Synové zavražděné Daphne Galiziové Matthew a Paul. Foto: Profimedia

Syn zavražděné maltské novinářky: Pořád se objevují hlasy, které vraha oslavují

Napsal/a Lucie Sýkorová 15. října 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

ROZHOVOR. Před čtyřmi lety zabila bomba na Maltě investigativní novinářku Daphne Caruanu Galiziovou. I když se teď chystá soud s údajným objednavatelem její vraždy, syn novinářky, také investigativní žurnalista, Matthew Caruana Galizia v tom konec zdaleka nevidí: „Měl by proběhnout spravedlivý proces také v korupčních kauzách, které moje matka rozkryla. Tedy ne jen v případu její vraždy,“ říká v rozhovoru pro HlídacíPes.org.

Matthew řídí nadaci, kterou založil před třemi lety s otcem a dvěma bratry, a věnuje jí většinu času. Působí rozvážným dojmem, a je na něm vidět i obrovská únava: „Většinou je to osamělý boj a nemohu říct, že jsem se pro tohle narodil, nebo že bych se pro to rozhodl,“ přiznává.

Vražda jeho matky vyvolala šok v celé Evropě, ani o čtyři roky později na tom však maltští novináři nejsou vůbec dobře: „Nemají v podstatě žádnou podporu od institucí, jsou neustále napadáni a za práci, kterou dělají, jsou velmi nedostatečně placeni. Jejich snaha o získávání informací od vlády a dalších úřadů je blokována a často jsou zastrašování pomocí šikanózních soudních žalob,“ shrnuje Galizia.

Šance, která už nepřijde

Daphne Caruana Galiziová se synem. Foto: Se souhlasem Matthewa Caruana Galizie

Na konci července byl zveřejněn výsledek nezávislého vyšetřování okolností vraždy vaší matky. Je z vašeho pohledu v něčem přelomový?

My jsme výzvu k zahájení tohoto nezávislého vyšetřování iniciovali, ve spolupráci s mezinárodními organizacemi a právníky. Vyšetřování začalo v prosinci 2019 především díky tlaku evropských institucí. Zpráva, která byla publikována letos v červenci, označila vládu tehdejšího premiéra Josepha Muscata zodpovědnou za vytvoření kultury beztrestnosti, v důsledku čehož došlo k vraždě mé matky. To jen potvrdilo naše přesvědčení. Vláda měla být podle zprávy dokonce zapojena do sledování novinářů, i do pokusů odhalit jejich zdroje informací, především v případech vyšetřování korupce. Zpráva kritizuje také soudní šikanu, které jsou novináři vystaveni. Takže závěry vyšetřování a doporučení jsou dobrá, ale zásadní bude, aby byla také implementována. Aby byl obnoven právní stát a zavedena účinná ochrana novinářů.

Například se stalo, že jsem doprovázel tetu, když šla položit květiny na místo, kde matka zemřela, a v tom okamžiku a ozval zvuk napodobující výbuch bomby a výkřik: Zasloužila si to!

V srpnu soud rozhodl, že začne soudní proces s Jorgenem Fenechem, který je obviněn z objednání vraždy vaší matky. Hrozí mu doživotí. Byl toto pro vás bod zlomu? Máte nyní naději, že se dočkáte spravedlnosti?

Soud rozhodl, ale soudní proces nezačne dříve než v příštím roce. Takto to probíhá na Maltě vždy, někdy to dokonce trvá déle než rok. Víte, já nemám příliš rád slovo naděje. Pracujeme tvrdě, celá rodina spolu s celou řadou organizací a institucí, abychom dosáhli spravedlnosti v případu vraždy mé matky. Nesázíme na naději na nějaký nejlepší možný výsledek, soustředíme se opravdu na naši práci. Ale ano, už sama skutečnost, že případ vraždy novináře dospěje až k soudnímu procesu, je v naší společnosti velmi neobvyklá.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


Jsme ale přesvědčeni, že by měl proběhnout spravedlivý proces také v korupčních kauzách, které moje matka rozkryla. Tedy ne jen v případu její vraždy. K soudu by se měli dostat i lidé, kteří byli namočeni v těchto kauzách. Jsou mezi nimi i vysoce postavení vládní úředníci. Ale to se zatím nestalo.

Věříte, že k tomu dojde? 

Je to pořád otevřené. Máme teď šanci získat trestní spravedlnost. Ale jestli tuto šanci propásneme, situace bude ještě mnohem horší než dříve. Je to okamžik příležitosti, v němž se naše země může vydat buď jedním, nebo druhým směrem. A pořád ještě není jisté, kterým směrem to bude. Pokud nebudou lidé namočení v kriminální kauze potrestáni, bude to znamenat vyslání signálu, že je možné třeba i zavraždit novináře a vyváznout bez trestu.

„Zasloužila si to…!“

Jaká je teď nálada ve společnosti na Maltě?

Složitá. To, co pro mě bylo nejvíce frustrující, kromě toho, že ve vyšetřování případu dlouho nebyl žádný pokrok, byl nárůst nevraživosti ve společnosti. Například se stalo, že jsem doprovázel tetu, když šla položit květiny na místo, kde matka zemřela, a v tom okamžiku a ozval zvuk napodobující výbuch bomby a výkřik: Zasloužila si to! A takové věci se stále opakují, i v online světě. Pod články o případu vraždy mé matky se často objevují komentáře, které ten čin i vraha oslavují. Problém je, že velká část společnosti byla indoktrinovaná stranickými médii, aby moji matku nenáviděla z politických důvodů. Aby brala nepotrestání jejího vraha jako službu politické straně, kterou podporují.

Mají stranická média tak velký vliv?

Malta má historický problém s médii vlastněnými či ovládanými politickými stranami, a tento problém se neustále zhoršuje. Stranická média mají na společnost zdrcující efekt. Miliony eur jsou investovány do manipulativních článků, televizních show, rozhlasových stanic, které indoktrinují veřejnost. Aby toto bylo vyváženo, muselo by být vyprodukováno alespoň stejné množství nezávislých zpráv. To je samozřejmě něco, co se nestane během mého života. Jediné, co můžeme udělat, je pokusit se zastavit toto poškozování společnosti, které stále probíhá. Jediný způsob, jak to udělat, je přimět politické strany, aby svá média zrušily.

Případ vraždy vaší matky vzbudil velkou vlnu solidarity po celé Evropě. Cítíte podporu i od místních novinářů?

Ano, ale místní novináři jsou sami ve složité situaci. Nemají v podstatě žádnou podporu od institucí, jsou neustále napadáni a za práci, kterou dělají, jsou velmi nedostatečně placeni. Jejich snaha o získávání informací od vlády a dalších úřadů je blokována a často jsou zastrašování pomocí šikanózních soudních žalob.

Moje matka čelila 52 šikanózním soudním žalobám, z toho 36 jen v posledním roce.

Musíte se tedy spolehnout spíše na podporu zvenku? Ta je dostatečná?

Máme velkou podporu od mezinárodních organizací i členů evropského parlamentu. To nám také umožnilo s případem opravdu pokročit. Ale nemyslím si, že rodiny, které jsou v situaci, jako je ta naše, mohou vůbec dostat dostatečnou podporu. Mnozí z nich zůstanou se svým případem nakonec sami. Ale ani v případě, že získají pozornost mezinárodních organizací a europoslanců, není podpora dostačující – systém v naší společnosti není nastaven tak, aby mohla být. Naše rodina získala podporu v nouzi, ale programy dlouhodobé podpory a asistence pro tyto případy zkrátka neexistují. Naše nadace může fungovat jen díky obrovskému nasazení celé naší rodiny, jaké málokdo dlouhodobě vydrží. Zároveň v podstatě neustále podáváme žádosti o podporu z veřejných i soukromých zdrojů, abychom udrželi chod nadace.

Desítky šikanózních žalob

Čím se vaše nadace přesně zabývá a jak funguje?

Nadaci jsme založili v roce 2018 společně s otcem a bratry. Já jsem ředitelem nadace, otec a bratři jsou členy představenstva. Jsme v kontaktu denně, ale otec i bratři mají k tomu každý svoji práci. Otec je právník, bratr Andrew pracuje ve Světovém ekonomickém fóru v Ženevě a Paul je redaktorem online magazínu Tortoise v Londýně. V nadaci máme tým lidí, kteří mi pomáhají, a zároveň pracují i na svých vlastních projektech. Zpočátku pro nás bylo zásadní zajistit, aby se pokračovalo v práci na kauzách, které měla matka rozpracované. Byli jsme šťastní, když v Paříži vznikla organizace Freedom of Voices s projektem Forbidden Stories, v rámci kterého začali novináři z mnoha světových médií pracovat na kauzách naší matky. Tento projekt samozřejmě prostřednictvím nadace podporujeme. Kromě toho poskytuje nadace rámec pro boj za spravedlnosti pro naši matku, ale také se zabývá svobodou médií a prosazuje nutnost změny systému, aby byli novináři lépe chráněni.

V čem je potřeba systém změnit?

Novináři budou opravdu ochráněni pouze v případě, že státní zástupci a policie budou schopní soudně stíhat organizovanou kriminalitu a korupci. Jestliže nejsme schopní usvědčit zkorumpované úředníky zapojené do organizovaného zločinu, jediní, kdo se snaží dohnat tyto osoby k odpovědnosti, jsou novináři. A ti se pak ocitají ve velmi zranitelné pozici… Mimo jiné je potřeba ztížit možnost podávání šikanózních soudních žalob na novináře, jejichž jediným cílem je novináře umlčet a znemožnit jim další práci. Na tom pracujeme poslední tři roky a vnímáme to jako velmi důležité. Moje matka čelila 52 šikanózním soudním žalobám, z toho 36 jen v posledním roce. To nás motivovalo k tomu, že jsme společně s několika mezinárodními organizacemi před třemi lety spustili velkou kampaň, jejímž cílem je prosadit potřebné právní úpravy k omezení těchto šikanózních žalob.

V létě jste pod hlavičkou nadace založili také nové investigativní centrum. Čím se zabývá a na koho cílí?

Centrum sídlí na Maltě, ale poskytujeme podporu novinářům po celém světě. Především nabízíme naše služby a pomoc, pokud investigativní novináři pracují na mezinárodních korupčních kauzách, které souvisí s praním peněz, a najdou nějaké spojení s Maltou. Ale poskytujeme novinářům mentoring a poradenství i mimo tyto kauzy. Centrum je stále na začátku svého rozvoje, ještě nás čeká hodně práce, než bude plně funkční.

Od vraždy vaší matky teď uplynuly čtyři roky. Jak výročí prožíváte? 

Pro nás je to velmi důležitý den. Ale zároveň je to emocionálně hodně těžké. Vrací se mnoho vzpomínek a všichni jsme ve velkém stresu. Ten případ budí velkou pozornost, což je na jednu stranu dobré, ale pro naši rodinu také náročné. Všichni se ptají, co na výročí chystáme, ale já chci být zkrátka jen doma s rodinou. V domě, který moji rodiče společně rekonstruovali. To je jediné, co chci.


Matthew Caruana Galizia je investigativní novinář a softwarový inženýr. V roce 2018 založil s otcem a bratry Nadaci Daphne Caruana Galizia a stal se jejím ředitelem. Předtím pracoval v Mezinárodním konsorciu investigativních novinářů (ICIJ).

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)