Vondra: Prezidentovi klid nikdo nebere, lidé okolo něj selhali a hrají svou zvláštní hru

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra

PARTIE Terezie Tománkové 17.10.2021

Situace kolem zdravotního stavu prezidenta republiky Miloše Zemana je nepřehledná. Může za to částečně i komunikace lidí z Kanceláře prezidenta republiky. Shodli se na tom hosté nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. „Lidé kolem Miloše Zemana fatálně selhali,“ řekl europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

„Ta věc má tři roviny, lidskou, politickou a ústavní. Lidé kolem Miloše Zemana fatálně selhali. Veřejnost má právo vědět alespoň základní věci, jak na tom prezident je,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Alexandr Vondra (ODS).

Podle něj musíme vědět alespoň pro toto období, zda je schopen vykonávat svůj úřad, jinak „se budeme muset zařídit jinak“. „Je velký rozdíl mezi prezidentem, který je nemocný, a lidmi kolem něj. Vypadá to, že kolem toho hrají nějakou vlastní hru,“ dodal místopředseda ODS.

Havlíček Vondráčkovi věří

„Ústřední vojenská nemocnice řekla, jak na tom prezident zhruba je, což bylo asi maximum možného,“ myslí si ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). V každém případě je podle něho důležité, že někdo nezávislý řekl základní parametry prezidentova zdravotního stavu.

Havlíček uvedl, že všichni podcenili návštěvu Radka Vondráčka. Pokud si prý Miloš Zeman jeho návštěvu vyžádal, pak šéf Sněmovny zkrátka přijít musel. Mělo to ale podle něho být daleko lépe zorganizováno. „I s ohledem na ta covidová opatření,“ vysvětlil ministr průmyslu, obchodu a dopravy. Havlíček prý absolutně věří, že se Vondráček se Zemanem potkali a že prezident dekret pro svolání schůze Poslanecké sněmovny skutečně podepsal.

Fiala: Je tam i hysterie

„Kancelář prezidenta republiky může být komunikativnější. Může to předejít mnoha věcem, o kterých se spekuluje,“ řekl místopředseda SPD Radim Fiala. Zároveň ale kolem stavu Miloše Zemana vidí přílišnou hysterii. Podle Fialy má i kancelář prezidenta omezené možnosti. „Minimálně do 8. listopadu ale máme dostatek času a pan prezident do té doby plní všechny své úkoly. Není potřeba, aby dělal něco dalšího,“ dodal Radim Fiala. Také on si myslí, že setkání prezidenta s Radkem Vondráčkem nebylo dostatečně připravené.

S tím, že Kancelář prezidenta republiky měla o stavu prezidenta Miloše Zemana lépe informovat, souhlasí také pirátský poslanec Martin Jiránek. Předseda Sněmovny podle něho komunikaci kolem návštěvy prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici nezvládl.

Tagy: