Ministerstvo představí novou strategii proti covidu. Babiše straší vývoj epidemie

Andrej Babiš a Adam Vojtěch

Premiér Andrej Babiš (ANO) po poradě s týmem na řízení epidemie svolal kvůli šíření koronaviru na čtvrtek vládní zdravotní radu. Ministerstvo zdravotnictví na ní představí další strategii, sdělil ve středu premiér na Twitteru. Šíření covidu v Česku už asi dva měsíce zrychluje, v uplynulých týdnech vláda opatření spíše uvolňovala. Nová mimořádná opatření, a to ani regionální, podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla navržená nebudou.

„Covidová čísla se zhoršují, v nemocnicích končí více lidí, převážně neočkovaných. Očkování je jediný způsob, jak covid porazit. Nepodceňujte to. Na zítřek (čtvrtek) jsem svolal Radu pro zdravotní rizika, ministerstvo zdravotnictví představí svou další strategii,“ uvedl ve středu Babiš.

Centrální řídící tým se schází nad řízením epidemie covidu dvakrát týdně, tvoří ho zástupci ministerstva zdravotnictví a armády, vede je hlavní hygienička. Rada vlády pro zdravotní rizika vznikla loni v červenci, v jejím čele je premiér, členy jsou ministři zdravotnictví, obrany a vnitra, předseda Asociace krajů, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci a odborníky na zdravotnictví zastupuje epidemiolog Petr Smejkal.

V úterý přibylo 1 511 případů nemoci COVID-19, což je zhruba o třetinu více než před týdnem. Podobně vzrostl i počet hospitalizovaných s covidem – proti předchozímu úterku také asi o třetinu na 388, z toho 78 lidí, tedy pětina, je v těžkém stavu. Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem se tak nadále drží na nejvyšší úrovni od 11. května.

Testování ve školách nebude

Ministerstvo v úterý informovalo, že ustoupilo od plánu dalšího plošného testování na COVID-19 ve školách. Minulý týden úřad mluvil o tom, že by se během podzimu mohla konat tři kola testování jako v září. Podle mluvčího ministerstva Daniela Köppla by ale výsledky testování nepřinesly nové informace o virové náloži v populaci. Rozhodnutí padlo na jednání integrovaného centrálního řídícího týmu, který je pracovním orgánem vládní rady pro zdravotní rizika. Ten se ve středu podle plánu sešel znovu, premiér se měl účastnit zasedání on-line.

I přes zhoršující se situaci v některých regionech centrální řídící tým podle Köppla v úterý nenařídil zpřísnění protiepidemických opatření ani na lokální úrovni. Ve statistikách nakažených v některých regionech se podle něj „propisuje“ nižší proočkovanost obyvatel v těchto oblastech. Epidemie se v poslední době zhoršila především v Moravskoslezském kraji, týdenní počet případů na 100 000 obyvatel tam překonal hodnotu 100, což byla letos na jaře pro vládu hranice pro změny protiepidemických opatření.

Tagy:
Twitter epidemie Andrej Babiš premiér strategie ANO 2011 Ministerstvo zdravotnictví vláda nově nakažení Česko COVID-19 pandemie koronaviru Petr Smejkal koronavirová opatření Rada vlády pro zdravotní rizika Daniel Köppl Ministerstvo zdravotnictví České republiky Asociace krajů České republiky