Drahý benzín, potraviny a pak krach Bohemia Energy. Rodiny šetří a dětem omezují obědy

Rodinný budget

Zdražování na všech frontách žene některé rodiny do svízelných situací. Drahé pohonné hmoty, potraviny, náklady na školu a v poslední době i energie. Krach firmy Bohemia Energy byl pro mnohé ranou, kterou citelně pocítí ve svých rozpočtech.

Svým koncem firma Bohemia Energy překvapila nejednoho svého odběratele. Mezi bezmála milionem domácností, kterých se krach týká, je i rodina Dolejších. Ta teď neví, kolik bude za energie vlastně platit.

„Dříve jsme hodně dopláceli, a tak jsme přešli na Bohemia Energy a ta nám teď krachuje a my nevíme, ke komu půjdeme,“ uvedla maminka z rodiny. Výhledy jsou děsivé. Za plyn a elektřinu by mohli platit i dvojnásobek toho, co platí teď.

Čtyřčlenná rodina musela v posledních letech počítat každou korunu. Kvůli současnému zdražování je ale sestavování jejich rozpočtu výrazně složitější. Rodina se musí ještě více uskromnit. Situaci jim neulehčuje ani situace s respirátory.

Každé dítě ho totiž musí mít ve škole. Cena za jeden kus se může pohybovat až v několika desítkách korun. Pokud by rodina kupovala dětem jeden respirátor denně, zaplatila by za školní rok bezmála 3000 korun. K tomu zásadní výdaje za kroužky a školní obědy. „Malou jsem musela omezit z obědů. Nebude chodit na obědy, když jsem doma,“ řekla matka v domácnosti.

Rodina si dává peníze stranou

Zdražily také potraviny, máslo o čtyřicet procent, chleba o třicet. Právě dražší potraviny zásadně navyšují výdaje rozpočtu této rodiny. „Teď jdete do krámu, nekoupíte nic a necháte tam tisícovku,“ uvedla žena. Za jídlo rodina měsíčně utratí zhruba 10 tisíc korun. Po odečtení všech dalších nezbytných nákladů jí zbývají pouhé 3 tisíce korun.

Zdražování se podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka nezastaví, pokračovat by mělo až do Vánoc. „Aktuálně je inflace 4,09 procenta a bude se ještě v následujících měsících zvyšovat. Zároveň začnou zdražovat také potraviny a kvůli Vánocům se bude taktéž zdražovat, protože se některé zboží nestihne dovézt z Asie,“ informoval Křeček. I proto si rodina dává peníze bokem. Neví totiž, co přinese budoucnost. A v nejhorším případě může rezerva posloužit jako záchrana.

Tagy: