Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František: Křesťanská svoboda jako kvas všeobecného osvobození

Datum publikace13. 10. 2021, 13.30
TiskTisk

Při pravidelné středeční audienci papež František pokračoval ve svém výkladu listu apoštola Pavla Galaťanům a řekl, že křesťanská svoboda nevstupuje do konfliktu s kulturami nebo tradicemi, které jsme obdrželi, ale spíše do nich zavádí novou svobodu, osvobozující novinku, evangelium.

Papež František pokračoval ve svém zamyšlení nad listem svatého Pavla Galaťanům a vysvětlil, že křesťané jsou osvobození z otroctví hříchu prostřednictvím milosti - láskou, která se stává novým a nejvyšším zákonem křesťanského života. Zdůraznil, že tato životní novost uschopňuje k přijetí každého národa a kultury a zároveň každý národ a kulturu otevírá k větší svobodě. Svatý Pavel totiž říká, že mezi Kristovými stoupenci již nezáleží na tom, zda jsou židé anebo pohané. Ne každý však „novinku“ evangelijní svobody uvítal. Svatý otec poznamenal, že Pavlovi kritici ho kritizovali za to, že „minimalizoval požadavky ukládané svou nejpřísnější náboženskou tradicí“. Poznamenal, že Pavel nicméně nemlčel a odpovídal s parrhésií, což je řecké slovo označující odvahu a sílu, a trval na tom, že se nesnaží zalíbit lidem, ale pouze poslouchat Boha.

Otevřená každé kultuře

Myšlenka přijetí víry „nezahrnuje zřeknutí se srdce kultury a tradic, ale pouze toho, co může bránit novosti a čistotě evangelia“. Pravá křesťanská svoboda nám spíše umožňuje „získat plnou důstojnost Božích dětí“, což nám umožňuje zůstat ukotveni ve vlastním kulturním dědictví a zároveň být otevřeni tomu, co je v každé kultuře dobré a pravdivé.
„V povolání ke svobodě odkrýváme pravý smysl inkulturace evangelia. V čem spočívá? Má nás uschopňovat k hlásání radostné zvěsti za úcty k dobru a pravdě, které již existují v různých kulturách.“ Papež naříkal nad „mnoha omyly“, k nimž došlo v dějinách evangelizace „snahou vnutit jednotný kulturní model“ - omyly, které připravily církev o „bohatství mnoha místních výrazů, které kulturní tradice celých národů přinášejí'.

Papež František místo toho trval na tom, že vize svobody svatého Pavla nám ukazuje povinnost respektovat „kulturní původ každého člověka, což vede k otevření se všem lidem a kulturám všech dob, protože Kristus se narodil, zemřel a znovu vstal za každého z nás'.

Nové způsoby mluvení

Svatý otec, který upozornil, že se kultura svou povahou neustále mění, připomněl, že musíme najít nové způsoby, jak mluvit o víře, nebo budeme riskovat, že už nebudou chápány novými generacemi. Pozval nás, abychom nemluvili o svobodě jako o vlastnictví, ale abychom byli napadáni svobodou „být neustále v pohybu a orientovat se na její plnost“.

„Je to stav poutníků a pocestných za nepřetržitého exodu: byli jsme osvobozeni z otroctví, abychom se ubírali k plnosti svobody. Je to velký dar, který nám Ježíš Kristus věnoval. Pán nás zadarmo vysvobodil z otroctví a postavil nás na cestu, abychom kráčeli v plné svobodě.“

Zdroj: Vatican News

Autor článku: Tereza Myslilová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou