Na Náchodsku majitel utýral desítky zvířat. Jako v koncentráku, žasl tamní starosta

Týrání zvířat na Náchodsku

Otřesný případ týrání zvířat řeší policisté a pracovníci veterinární správy na Náchodsku. V tamní zemědělské usedlosti zřejmě hlady uhynulo zhruba 70 hospodářských zvířat kvůli zanedbání péče.

Krajský ředitel veterinární správy a starosta obce popsali spoušť, kterou viděli, když s policisty vešli do vepřína na okraji obce. Desítky uhynulých zvířat, všudypřítomný mrtvolný zápach. „Musela strašně trpět, než uhynula. Byla tam prasata, která se snažila podhrabat,“ popsal starosta Chvalkovic Miroslav Kališ. „Já jsem to přirovnal k vyhlazovacímu koncentráku,“ dodal starosta.

„Bylo to závažné, opravdu závažné pochybení, které nepamatuji od promoce na Vysoké škole veterinární v roce 1994,“ má jasno ředitel Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj Aleš Hantsch.

Přístřeší z palet

I přes chladné počasí je zápach opravdu silný. „Jednalo se o 70 prasat, čtyři ovce a jednu krůtu,“ prozradil Hantsch.

Hrůzu a utrpení zažívala zvířata v nízkém objektu stlučeném z palet a starých vyřazených oken. Trpět zřejmě musela dlouhé týdny a měsíce. „Došlo tam k hrubému zanedbání povinností chovatele hospodářských zvířat,“ sdělil Hantsch.

Prvním signálem, že něco není v pořádku, bylo, když si místní lidé začali stěžovat, že se v obci ve větší míře vyskytují potkani. „Byli jsme žádáni občany, abychom provedli deratizaci,“ vysvětlil Kališ.

Nářek zvířat

Když místní lidé zaslechli z odlehlého areálu žalostný nářek zvířat, starosta přivolal pracovníky veterinární správy a policii. Ta už provozovatele vepřína prověřuje. „Náchodští kriminalisté prověřují jednapadesátiletého muže a osmaosmdesátiletou ženu pro trestný čin týrání zvířat,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná. To mají být jednatelé firmy, kterou policie jako majitele prasat prověřují. „Jde o nějakou pomluvu,“ vzkazuje jednatelka společnosti.

Státní veterinární správa vyzývá veřejnost, aby byla všímavější a každé podezření na týrání zvířat nahlásila.

Tagy: