Squid Game láme rekordy. Takový virální fenomén svět ještě nezažil 

Z jihokorejského seriálu se během pár týdnů stal globální hit.

Z jihokorejského seriálu se během pár týdnů stal globální hit. Zdroj: Netflix

Squid Game si na Netflixu přehrálo přes 111 milionů diváků.
Netflix letos investuje do jihokorejské tvorby přes 500 milionů dolarů.
Seriál je vyústěním dlouhodobé strategie investic do lokální produkce.
4
Fotogalerie

Netflix už několikrát ukázal, že dokáže přivést na svět velmi populární filmy a seriály. Úspěch série Squid Game, Hry na oliheň, ovšem překvapil celý svět. Jihokorejské dílo se stalo krátce po uvedení nejsledovanějším seriálem Netflixu, dominuje takřka na všech trzích. Streamovací platformě se tak pomalu vyplácí sázka na lokální produkci. 

Zápletka seriálu je jednoduchá. Chudí Jihokorejci, kteří se topí v dluzích, dostanou neodolatelnou příležitost vydělat si během pár dní pohádkově vysokou sumu 38 milionů dolarů, zhruba 832 milionů korun. Háček je v tom, že během dětských her, ve kterých mezi sebou soupeří zpočátku pět stovek nešťastníků, přijdou o život v každém kole desítky z nich. Jelikož však účastníci nemají co ztratit, navzdory této „komplikaci“ v soutěži dobrovolně pokračují.

Hra na oliheň je tahákem č. 1

Seriál Squid Game napsal scenárista Hwang Dong-hyuk už před deseti lety, ale filmová studia námět dlouhé roky odmítala. Až v roce 2019 se Netflix pustil do výroby. „Poprvé mě námět napadl, když se mi skutečně nedařilo, když jsem na tom byl v životě nejhůře,“ řekl Hwang Dong-hyuk pro magazín The Hollywood Reporter.

Seriál byl uveden 17. září, od té doby si ho přehrálo přes 111 milionů předplatitelů Netflixu, tedy polovina z celkového počtu uživatelů platformy na celém světě. Znamená to nový rekord, navíc se na čelo žebříčku nejsledovanějších titulů dostal v 93 zemích světa. 

Dosavadní taháky streamovací platformy také dosahují solidních čísel, Bridgertonovy vidělo přes 80 milionů diváků, podobných hodnot dosahují i seriály Lupin nebo Zaklínač. Seriál z Jižní Koreje ovšem jejich rekordy překonal a stal se virálním dílem, které nemá ve tvorbě Netflixu obdoby.

„Spustil doslova celosvětovou mánii a Netflix už se krátce po premiéře nechal slyšet, že první čísla sledovanosti jsou na neanglicky mluvený seriál rekordní,“ říká Tomáš Vyskočil ze serveru Filmtoro. 

Squid Game je vyústěním strategie Netflixu, který začal v posledních letech investovat do lokálních produkcí. V tomto ohledu se daří i evropským titulům, jako jsou španělský Papírový dům nebo polský film Láska na kvadrát.

Investice Netflixu do jihokorejské tvorby činila mezi lety 2015 až 2020 přes 700 milionů dolarů, jen v letošním roce by však měla přesáhnout 500 milionů. Díky tvorbě pro Netflix tak za poslední roky vzniklo přes šestnáct tisíc pracovních míst.  

Předplatné v Asii má cenu zlata

Pro Netflix je to strategické rozhodnutí také z důvodu růstu předplatitelské základny, neboť v domovských Spojených státech kapacity možného růstu téměř vyčerpal. Region jižní a východní Asie tak bude hrát v dalším rozvoji společnosti významnou roli, v posledním čtvrtletí představovali noví uživatelé Netflixu z této oblasti dvě třetiny z přírůstku. 

S úspěchem Squid Game souvisí i druhotné jevy. Tak třeba nazouvací boty značky Vans, které nosily postavy v seriálu, zaznamenaly nárůst prodejů o 7800 procent. Obdobné číslo platí pro jednodílné teplákové soupravy, které v seriálu nosily stráže. Jedna z hlavních postav, herečka a modelka Jung Ho-yeon, se stala během pár dní nejsledovanější herečkou v Jižní Koreji. 

„Squid Game není poslední show, která dokonale vystihla globální zeitgeist (ducha doby – pozn. red.). Rychlost a rozsah virálnosti jsou však připomínkou, že zábavní průmysl v dnešní době nezná hranice nebo jazykové bariéry,“ podotýká na řádcích pro web Protocol novinář Nick Statt. Online platformy tak propojily celý svět, je stále jednodušší zaujmout v jeden okamžik takřka celou planetu, což bylo dříve nemožné. 

Akcie Netflixu stoupají

Dalším efektem je znovuotevření debaty týkající se síťové neutrality, tedy otázky, zda všechny internetové stránky a služby mají mít stejné podmínky. Diskuzi otevřeli provozovatelé datové infrastruktury. Společnost SK Broadband dokonce podnikla právní kroky vůči Netflixu, který viní z rapidního nárůstu datového toku, a tedy také z opotřebení přenosové soustavy, aniž by za to streamovací platforma platila.

Debaty o revizi pravidel pro poskytování datového připojení se otevřely i ve Velké Británii, jelikož osmdesát procent datového toku připadá pouze na čtyři společnosti, YouTube, Facebook, Netflix a Activision Blizzard. „Když se pravidla síťové neutrality vytvářela, nikdo si nedokázal představit, že by na čtyři nebo pět společností připadalo osmdesát procent datového toku na světovém internetu,“ vysvětluje důvody debaty Marc Allera z britské telekomunikační společnosti BT Holding.

Po letošním slabém prvním pololetí tak Netflix díky Squid Game a dalším oblíbeným titulům chytá druhý dech. Jeho akcie poslední měsíce setrvale rostou, připsaly si už přes osm procent navzdory tomu, že technologický index Nasdaq se po dlouhých měsících růstu v září a říjnů potýká s poklesem.

„Jedním z katalyzátorů bylo uveřejnění plánovaného obsahu na zbytek roku. Co do nového obsahu by mělo jít o nejnašlapanější kvartál – publikováno by mělo být přes sto nových seriálů a filmů, mezi nimi několik velmi oblíbených, jako jsou Stranger Things, Bridgertonovi, Zaklínač nebo filmy Red Notice,“ popsala nedávno pro deník E15 analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová.