V západním Rusku se nachází podivný opuštěný objekt, který ukrývá světový unikát. V polorozpadlém areálu se totiž schovává těžký rezavý poklop, jenž ukrývá nejhlubší díru do útrob Země na světě. Z dříve malebné krajiny se stal velkolepý experiment, na němž Rusové pracovali celkem 24 let a který přinesl kolem dvanácti stovek nových geologických objevů.

Vrt se uskutečnil před více než 50 lety v Rusku

Místem objevů se stal poloostrov Kola na Sibiři, konkrétně tedy hornické městečko Zapoljarnyj. Stovky let tady místní pásli svoje stáda a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo vše ze dne na den změnit! Práce na vrtu byly zahájeny 24. května 1970 s ambiciózním cílem dosáhnout hloubky 15 000 metrů. Šlo o to překonat dosavadní rekord Američanů a zároveň prozkoumat poslední tajemství planety. Zatímco lidé zvedali hlavu vzhůru k nebi a snažili se přijít na to, jestli jsme ve Vesmíru sami, jiní si začali klást otázky, co je vlastně pod povrchem Země a jestli je možné dostat se až k samotnému jádru.

Vrt odhalil mnoho nových informací

Geofyzikální průzkum, který byl proveden ještě před tím, než se do země začalo vrtat, zjistil, že právě na tomto místě se nachází horniny, jejichž stáří je odhadováno na 3 miliardy let! Speciální vrták Uralmaš pokořil prvních 3 000 metrů a vědci objevili minerál, který se zdál být svým složením totožný s měsíční horninou. V hloubce sedmi kilometrů poté narazili na mikroskopické fosilie dvaceti čtyř dávno vyhynulých jednobuněčných organismů. Ke svému překvapení experti také zjistili, že se voda nachází dokonce ještě v hloubce 12 kilometrů.

Zápis do Guinnessovy knihy rekordů

Dne 6. června 1979 se Kolský vrt dostal hlouběji než americký vrt Bertha Rogers, konkrétně do hloubky 12 262 m, a stal se nejhlubším vrtem planety. Takzvaný Kolský superhluboký vrt se do Guinnessovy knihy rekordů zapsal jako nejhlubší vrt na světě. Pro vaši představu, nejhlubší známé přirozeně vytvořené místo v oceánu Mariánský příkop má necelých 11 kilometrů.

Dostali se Rusové skutečně až do pekla?

Vědci přišli na to, že teplota úplného dna dosahuje 180 °C. Právě díky této extrémně vysoké teplotě ale začalo vznikat mnoho pověstí, jejichž ústředním tématem bylo peklo. Největší chaos vyvolaly zvláštní nářky, které v roce 1989 ruští inženýři pořídili mikrofonem, který spustili do vrtu. Světem náhle začala kolovat nahrávka obsahující údajné zvuky. Hrůzostrašné nářky a sténání měly být důkazem, že se sovětským vědcům podařilo provrtat až do samotného pekla. Realita ale byla trochu jiná… Z konspiračních teorií sešlo, neboť se ve skutečnosti jednalo o zremixované audio z rádiového pořadu se soundtrackem k italskému hororu Krvavý Baron z roku 1972. Ovšem ani vyvrácení této mystifikace však nezabránilo tomu, že si Kolský superhluboký vrt vysloužil přezdívku Díra do pekla.

Práce skončily a v zemi zůstala díra

Podle webu Atlas Obscura skončily práce oficiálně v roce 1994. Jedním z důvodů mělo být financování. Areál výzkumné stanice SG-3 u Kolského vrtu pomalu ztichl a po vědcích a členech obsluhy stanici opustil v roce 2008 i poslední technik a bylo nařízeno věž s vrtným zařízením strhnout. To se ale ani po nasazení tažného lana a náklaďáku kompletně nepodařilo. Proto tam dodnes stojí zničená a rezavějící věž a stráží 12 kilometrů hlubokou díru zející do nitra Země.

Zdroje: www.cestovinky.cz, www.abicko.cz, tn.nova.cz, tech.instory.cz