodavatelů v posledních deseti letech fungovalo tak, že koncovým zákazníkům prodávali nějaký standard maloobchodního trhu na další dva roky, ale energie na velkoobchodních trzích kupovali za tržní ceny, které roky klesaly. A v těchto dobách inkasovali krásné zisky,“ říká zakladatel Capitalinked.com Radim Dohnal.

Jenže v posledním roce se trh otočil, velkoobchodní ceny začaly růst, a dodavatelé na to nebyli schopni dostatečně reagovat. „A než s tímto bojovat a do firmy vložit původní zisky, to raději vzdají,“ říká Dohnal.

Společnost Bohemia Energy byla založena podnikatelem Jiřím Písaříkem v říjnu 2005 jako dodavatel elektřiny pro malé a střední podniky. V roce 2006 začala společnost dodávat elektřinu také do domácností, o rok později vstoupila na slovenský trh. Zemní plyn začala dodávat v roce 2009. Kromě firem a domácností jsou klienty Bohemia Energy i obce.

Skupina je podle svých dřívějších údajů s 1,23 milionu zákazníků na zhruba 900 000 odběrných místech největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodávala BEe na konci srpna elektřinu asi 400 000 a plyn zhruba 190 000 odběratelům.

Tržby skupiny Bohemia Energy loni meziročně vzrostly o sedm procent na 23,1 miliardy korun. Skupina loni dodala zákazníkům 5,68 terawatthodiny (TWh) elektřiny a 5,22 TWh plynu.

Majitel firmy Jiří Písařík s rodinou je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes 37. nejbohatším Čechem s majetkem 8,3 miliardy korun.

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...