Hana Lipovská s Janou Bobošíkovou. Foto: Profimedia

Nerušil zpět k Dukovi, Bobošíková dál počítá s Lipovskou: „Jde o intelekt, ne o funkce.“

Napsal/a Vojtěch Berger 15. října 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Neúspěchem skončily oba letošní pokusy mediálních radních dostat se do sněmovny. Neprošel bývalý radní ČRo Josef Nerušil z čela pražské kandidátky SPD, ani exradní ČT Hana Lipovská za Volný blok v Pardubickém kraji. Oba během kandidatury přišli o členství v radách, Lipovskou sněmovna odvolala, Nerušil odstoupil sám. Nyní nevylučuje návrat na pražské arcibiskupství. Lipovská má zase dál otevřené dveře v neziskovce Jany Bobošíkové.

Josef Nerušil, který v září kvůli kandidatuře rezignoval na své členství v rozhlasové radě, nevylučuje návrat na pražské arcibiskupství. Tam působil jako správce sociálních sítí kardinála Dominika Duky.

„Arcibiskupství mi v srpnu učinilo nabídku, že v případě mého volebního neúspěchu mohu na Arcibiskupství ve své práci pokračovat,“ potvrzuje Nerušil pro HlídacíPes.org.

„Jistě pochopíte, že to poslední, po čem toužím, je sednout si po náročné dvouměsíční kampani hned v pondělí do kanceláře za PC,“ dodal. O detailech případného Nerušilova návratu nemá informace ani vedoucí oboru komunikace arcibiskupství Stanislav Zeman.

Spolupráce svázaná s intelektem

Nerušilova kandidatura coby blízkého spolupracovníka kardinála Duky vzbudila kontroverze i uvnitř církve. Například kvůli tvrzení, že „SPD reprezentuje křesťanské hodnoty nejvíce ze všech kandidujících stran“.

Podobná debata se vedla už dříve také o Haně Lipovské, kterou loni do rady České televize nominovala Česká biskupská konference vedená tehdy právě Dominikem Dukou; kritiku vyvolala například svými výroky proti Evropské unii.

Lipovská se během kandidatury nechtěla svého členství v televizní radě vzdát, poslanci ji však v září odvolali. V parlamentních volbách pak Volný blok, za nějž Lipovská spolu se svou spolupracovnicí ze spolku Institut svobody a demokracie Janou Bobošíkovou kandidovala, zcela propadl. Bobošíková však s Lipovskou nadále počítá.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


„Naše spolupráce bude pokračovat stejně jako dříve, je svázána s intelektem a se schopnostmi, nikoliv s funkcemi,“ říká Bobošíková.

Josef Nerušil i Hana Lipovská působili v radách veřejnoprávních médií relativně krátce, Lipovská rok a čtvrt, Nerušil necelý rok. Lipovská byla v Radě ČT součástí skupiny radních, kteří vloni odvolali dozorčí komisi rady a následně vyměnili i celé vedení samotné rady.

Později přišla Lipovská s tvrzením o údajném střetu zájmů generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Zasedání televizní rady byla stále vypjatější a na jedno z nich Lipovskou doprovodila dokonce policejní ochranka.

V září poslanci odvolali Lipovskou s poukazem na zákon o České televizi, podle nějž člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů.

Radní v dresu SPD

Nerušil zase v rozhlasové radě opakovaně upozorňoval na – podle jeho přesvědčení – nerovnoměrné zastoupení jednotlivých politických stran ve vysílání ČRo. Zastával se přitom konkrétně i SPD, za kterou později sám kandidoval do sněmovny.

Poslední Nerušilovou akcí v radě bylo srpnové obvinění šéfredaktora Českého rozhlasu Plus Petra Šabaty, že byl „normalizační komunista“ a výzva k jeho odchodu z funkce.

V září ale nakonec Nerušil z funkce radního odstoupil sám, i když fakt, že kandiduje ve volbách, za překážku pro svou funkci v radě neviděl. „Věřím, že svým krokem napomůžu k definici úzu, podle kterého se budou v budoucnu řídit i ostatní členové mediálních rad,“ komentoval tehdy svou rezignaci.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)