Dát tyhle rostliny na přímé slunce je nejhorší volba. Naopak stín a tma jsou pro ně balzámem. V nejhorších místech v domě se jim skvěle daří

Dát tyhle rostliny na přímé slunce je nejhorší volba. Naopak stín a tma jsou pro ně balzámem. V nejhorších místech v domě se jim skvěle daří

Nemáte v bytě dostatek světla? Ani tak se nemusíte vzdávat krásných rostlin a pokojových květin. Některým z nich totiž svědčí víc stín a polostín. Které to jsou? Například sleziník hnízdovitý. Tato populární kapradina potřebuje hodně vláhy, a to jak v zemi, tak i ve vzduchu. Jejím přirozeným prostředím jsou teplé a vlhké oblasti s částečným nebo úplným stínem. Potřebuje tedy často zalévat i rosit, na světlo ale není vůbec náročná.

Monstera a lopatkovec

Monstera je jedna z nejvíce dekorativních pokojových rostlin s ozdobnými listy. V poslední době je její pěstování velmi módní. Zabírá dost místa, takže se nehodí do malých místností. V létě ji stačí zalévat jednou týdně, v zimě ještě méně. Také ji často roste. Vyhovovat jí bude polostín nebo úplný stín, sluneční paprsky ji mohou spálit.

Mohlo by vás zajímat:  Zvolte nejlepší materiál pro všechny podzimní renovace

Lopatkovec je užitečná rostlina, která čistí vzduch od toxinů. Má ráda vlhkost, časté rosení a otírání vlhkým hadříkem. Na jaře a v létě ji zalévejte dvakrát až třikrát týdně, v zimě méně často. Dařit se jí bude na stinném místě, kam nedosáhnou sluneční paprsky. Ty totiž velmi snadno mohou spálit její lesklé a velké listy.

Zdroj obrázku: Freepik

Břečťan a dracéna

Ačkoliv je břečťan typičtější pro venkovní prostředí, dá se pěstovat i doma. Je to popínavá rostlina, která tvoří dekorativní a jasně zelené liány. Má ráda stinná místa a vyhovují jí i tmavé místnosti. Výjimkou jsou pestrolisté odrůdy, které nedostatek světla připraví o typickou vícebarevnou kresbu na listech. Břečťan umí čistit vzduch, hodí se proto ideálně do ložnice.

Mohlo by vás zajímat:  Kaštany lze využít pro výrobu mýdla nebo pracího prostředku. Díky nasušení budou vždy po ruce

Dracéna je pokojová rostlina, která se k nám dostala z Afriky. Může dorůst až do výšky 1,5 metru, proto se hodí do větších místností. Vzhledem trochu připomíná palmu, má dlouhé, úzké listy s ostrým zakončením. Kvůli svému původu je citlivá na prochladnutí i přemokření, v misce by nikdy neměla stát voda. Velmi se jí daří v polostínu a má ráda občasné rosení. Ideální teplota je pro ni okolo 15 °C.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/special/shade/shade-tolerant-flowers.htm
Přidat na Seznam.cz