REPORTÁŽ: Jak účinně odmítnout nevyžádaný telefon a nekoupit náramek za 39 tisíc? Lidi v ohrožení to učí herci s policií
Divadlo VeTři při preventivní akci v Teplicích. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Teplice – „Nechcete skvělý léčivý náramek za pouhých 39 tisíc korun?“ naklání se ke starší ženě podezřelá obchodnice. Seniorka si náramek i jeho prodávající prohlédne a odmítá. Dobře dělá. I když to v tomto případě byla sehraná scénka, věrně kopíruje jednání takzvaných šmejdů. A ti v řadě případů v minulosti uspěli, zvláště když se zaměřili na zranitelnou část obyvatel: seniory.

Právě proto policisté ve spolupráci s Divadlem VeTři pořádají sérii preventivních akcí a učí seniory, jak být obezřetní. Živou a zábavnou formou, tak aby si lidé dobré rady zapamatovali. Tentokrát jsou v Klubu seniorů v teplické Českobratrské ulici.

„Chceme seniory upozornit na nebezpečí, ať už v realitě nebo sociálních sítích. Aby se vyhnuli podvodníkům, zlodějům. Aby se omezila trestná činnost páchaná na seniorech,“ říká Pavla Kofrová z Policie ČR.

To už je na scéně Vlasta Vébr jako důchodce Kamil Naletěl a Michaela Doležalová jako Aranka Vyčůraná. A protože penzista Kamil dělá čest svému jménu, předvádí početnému publiku, jak si na ulici pořídit prakticky nesplatitelné „léčivé“ přípravky. „Připomíná to šmejdy. Tuhle zkušenost s podivnými nabídkami máme asi všichni,“ poznamenává jedna z přítomných dam.

Podle policistů, kteří rovněž sledují představení, se sice fenomén šmejdů podařilo i díky tlaku médií omezit, ale na druhou stranu se přemísťuje do jiného prostoru – na internet.

Na seniory, ale i mladší skupiny obyvatel, číhá mnoho jiných nebezpečí. Podvodníci přicházejí jak se starými fintami, tak vymýšlejí neustále nové.

Zaznívá proto několik rad: Při nevyžádaných telefonátech odmítněte zaznamenání hovoru. Takový hovor rychle skončí. Když vás na ulici zastaví zástupci nejrůznějších sbírek, nebojte se říci ne. „I když budou mít různé průkazky, není to nic průkazného. Zjistěte si sami, komu přispějete, abyste neověřeně nedali peníze na neznámou věci nebo podvodníkům,“ upozorňuje sál preventista policistů Kamil Marek.

Obezřetný senior si dá ale pozor i na „tradiční“ příběh o vnukovi v nouzi, poskytnutí nevyžádaných a předražených služeb nebo vylákání citlivých údajů a přístupových hesel. A k oživení rad a základních principů bezpečného chování pomáhá právě netradiční prevence.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru