Ve finských domcích v Doubravě žijí desítky let. Teď se bojí, že jim je vlastník zbourá

Finské domky

Obyvatelé finských domů v Doubravě na Karvinsku jsou v šoku. Jejich domky, ve kterých bydlí často desítky let, chce jejich majitel najednou zbourat. Původně to dokonce vypadalo, že po novém roce půjdou k zemi už první tři. To se podařilo odvrátit, nicméně záměry vlastníka obyvatele domů děsí.

Finské domky zvané fiňoky stojí v Doubravě desetiletí. Původně šlo o bydlení pro horníky, kolonie ale existuje dodnes. „Sdělili mi, že se to tady bude bourat, že to je neobyvatelné,“ popisuje situaci starousedlík Libor Kvasnica.

Pan Kvasnica si na to, co bude dál, zakazuje myslet. Přestěhovat se není ani pro něj, ani ostatní sousedy jen tak. „Každý tu má drůbež, pejska, kočky. Kam to všechno dají?“ ptá se. „Lidé si to opravují, aby se to udrželo, a teď to chtějí zbourat? Myslím, že by se to nikomu nelíbilo,“ dodává další místní obyvatel Vlastimil Kurovský.

Vlastník své plány poupravil

Poté, co se lidé dozvěděli, že jejich domky mají být zbourány, začali doslova bombardovat obecní úřad. Ani tam ale neměli o záměru vlastníka, společnosti Heimstaden, tušení.

Vlna nevole nakonec vedení společnosti donutila poupravit plán. „Bude v souladu s územním plánem, bude citlivý k občanům a bude plně respektovat, že v domcích mnohdy bydlí občané velmi staří. Bydlí v nich 70 let,“ popisuje nový záměr starostka Doubravy Dáša Murycová.

A jaká je vize nového vlastníka? „Rodinné domy, zahrádky, soukromí a vzhledem k tomu, že jsme se jako společnost zavázali, že do roku 2028 chceme přestat topit tuhými palivy a nahradit je ekologičtějšími zdroji, půjde o nízkoenergetické domy, které budou mít i tepelná čerpadla,“ reagovala mluvčí Heimstaden Czech Kateřina Piechowicz.

Lidem prý bude nabídnuto jiné, přechodné bydlení, a jako prvním pak i nové dřevostavby. Otázka ale je, jaký v nich bude nájem.

Tagy: