Hlavní obsah

Chystá se nový král herních grafik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od loňského roku je nejvýkonnější herní grafikou na světě GeForce RTX 3090. Podle serveru VideoCardz však tento model nebude kralovat příliš dlouho, společnost Nvidia prý usilovně pracuje na vylepšené verzi GeForce RTX 3090 Ti, která nabídne ještě svižnější pracovní tempo.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že společnost Nvidia zatím příchod nové herní modly vůbec nepotvrdila. To ale není nijak výjimečné, neboť tento grafický gigant se nikdy nevyjadřuje ke svým plánům před jejich oficiálním zveřejněním.

Podle serveru VideoCardz si tak na bližší informace o modelu GeForce RTX 3090 Ti budeme muset počkat až do příštího roku, kdy si novinka oficiálně odbude premiéru.

Moderní herní grafiky se konečně zabydlely v obchodech

Hry a herní systémy

I tak lze očekávat, že s ohledem na nárůst výkonu půjde o jednu z nejdražších herních grafik na trhu. Výrobcem doporučená cena modelu GeForce RTX 3090 je totiž 40 999 Kč, v obchodech se ale běžně setkáváme s vylepšenými kartami, které stojí i přes 60 000 Kč.

I když se pořizovací cena může zdát vysoká, předchozí vlajková loď Titan RTX byla ještě dražší, stála 69 500 Kč. To je i jeden z důvodů, proč jsou lidé ochotni skutečně takové peníze za grafiku utratit. Model RTX 3090 je tak v obchodech dlouhodobě nedostupný.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Současnému vládci herního světa se přezdívá BFGPU, tedy Big Ferocious GPU – velká divoká grafika. Výrobce tím chce dát najevo, jak velký mezigenerační skok tato karta udělala.

Dříve totiž byl nejvýkonnější kartou pro hráče model GeForce RTX 2080 TI, ještě vyšší pracovní tempo nabídl model Titan RTX, který byl však určen spíše pro sofistikované výpočty ve vědecké sféře. A model s jádrem RTX 3090 strčí díky svižnému pracovnímu tempu oba zmiňované modely do kapsy.

Za vysoký výkon vděčí RTX 3090 novým streamingovým multiprocesorům. To je hlavní stavební kámen nejrychlejší a nejúčinnější grafiky na světě, která nabízí dvojnásobnou FP32 propustnost proti předchozí generaci a 30 TFLOPS výpočetního výkonu. V praxi tak je RTX 3090 o 50 procent výkonnější než Titan RTX, který byl označován jako nejvýkonnější karta na světě. Karta je tedy stavěná na plnohodnotné hraní v rozlišení 8K, a to při 60 snímcích za sekundu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zpomalené herní grafiky přijdou v červnu

Ještě před letními prázdninami by se na pultech obchodů měly objevit speciálně upravené herní grafiky řady GeForce RTX 30, které se budou zpomalovat při těžbě...

Výběr článků

Načítám