Talent vítězem 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou

11. 10. 2021 Tisková informace Autor fotek: Archiv Dostihový spolek a.s., Roman Vondrouš ČTK

Letošní Velká pardubická byla plná dramat, příběhů a úspěchů. Ve 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se na třetí pokus prosadil desetiletý valach, který už svým jménem naznačuje naději na úspěch. Český odchovanec Talent manželů Kabelkových zvítězil úžasným finišem pod vedením žokeje Pavla Složila ml. Trenérka Hana Kabelková je teprve třetí ženou, která připravila vítěze legendárního dostihu.

Příběh letošního ročníku se začal zamotávat už během rámcového programu. Ve druhém dostihu dne, v Ceně společnosti VCES a.s. – Ceny Laty Brandisové se zranil žokej Jan Odložil a trenér Stanislav Popelka musel řešit problém. Lombargini se totiž náhle ocitl bez jezdce a tak musel být narychlo povolán žokej Martin Liška. Ale ani on nemusel být poslední možností. V Pardubicích totiž irského jezdce Patricka Mullinse doprovázela anglická žokejka Bryony Frost a chvíli byla ve hře i ona. Již dříve trenér Gregorz Wroblewski avizoval změnu jezdce, když původně obsazeného Sertashe Ferhanova v sedle Sztorma vystřídal francouzský žokej Romain Julliot. Ten byl volný po škrtnutí jednoho ze čtyř slovenských účastníků Vanduala.

Na trať letošního ročníku Velké pardubické se nakonec vydalo osmnáct koní. Hned po startu se pole roztáhlo. Na Taxisův příkop mezi prvními najížděli Player (ž. Marcel Novák) a Kaiserwalzer (am. Patrick Mullins), které ovšem tato překážka zastavila. O obou se před dostihem mluvilo jako o jedněch z favoritů. Player ovšem neustál dopad, v sedle se neudržel ani jezdec Kaiserwalzera. Šance dalšího z favoritů Lombarginiho (ž. Martin Liška) skončily na Francouzském skoku. Další drama přišlo před Malými zahrádkami, když startovnímu poli zkřížil cestu volný kůň, který mimo překážku vytlačil Sztorma a Beau Rochelaise (Adam Čmiel). Zatímco druhý jmenovaný se ještě dokázal vrátit, pro Sztorma to znamenalo konec v dostihu. Na prodlouženém Taxisu svého jezdce ztratil Paris Eiffel (ž. Martin Cagáň) a za skokem spadl Theophilos vedený žokejem Josefem Bartošem. Vítězný kůň z roku 2019 vyvázl bez zranění, žokej Josef Bartoš byl převezen k vyšetření do nemocnice. Nejmladší z účastníků Velké pardubické Mahe King byl svým jezdcem – žokejem Janem Faltejskem zastaven stejně jako Beau Rochelais a také jediná klisna ve startovním poli Vanesse (ž. Jordan Duchene).

O vítězi a vůbec o celém pořadí koní rozhodovaly až závěrečné souboje v cílové rovině. Sedmiletý Evžen připravovaný Štěpánkou a Jaroslavem Myškovými už sahal po debutovém vítězství ve Velké pardubické. Jenže krásným koncem přišel Talent s žokejem Pavlem Složilem ml. a svého soupeře udolal. Talent svůj potenciál naznačoval už v minulých sezonách, klaplo to ale až teď.

„Už vloni mi ukázal, že by mohl vyhrát. Já ten den jezdil už devátý dostih, Velkou jsem ani neměl jezdit. Chybovali jsme na Velkém anglickém skoku, tam jsme ztratili kontakt s vedením. Kdybychom je nemuseli nahánět, bylo by to lepší už vloni,“ vzpomínal Pavel Složil na loňské 4. umístění ve Velké pardubické. „Letos jsme měli štěstí, že se nám podařilo vyhnout kolizi, při které upadl Theophilos, tam jsme měli namále. Snažil jsem se vyhýbat karambolům, jel jsem za zkušenými koňmi a doufal jsem, že to vyjde až domů. O Evženovi jsem dobře věděl, že je obrovský bojovník a v cílové rovině jsem se dlouho nemohl dostat před něj. Pak ale Talent zabral a vyšlo to,“ svěřoval se po dostihu jezdec, jehož otec Pavel Složil st. skončil ve Velké pardubické v roce 1997 na druhém místě s Marketplacem.

„Nic jsme letos nedělali jinak, možná jsme jen mírně upravili tréninkový režim kvůli jeho zdravotnímu stavu. Tři nebo čtyři dny byl na Moravě klusat na vodním pásu, což mu dělá dobře a v podstatě tím simulujeme nějakou tréninkovou dávku. Už vloni sahal po úspěchu, ale s Pavlem se ještě tak neznali. Letos už dobře věděl, co má udělat a jak a podařilo se,“ popsala Talentovy přípravy na Velké pardubickou trenérka Hana Kabelková. Ta trénuje v rodinné stáji ve Vápenném Podole. Talent je vlastním odchovancem manželů Kabelkových.

Skvělou formu předvedl také další z „mladíků“ Mr Spex. Sedmiletý svěřenec trenéra Luboše Urbánka, vedený vítězem Velké pardubické z roku 2017 Janem Kratochvílem, se předvedl skvělým třetím místem. Teprve za ním dokončili vítězové předchozích ročníků Velké pardubické No Time To Lose (ž. Ondřej Velek) a Hegnus (ž. Lukáš Matuský). Na šestém místě finišoval slovenský Star v sedle s trenérem a vítězem Velké pardubické z roku 1992 Jaroslavem Brečkou, za nimi dokončili ještě Stretton (Jakub Kocman), Casper (Daniel Vyhnálek) a Dulcar de Sivola (ž. Petr Tůma).

Rámcový program

Program nedělního mítinku ovšem nebyl jen o 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Nabídl sedm kvalitních a prestižních dostihů, z nichž mnohé jsou nazývané jako předzkoušky Velké pardubické. V Ceně společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. – Cena Labe startovalo 10 koní, jen polovina z nich se ale dostala do cíle. Zvítězil v ní Aeneas trenéra Josefa Váni, který do sedla poslal žokeje Josefa Bartoše. S velkým odstupem za ním doběhli koně v pořadí Zataro (ž. Romain Julliot), Del Rey (ž. Pavel Složil ml.), Sacamiro (Jakub Kocman) a Saint Joseph (ž. Jan Faltejsek).

V Ceně hejtmana Pardubického kraje – Ceně Vltavy svou neporazitelnost udržel další svěřenec Josefa Váni Chelmsford. Pětiletý ryzák naposledy „prohrál“ v červenci loňského roku. Pod vedením žokeje Josefa Bartoše udolal sedmiletou bělku Dajuku (ž. Lukáš Matuský), která patřila do užšího okruhu favoritů. Daleko finišoval Chicname De Cotte (ž. Jordan Duchene) před Godfreyem (Daniel Vyhnálek). Zbývající tři koně dostih nedokončili.

V Poplerově memoriálu skupiny Profireal Group si velmi zkušeně počínal žokej Jaroslav Myška. Seděl v sedle specialisty na krátké tratě Chrystal Crosse a nenechal se strhnout únikem Lad Ina (ž. Pavel Složil ml.). Jeho náskok začal postupně stahovat až po výběhu na travnatý ovál a po posledním skoku se už dostal před svého soupeře. Na třetím místě doběhl Usockem (ž. Jordan Duchene) před Lianelem (Jakub Kocman), Kifaayou (ž. Romain Julliet) a Charismatickem (Adam Čmiel).

V úvodní Stříbrné trofeji – Ceně pivovarů Staropramen, jediném steeplechase dostihu dne, upadl na poslední překážce favorizovaný Dominique a otevřel cestu k vítězství pro šestiletého Foudre d´Allier (ž. Jan Kratochvíl), kterého následovali Arlington (ž. Jaroslav Myška), Dusigrosz (ž. Josef Bartoš), Polidar (Veronika Řezáčová-Škvařilová) a Portorikos (ž. Pavel Složil ml.).

V dostihu vypsaném pro klisny, v Ceně společnosti VCES a.s. – Ceně Laty Brandisové, se neztratila pětiletá Ztracenka. V sedle s žokejem Jaroslavem Myškou vybojovala prvenství nad stejně starou Nikeandnemesis (ž. Lukáš Matuský). Za nimi doběhly Alegoria (ž. Pavel Složil ml.), Piraniya (ž. Josef Bartoš), Jacquelin (ž. Jan Faltejsek) a Theresie (ž. Ondřej Velek).

V Ceně Kudy z nudy – Ceně ČASCH se o vítězství přetahovali Gatsby (ž. Jan Faltejsek) a Giorgione (ž. Josef Bartoš). Favorizovaný Gatsby si vedl po startu výborně, pak jej předstihl Giorgione. Ovšem první jmenovaný se nevzdal a po překonání poslední překážky si vítězství vzal zpět. Za nimi doběhli Čáryjape (ž. Lukáš Matuský) a Frenki (ž. Jan Kratochvíl).

V trojkovém handicapovém Poháru BICZ holding 2021 startovalo osm koní. Na konci startovního pole cválala Kornelia vedená Jakubem Kocmanem, a to až do poslední třetiny dostihu. Pak se začala posouvat dopředu a postupně porážela své soupeře. V cílové rovině už stačilo udolat do té doby vedoucího Sexy Lorda (Pawel Palczyňski), který byl asi největším překvapením odpoledne. S velkou ztrátou za ním dokončili Leo Fantastico (ž. Ondřej Velek), Youko (ž. Jan Faltejsek) a favorizovaný Taste of Rock (ž. Jaroslav Myška).

Podobné články

Zástupci sázkové společnosti Tipsport a Jockey Clubu České republiky oznámili prodloužení exkluzivního partnerství na dostihové sezony 2024 a 2025.

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…