Rosalia zemřela 6. prosince 1920 na zápal plic, jenž u ní vyvolala španělská chřipka, která tou dobou sužovala celou Itálii. Rodiče se se smrtí svého dvouletého dítěte nedokázali smířit, a tak se rozhodli Rosaliino tělíčko svěřit do rukou chemika a taxidermisty Alfreda Salafia, jenž její tělo nabalzamoval.

Tajný recept odhalen

Všichni se domnívali, že si mistr vzal tajnou recepturu chemikálii s sebou do hrobu. Jenže tato záhada byla v roce 2009 konečně rozluštěna, neboť antropolog Dario Piombino-Mascali objevil v prašném koutě bývalé kanceláře Alfreda Salafie ručně napsaný deník obsahující kombinaci, kterou použil pro svou mistrovskou práci. Seznam ingrediencí balzamovací kapaliny obsahoval glycerín, formalín, síran zinečnatý, chlorid a alkoholový roztok s kyselinou salicylovou. Salafii směs dívce vpravil do těla injekcí.

Italská Šípková Růženka vypadá jako by se měla každou chvíli probudit

Díky speciálnímu balzámu vypadá i dnes Rosalia jako dívenka, která pouze usnula v nedělním svátečním oblečení. Má dokonalou jemnou a čistou pleť a hebké blonďaté kudrnaté vlasy, jež zdobí krásná žlutá stuha. Není to ale pouze její zevnějšek, který zůstal téměř neporušený. Její tělesná schránka podle všeho ukrývá veškeré orgány v původní podobě. Pod víčky holčičky jsou čisté modré duhovky, které ani po sto letech neztratily barvu.

Rosalia je proslulá po celé Sicílii a je také známá jako “Šípková Růženka”, ročně přivábí tisíce turistů, které se na ni touží podívat. V posledních letech se dokonce několikrát stala nejnavštěvovanějším exemplářem svého druhu. O bezpečí jejího hrobu v katakombách se starají vědci a hlídači.

Jak je možné, že podle lidí dívenka stále mrká?

Rosalie vypadá jako by se každou chvíli chystala otevřít oči. Je ale možné, aby mumie mrkala? Spousta turistů je přesvědčena, že ano. Podle nich se jedná o jakýsi zázrak, že i desítky let po smrti dokáže dát najevo, že je její duše stále na zemi.

Vědci jim však tuto teorii převrátili vzhůru nohama. Oči Rosalie totiž nejsou úplně zavřené a ve slunných dnech proniká do malých škvírek mezi víčky denní světlo, což může pod určitým úhlem návštěvníkům vytvářit iluzi toho, že holčička čas od času mrkne.

ZDROJE:

https://www.onlymen.cz/zajimavosti/detska-mumie-rosalia-lombardo

https://morezprav.cz/mix/video-tajemstvi-rosalie-lombardove-detske-mumie

https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno/mumie-spici-krasky-rosalie-lombardo