Prezident svolá zasedání sněmovny na 8. listopadu, řekl Vondráček. Opět zvolil nejzazší možný termín

Prezident Miloš Zeman svolá úvodní zasedání nové Poslanecké sněmovny na 8. listopadu. Po schůzce s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem to ve čtvrtek uvedl dosluhující předseda dolní komory Radek Vondráček z ANO, který chce na stejný den svolat také ustavující schůzi. Zeman je od neděle v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:28 14. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Vondráček už asi tuší, že to pro ANO nevypadá dobře, ale nedává to znát. Vysáli totiž voliče svým případným spojencům.

Radek Vondráček už asi tuší, že to pro ANO nevypadá dobře, ale nedává to znát. Vysáli totiž voliče svým případným spojencům. | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

„Mohu potvrdit, že pan prezident nechce (nechat) marně uplynout lhůtu a svolá úvodní zasedání na 8. listopadu. Čekám to v rozmezí dnů,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Průzkum Medianu: Prezident by měl podle 48 procent Čechů pověřit sestavením vlády vítěze voleb

Číst článek

Hrad to následně potvrdil na svém webu: „Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky informoval předsedu Poslanecké sněmovny, že prezident republiky Miloš Zeman… svolá zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na pondělí dne 8. listopadu 2021.“

Prezident Miloš Zeman opět využil pro stanovení termínu zasedání maximální možnou lhůtu. Učinil tak i po sněmovních volbách v letech 2017 a 2013, kdy byl hlavou státu.

Zasedání sněmovny svolává prezident tak, aby začalo nejpozději třicátý den po dni voleb. Neučiní-li tak, sejde se sněmovna sama třicátý den po dni voleb, čemuž odpovídá termín 8. listopadu.

Pověření prezidenta Miloše Zemana ke svolání nové Poslanecké sněmovny v rukou jejího končícího předsedy Radka Vondráčka (ANO) | Foto: Kateřina Součková | Zdroj: Český rozhlas

Ustavující schůzi pak podle zákona svolává bývalý předseda sněmovny, pokud se stane poslancem. Vzhledem k tomu, že dosavadní předseda Radek Vondráček se do sněmovny dostal, svolá schůzi on. Řízení sněmovny pak předá novému vedení, které si poslanci zvolí.

Rychetský k informacím o prezidentovi: Dochází ke střetu svobody projevu a ochrany lidské důstojnosti

Číst článek

Předseda ODS Petr Fiala ve středu oznámil, že koalice Spolu a Pirátů se STAN chtějí jednat o vládě tak, aby mohly podepsat koaliční smlouvu rovněž do 8. listopadu.

Prezident Miloš Zeman je od neděle hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Vondráček uvedl, že je o prezidentově zdravotním stavu informován, může ale jen obecně uvést, že se lepší. Více to komentovat nechtěl. „Platí, že jsem dal slovo, že se nebudu veřejně vyjadřovat,“ řekl. Na doplňující dotazy ohledně Zemanova zdraví uvedl: „Nebudu se k tomu vyjadřovat, slíbil jsem to.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme