Havlíček: Odcházíme se vztyčenou hlavou, budeme tvrdou opozicí. Pětikoalice nás uběhala

Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 17.10.2021

Hnutí ANO sice ve volbách neobhájilo vítězství, nemá se ale za výsledek proč stydět. V tomto smyslu se v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS vyjádřil vicepremiér Babišovy vlády Karel Havlíček (za ANO). „Je třeba se připravit na to být férovou, ale tvrdou opozicí,“ řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy.

„Odcházíme se vztyčenou hlavou. Nestačilo to na pětikoalici, která nás uběhala. Řekli jsme, že nic nebudeme cíleně prodlužovat, je třeba se připravit na to, být férovou, ale tvrdou opozicí. Karty jsou rozdané naprosto jasně,“ řekl Karel Havlíček v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Havlíček má v plánu být tváří hnutí ANO v oblasti průmyslu. „Tvoříme expertní tým několika klíčových lidí a budeme oponovat návrhy budoucí vlády,“ vysvětlil.

„Pan ministr věcně konstatoval, že číselně je situace jasná. Mohu dosvědčit, že v pátek jsme seděli asi tři hodiny a nemám pochybnosti, že se můžeme dohodnout,“ řekl Alexandr Vondra. Podle něho je Miloš Zeman realista a dospěje ke stejnému vyhodnocení jako Karel Havlíček. Vondra zmínil, že je primárně europoslancem a v Evropském parlamentu bojuje za jádro.

Vondra: Nemám ministerské ambice

„Nemám žádné ambice ani nemám zapotřebí hladit si své ego,“ odpověděl na otázku, zda bude ministrem zahraničí. Černínský palác se podle něho musí vrátit ke smysluplné práci. „Teď tam řadu let bačovali soudruzi z ČSSD. Chce to vrátit k nějaké normalitě,“ dodal místopředseda ODS. Ministerstvu zahraničí je prý nutné vrátit respekt a vliv.

S tím souhlasil také Radim Fiala (SPD). „Česká zahraniční politika nemá žádnou koncepci. Nedivím se, že se na ministerstvo zahraničí nechtěl vrátit Lubomír Zaorálek, který by tam fungoval spíše jako kastelán,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Chceme férový počet ministrů, říká Pirát Jiránek

Karel Havlíček však Alexandra Vondru upozornil, že vznikající vládní koalice může narazit právě v energetické oblasti. „My máme na jaderné energetice shodu, ale vy jdete do koalice s KDU-ČSL, která podporuje alternativní zdroje,“ oponoval Vondrovi Karel Havlíček. „Ne, na tom máme shodu,“ odmítl Vondra, že by budoucí vláda měla skřípat právě kvůli energetice. ODS prý rozhodně nebude ve vládě fungovat jako přidavač na stavbě Pirátů.

Martin Jiránek (Piráti) uvedl, že jeho strana chce mít férový počet ministrů. „Pokud by to bylo šest ministerstev (pro koalici PirSTAN, pozn. red.), není fér, abychom měli jedno. Naše preference jsme sdělili STANu a v rámci koalice je na tom poměrně velká shoda. Komunikace je konstruktivní na všech stranách,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Tagy: