Bohumil Doležal

Bohumil Doležal Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Neprošustrujme šanci danou volbami! Klub na obranu demokracie vyzývá k využítí všech možností dle ústavy

Klub na obranu demokracie považuje současnou politickou situaci za kritickou zejména proto, že není vůbec jasné, zda a do jaké míry je prezident republiky schopen vykonávat svůj úřad. Může se velmi snadno stát, že o to, čeho jsme nabyli ve volbách, svou liknavostí přijdeme. Proto se klub obrací na Senát PČR a demokratické strany, které budou mít většinu v nově zvolené Poslanecké sněmovně, aby účinně pracovaly na tom, co jim umožňuje článek 66 Ústavy ČR. A prosí občany, kteří s ním v této věci souhlasí, aby se k výzvě připojili. Její text a odkaz na podpisový formulář najdete níže, o stavu podpisů bude KOD průběžně informovat.

Výzva Klubu na obranu demokracie Senátu a demokratickým stranám, které zasednou v nově zvolené Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

Výsledek voleb do Poslanecké sněmovny PČR otvírá cestu k výrazné politické změně. Po dlouhých osmi letech je tu naděje, že vláda přejde do rukou demokratické opozice.

V následujících dnech a týdnech má z ústavy významnou úlohu prezident republiky. Nejde teď o to, že byl významným představitelem toho, co tu vládlo v letech 2013–2021, své kompetence nabyl demokratickou cestou. A nejde o jeho chorobopis, to je jeho soukromá záležitost.

Jde jen o jednu jedinou základní věc: zda teď může, či nemůže, řečeno slovy článku 66 Ústavy ČR, „svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat“. Na základě událostí posledních měsíců, týdnů a dnů máme o tom vážné pochybnosti. Kompetentní rozhodnout je ovšem Poslanecká sněmovna a Senát PČR.

Žádáme proto Senát a demokratické strany, které zasednou v nově zvolené Poslanecké sněmovně, aby v této věci neprodleně jednaly. A prosíme naše spoluobčany a nezávislé iniciativy, aby nás v naší výzvě podpořili.

Otázka zní: podaří se uskutečnit a využít to, co přinesly říjnové volby? Nebo to prošustrujeme?

Prosíme ty, co s námi souhlasí, aby připojili svůj podpis zde >>>

V Praze, 15. října 2021

Výbor Klubu na obranu demokracie: Bohumil Doležal, Vojtěch Kučera, Miroslav Fleischman, Jan Scheinost