Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

PCR testy mají podle Babiše nově platit 72 hodin místo týdne, antigenní jen jeden den

ilustrační snímek foto: Petr TopičMAFRA

Ministerstvo zdravotnictví navrhne vládě zkrácení platnosti testů na koronavirus. Kratší by mohla být i karanténa, pokud bude ukončena PCR testem. Premiér Babiš řekl, že platnost PCR by se měla zkrátit na tři dny a antigenní test na 24 hodin. Konkrétní návrh v pátek představí ministerstvo zdravotnictví na tiskové konferenci, řekl mluvčí resortu Daniel Köppl.
  10:44aktualizováno  11:25

Platnost PCR testu má být nově jen 72 hodin (dosud to bylo 7 dnů), platnost antigenního testu 24 hodin místo tří dnů, oznámil po třetím očkování proti covidu-19 premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová sdělila, že s upravenou platností testů by se mělo Česko dostat na srovnatelnou úroveň pravidel okolních států.

Karanténa, kterou hygienici nařizují lidem po rizikovém kontaktu s nakaženým, trvá 14 dní. 

To kritizovali například rodiče, jejichž děti musely být dva týdny v karanténě po zjištění pozitivního případu ve školní třídě. Nově by podle Köppla mohla být karanténa ukončena dříve negativním PCR testem. O kolik dní dříve, zatím uvést nechtěl.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém Twitteru informoval, že na jednání řešili i motivování lidí k očkování proti covidu-19. 

„Očkování vázne, nemáme ještě proočkováno ani 60 procent populace,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová v České televizi a dodala, že právě tam se musí zaměřit síly.

„Promýšleli jsme strategie, jak jednak motivovat občany k tomu, aby přišli na první dvě dávky očkování, tak aby přišli na třetí dávku, kam se zatím dostavilo poměrně malé procento osob, které byly vyzvány k přeočkování,“ sdělila Svrčinová. V rámci strategie by se měly například vysílat mobilní očkovací týmy do míst s nižší proočkovaností. 

Podle Babiše je očkování zásadním faktorem pro zvládnutí pandemie a od příští vlády očekává stejnou strategii. Větší motivaci k očkování by mělo být i méně proplácených testů za měsíc, to má současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch projednat s možnou budoucí vládní koalicí.

Autoři: ,
Témata: Karanténa

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.