Klienti Bohemia Energy řeší problém stopnutí platby přes SIPO. Jak na to?

Problém se SIPO

Lidé mají problémy se stopnutím plateb firmám ze skupiny Bohemia Energy. Potíže jim činí hlavně zastavení odchodu peněz přes tzv. SIPO. Pomoci jim mohou na poště i v bance. S úplným zrušením SIPO musí ale souhlasit příjemce, tedy samotná firma Bohemia Energy.

Klienti Bohemia Energy v tuto chvíli řeší jedno velké dilema – jestli platit, či neplatit svému dodavateli poslední fakturu za říjen. Firma je k tomu vyzývá a slibuje poslední řádné vyúčtování. Energetický regulační úřad naopak lidem jasně doporučuje, aby neplatili, protože neví, jestli se jim peníze ještě někdy vrátí.

Když platíte Bohemia Energy a jejím pěti dceřiným firmám trvalým bankovním příkazem, je stopnutí plateb velmi jednoduché. Jestli ale platíte tzv. SIPO, je to trošku obtížnější.

Platba na poště a přes internet

Pokud platíte SIPO v hotovosti nebo kartou přímo na poštovní přepážce, jste ve výhodě. Stačí pouze poštovního zaměstnance poprosit, aby platbu, kterou platit nechcete, vyjmul – a ostatní zaplatíte. „Musí s sebou donést doklad SIPO, na kterém má předepsanou zálohu elektřiny, vyjedeme nový náhradní doklad a vyjmeme platbu, kterou nechce platit, v tomto případě Bohemia Energy,“ vysvětlila CNN Prima NEWS zaměstnankyně České pošty.

To vše za manipulační poplatek 5 korun a za pár minut. Horší je to v případě, že SIPO hradíte převodem z účtu.

„Doporučujeme, aby klienti snížili limit pro SIPO inkasní platbu pod obvyklou částku nebo třeba na nulu. To můžou udělat okamžitě, je to zdarma. Mohou to udělat v rámci svého internetového bankovnictví, po telefonu nebo mohou zajít na pobočku,“ doporučil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Tímto zásahem ale SIPO za říjen neodejde vůbec, tedy nejen platba na energie, ale i třeba za televizi nebo za rozhlas. Proto musíte do konce měsíce na poštu, kde přímo na přepážce kartou nebo v hotovosti dlužné částky, které chcete zaplatit, uhradíte.

Krachující firmy

Háček je pak v trvalé změně SIPO, tedy úplném vyškrtnutí Bohemia Energy z této poukázky. S tím totiž musí souhlasit sama firma. „Současné platby, které odešly, budou pravděpodobně poslední, takže situace bude vyřešená,“ dodal mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

To vše jen za situace, že bude firma spolupracovat a za svým podnikáním udělá, jak slibuje, tlustou černou čáru. Tu pomalu rýsují i další firmy, které nakupovaly elektřinu na poslední chvíli.

Nově tak skončila například společnost Kolibřík Energie a 28 tisíc jejích klientů přechází k dodavatelům poslední instance.

U velkých dodavatelů je tedy nával. Nebudou tak mít čas s klienty okamžitě uzavřít klasické dlouhodobé smlouvy. Tím spíš si dejte pozor na tzv. energošmejdy, kteří vám v tomto mezidobí nabídnou lákavě nízké ceny a přepsali by vás hned. Pokud vás osloví, dejte nám vědět na e-mail zpravy@iprima.cz.

Tagy: