Hlavní obsah

Majitelem Bohemia Energy je 32. nejbohatší Čech s majetkem 7,3 miliardy

Společnost Bohemia Energy byla založena podnikatelem Jiřím Písaříkem v říjnu 2005 jako dodavatel elektřiny pro malé a střední podniky. Písařík s rodinou je podle loňského žebříčku časopisu Forbes 32. nejbohatším Čechem s majetkem 7,3 miliardy korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Písařík, majitel a jednatel energetické skupiny Bohemia Energy

Článek

V roce 2006 začala společnost dodávat elektřinu také do domácností, o rok později vstoupila na slovenský trh. Zemní plyn začala dodávat v roce 2009. Kromě firem a domácností jsou klienty Bohemia Energy i obce.

Bohemia Energy končí. Milion lidí musí hledat nového dodavatele

Ekonomika

Skupinu Bohemia Energy entity (BEe) tvoří největší alternativní dodavatel energií v ČR Bohemia Energy a dále společnosti Amper Market, Comfort Energy, Energie ČS (ve skupině je tato bývalá dceřiná společnost České spořitelny pro prodej elektřiny a plynu od listopadu 2020), Europe Easy Energy, X Energie a Slovakia Energy, která působila do letoška na Slovensku. Do skupiny rovněž patří finanční společnost BEplan poskytující poradenství a finanční plánování.

Písařík založil firmu Bohemia Energy společně se svou ženou Hanou, uvedl Forbes. Tržby firmy se letos držely nad 21 miliardami. Aktuální hodnota majetku je 7,3 miliardy. Písařík se netají zálibou v závodních autech a spolu s manželkou vlastní jezdecký areál.

Skupina je podle svých dřívějších údajů s 1,23 milionu zákazníků na zhruba 900 000 odběrných místech největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodávala BEe na konci srpna elektřinu asi 400 000 a plyn zhruba 190 000 odběratelům.

Zákazníci Bohemia Energy mají na změnu půl roku, musí počítat se zdražením

Ekonomika

Tržby skupiny Bohemia Energy loni meziročně vzrostly o sedm procent na 23,1 miliardy korun. Skupina loni dodala zákazníkům 5,68 terawatthodiny (TWh) elektřiny a 5,22 TWh plynu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Písařík, automobilový závodník, majitel a jednatel energetické skupiny Bohemia Energy

Ukončení dodávek

Skupina Bohemia Energy ve středu oznámila, že ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Skupina se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zároveň požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností.

Energetický regulační úřad (ERÚ) začátkem října oznámil, že prošetřuje dodavatele energií Bohemia Energy a Europe Easy Energy z podnikatelské skupiny BEe kvůli možnému nefér jednání na trhu s energiemi. U těchto společností šetřil ERÚ možné porušení zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně podezření na užití zakázaných nekalých obchodních praktik. Skupina v reakci uvedla, že se vždy snažila respektovat právo, a věří, že legislativu dodržela i nyní.

Bohemia Energy musí zaplatit pokutu 5,4 miliónu

Ekonomika

Za spekulanty a zkrachovance označil 11. října slovenský ministr hospodářství Richard Sulík předního alternativního dodavatele elektřiny a zemního plynu v zemi, firmu Slovakia Energy, který oznámil ukončení činnosti na slovenském trhu. Slovakia Energy patří do české skupiny BEe. Firma ukončení oznámila 30. září a zdůvodnila to vývojem velkoobchodních cen energií, které v posledním období výrazně rostou, a také státní regulací cen.

Letos v září skupina oznámila, že od listopadu zdraží elektřinu a plyn. Obchodní ředitel firmy Libor Holub tehdy řekl, že růst cen je nevyhnutelný, na možnou fixaci cen na více let je ale už pozdě a velice pravděpodobně by se nevyplatila. Řešením podle něho naopak může být nastavení cen, které budou okamžitě reagovat na situaci na trhu, a to přesto, že jsou aktuálně velmi vysoké.

V souvislosti s akvizicemi Bohemia Energy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v dubnu 2016 rozhodl, že firma musí zaplatit pokutu 5,4 milionu korun. Důvodem byla pozdě nahlášená fúze se společností České Energetické Centrum (ČEC).

Městský soud v Praze odmítl v říjnu 2014 insolvenční návrh vůči firmě Bohemia Energy. Návrh na insolvenci podala kyperská společnost Jonaza Trading Limited, která přihlásila pohledávku přes 304 000 korun za nespecifikované služby. Bohemia Energy tehdy označila návrh za šikanózní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám