Konec týdne bude slunečný, v noci však přituhne
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Philine. Tento výraz je pro Českou republiku klíčový. Rozhodně ne proto, že, jak napovídá strýček z kalifornského města Mountain View, se jedná o rod mořských slimáků nebo mořských hlemýžďů (i v moři platí, že hlemýždi jsou hrdými majiteli mobilheimů, kdežto slimáci jsou bezdomovci).

Philine není žádná mořská potvora, nýbrž oblast vysokého tlaku vzduchu, která přicestuje do střední Evropy, a to až z oblasti mezi Islandem a Skotskem. Přinese s sebou slunce, nicméně nebude ho tolik jako o minulém víkendu, kdy nejeden politik obdržel (poslední) flákanec. Mimoto se nezapře podzim, resp. minima atakující bod mrazu a mlhy. Rok 2021 holt stárne rychleji a rychleji.

V pátek 15. října nebude zrovna skvostný den. Jednak kvůli studené frontě, která toho ale v životě nechce moc dokázat ani vidět, a tak se rozpadne už nad Českou republikou/Slovenskem. Abychom to shrnuli: Do cca 20:00 až 21:00 mraků až až, poté, po přechodu oné studené fronty, se většina severozápadních Čech dočká jasné až skoro jasné oblohy a tím pádem hvězd. Nad Krušnými horami a v Karlovarském kraji bude situace horší. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C.

V sobotu 16. října to bude lepší. Jako s mraky. K ránu se někde, především na území Karlovarského kraje, ukážou mlhy/nízká oblačnost, ale rozpustí se. Ještě ano. Pak se trochu budou honit mraky, takže bude polojasno až oblačno, ale nespadne ani kapka. A ještě před západem slunce se mezi Aší a Šluknovem vyjasní. Noc nabídne ideální podmínky pro sledování noční oblohy, byť ojediněle se mohou objevit mlhy/nízká oblačnost. Jakmile se podzim překlene do své druhé poloviny, už to zkrátka jde z kopce... Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C.

V neděli 17. října oblačnosti přibude. Jak jinak, že. To bychom chtěli moc, kdyby třeba týden nebylo na obloze ani mraku. Snad alespoň potěší, že pršet (ani sněžit) nebude. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 9 až 13 °C, nejnižší ranní teploty spadnou k plus minus 3 až -1 °C.

V pondělí 18. října se citelně oteplí, rtuť teploměru vystoupá na 13 až 17 °C, ojediněle až 18 °C. K ránu ale klesne k 5 až 1 °C, sporadicky k nule. Ráno a dopoledne zřejmě zmenšená až žádná oblačnost, potom obloha zas a znovu převážně bílošedá, byť beze srážek.

Počasí v České republice je momentálně klidné, avšak už v příštím týdnu by to mohla změnit hluboká tlaková níže a s ní spojené větry. Avšak do té doby se ještě všechno může změnit.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru