První povolební týden je vždy ve znamení politických jednání a náročného ustanovování koalic, tentokrát je ale vše jinak. Koalice s jasnou většinou 108 hlasů je jasně zformovaná a politici ve vedení vítězných koalic hned po volbách dali srozumitelně najevo, že se od sestavení vlády nenechají ničím odradit. V parlamentním systému neexistuje nic – snad kromě masového a kdo ví čím motivovaného přeběhlictví, které by však naprosto rozvrátilo důvěru v demokracii –, co by mohlo předání moci do rukou dosavadní opozice překazit.

Což neznamená, že se proces nepotáhne a že si prezident Miloš Zeman náležitě neužije všechny možnosti, jak ho zkomplikovat a prodloužit existenci současné vlády, co to jen půjde. Už svolání sněmovny na ten úplně nejzazší možný termín mnohé naznačuje. Obskurní okolnosti, za nichž se dokument s datem dostal na veřejnost, navíc jen podtrhují obavy z toho, jaký má prezidentův zdravotní stav dopady na jeho jednání. S čímž souvisí otázka, jaký vliv na kroky Miloše Zemana má jeho – samozřejmě nikým nevolené – okolí. Že se vynoří pochybnosti i o podpisu prezidenta, případně datu, kdy ho na papír načáral, absurditu situace ještě graduje.

A to je přitom řeč o pravomocech, které – i když jsou v našem systému nezastupitelné – mohou životnost odcházející vlády jen prodloužit jednoduše proto, že případný třetí pokus o nalezení premiéra bude mít předseda sněmovny, což je post, který vítězná koalice zaručeně z rukou nepustí.

Prezident má však jednu velice důležitou pravomoc, kterou vykonává zcela bez dohledu, jen podle svého nejlepšího vědomí a svědomí: jmenování vedení České národní banky včetně guvernéra. Sedmička prezidentem vybraných mužů (stav za současné hlavy státu) a žen (v celé historii České republiky usedly v bankovní radě jen dvě) je tím orgánem, který rozhoduje o ceně peněz i o regulaci bankovního a finančního systému. Ta v důsledku ovlivní třeba dostupnost hypoték, výnosnost spoření či investiční aktivitu v zemi. Jak zásadní pravomoc to představuje, je znát i z opakovaných přestřelek mezi odcházejícím premiérem Babišem, jeho vicepremiérkou Schillerovou, kteří prosazují co nejnižší úroky, a centrální bankou, která je kvůli tlumení rozjeté inflace naopak velice radikálně zvyšuje.

Zatím mají příznivci vyšších úroků jasnou většinu. S vládou „drží basu“ jen dvojice Aleš Michl a Oldřich Dědek. Ovšem rovnováhu sil může změnit jmenování nového guvernéra. Současnému šéfovi ČNB Jiřímu Rusnokovi zbývá už jen něco málo přes devět měsíců a spolu s ním mohou skončit i dva jeho spojenci, viceguvernér Tomáš Nidetzký a Vojtěch Benda, největší „jestřáb“ mezi radními. Hned na začátku prázdnin roku 2022 tak může být ČNB docela jiná než dnes. A rozhodnuto může být i podstatě dřív – Miloš Zeman je známý tím, že si s termíny a načasováním velkou hlavu nedělá.

Je jen na prezidentovi, koho si vybere, formální požadavky jsou vlastně nedůležité. I proto je zásadní, aby si veřejnost mohla být opravdu jistá, zda jde skutečně o rozhodnutí hlavy státu, a ne někoho z okolí. Jakákoliv pochybnost by reputaci ČNB zničila na dlouho.

Výběr týdne

Bohemia Energy na kolenou. Zákazníci, plačte

Povolebním jednáním ve zpravodajství úspěšně konkuruje kolaps Bohemia Energy, jednoho z největších dodavatelů energií v Česku. Není divu, doplatí na něj totiž téměř milion zákazníků, a to pořádně: jejich účty se zvětší o stovky procent. Problémy čekají i stovky firem. Kdo je muž, který Bohemia Energy vybudoval, a proč jeho strategie skončila nárazem do zdi?

Stavební zákon zas jinak

Bydlení je tak palčivým problémem české společnosti, že se ho (i další výstavby) bude týkat jeden z prvních kroků nové vládní koalice. Stavební zákon dostane docela jinou podobu.

Jančura vs. inflace

Kolotoč zvyšování cen nekončí a doprava je jednou z oblastí, kde je cítit nejvíc. Jak chce zdražovat RegioJet, kolik platí svým stevardům a jaké investice chystá, se dozvíte přímo od zdroje – z rozhovoru s jeho majitelem Radimem Jančurou.

Plyn ve službách politiky

V dobách prudkého růstu cen energií roste zákonitě váha i sebevědomí producentských zemí. O co nyní usiluje ta nejsilnější, Rusko?

Boris Johnson sebe kritizující, s Evropou válčící

Brexit vygeneroval problémy řešitelné asi tak snadno jako kvadratura kruhu. „Je šílené, že nemůžete léky proti rakovině dodat z jedné části Spojeného království do jiné,“ prohlásil premiér Boris Johnson pro BBC a kritizuje tak podmínky, které sám dojednal. Výsledek – obchodní válka s EU je na spadnutí.

Čína, země západním sociálním sítím zapovězená

Co by mohlo být pro komunistickou stranu nadšeně budující kapitalismus méně podvratné než sociální síť zaměřená na hledání práce? Jenže lidé jsou lidé, a tak „zneužívají“ – samozřejmě z pohledu Pekingu – i tak suchopárnou síť, jako je LinkedIn. Ta má tak nově v Číně utrum, stejně jako už roky Facebook, Twitter, Google a další „západní“ podvratné živly.


Jak číst letošní „ekonomickou Nobelovku“

Z letošních „cen Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela“, tedy populárně řečeno „Nobelovky za ekonomii“, se radují hned tři vědci působící v USA. Zásadní je jejich přínos například při hodnocení vlivu migrace na příjmy pracujících či dopad zvyšování minimálních mezd na nezaměstnanost. Při dělání závěrů je však dobré brát v úvahu podmínky jako třeba poměr minimální mzdy k průměrné. Tento parametr se mezi zeměmi výrazně liší a podle toho také mohou experimenty s prudkým zvyšováním nejnižšího příjmu dopadnout.