Pokoj s krbem či výhled na lesy nabízí luxusní třípatrový dům, který na okraji brněnského Žebětína vybudoval a prodal za několik desítek milionů Jiří Faltýnek – syn výrazné postavy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Na majetek, který letos zhodnotil, by však neměl podle zjištění HN a Aktuálně.cz dostatek peněz. Ty jeho firmě Fal-co půjčila společnost, která zprostředkovává úvěry od banky miliardáře Pavla Hubáčka – přítele Faltýnka staršího.

Právě Jaroslav Faltýnek přivedl do hnutí ANO před sedmi lety politiky, kteří později směnili lukrativní pozemky blízkým Hubáčka. I oni je teď zhodnocují o stamiliony. Jak navíc HN a Aktuálně.cz zjistily, s projektem na okraji Brna Faltýnkovi juniorovi pomáhal podnikatel Ivan Trunečka. Ten je obžalovaný z manipulací veřejných zakázek v kauze Stoka – a s ním je také Faltýnek mladší podezřelý z korupce v brněnských teplárnách.

K tomu, aby mohl Faltýnek junior se svou firmou v roce 2018 koupit a následně opravit dům v Žebětíně, mu posloužila půjčka od olomoucké firmy Vitacredit. Úvěr od ní dostal i přesto, že byl v době startu svého nového byznysu zadlužený. Před pěti lety si vzal s manželkou pětimilionovou hypotéku na pořízení vily ve Vranově u Brna, na niž má banka dodnes zástavní právo.

Vitacredit těsně před tím, než založila Faltýnka, ovládala struktura kyperských firem s neznámým vlastníkem. Dnes je jako její majitel v obchodním rejstříku zapsaný Zdeněk Chmela, zastupitel za ANO a předseda finančního výboru v Moravském Berouně, který měl dříve podíl v bance Creditas. Tu ovládá olomoucký miliardář Pavel Hubáček.

Faltýnek a Hubáček

Když policisté dělali v kauze Stoka v roce 2019 domovní prohlídku v pražském bytě Jaroslava Faltýnka, ukázalo se, že tehdejší šéf poslaneckého klubu ANO nebydlí ve vlastním. Byt byl napsaný na firmu zaměstnance olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka.

Hubáček získal třetinový podíl ve firmě ČD Telematika, kterou majoritně vlastnily státní České dráhy. Přesto ale nabídku získat zbytek firmy nevyužily. HN dřív popsaly, že obchod Hubáčkovi svou liknavostí umožnili „Faltýnkovi lidé“ na ministerstvu dopravy.

Prvořadou odpovědnost nesl bývalý náměstek ministra dopravy a šéf dozorčí rady Českých drah a ČD – Telematiky Milan Feranec, Faltýnkův blízký přítel z Olomouce a zároveň letitý kolega z Agrofertu. Ten vliv v resortu dopravy získal právě díky Faltýnkovi. Oba muži jakýkoliv problém popírali.

Podíl v telekomunikační firmě následně od Hubáčka koupila PPF. České dráhy tento podíl získaly až letos. Místo původních 200 milionů korun zaplatil nakonec stát zhruba 850 milionů.

„Půjčili mi přibližně 10 milionů. Pět milionů na koupi. Pět milionů na rekonstrukci,“ sdělil HN a Aktuálně.cz Faltýnek. Zároveň ale odmítá, že by to bylo kvůli napojení na podnikatele Hubáčka, přítele jeho otce. „Žádal jsem předtím o půjčku Creditas a nedostal jsem ji,“ říká s tím, že banky nechtěly půjčit firmě bez historie.

„Já jsem synovi pouze poskytl finanční výpomoc ze svých zdaněných peněz. Nijak dál jsem se na jeho obchodu nepodílel. Zaplatil navíc poměrně dosti vysoký úrok, takže vaše konstrukce nedávají smysl,“ napsal HN Faltýnek starší.

Od Vitacreditu, jenž poskytoval zejména spotřebitelské půjčky, dostal Jiří Faltýnek podnikatelský úvěr s nadprůměrným úrokem sedm procent ročně. Podnikatelské půjčky však Vitacredit běžně nabízí podle svých stránek pouze do tří milionů korun. Majitel Vitacreditu Chmela na dotazy, za jakých okolností Faltýnek půjčku dostal a zda na to měly vliv obchody Pavla Hubáčka, neodpověděl. Nereagoval ani Hubáček, kterému HN a Aktuálně.cz dotazy zaslaly prostřednictvím jeho mluvčí.

Půjčka od otce nesedí

Pořízení developerského projektu vyšlo Faltýnka na celkem 9,5 milionu korun. O zbylých 4,4 milionu, které na nákup hrubé stavby potřeboval, Faltýnek dříve tvrdil, že mu je půjčil otec. Ten ale půjčku pro syna neuvedl ve svém majetkovém přiznání. Údajně o takové povinnosti nevěděl. Následně do formuláře vyplnil dva miliony korun. Rozpor jeho syn dosud odmítal komentovat. Nyní tvrdí, že mu otec půjčil skutečně jen dva miliony. „Dal jsem do toho také všechny své úspory. Něco byl i dar od otce,“ uvádí.

Půjčku od otce údajně ještě před nákupem domu využil jako povinný dvoumilionový základní kapitál, který jako akcionář musel složit do své developerské firmy Fal-co, a následně peníze nalil do svého stavebního projektu. Ověřit to nejde. Firma totiž od svého založení v roce 2018 nezveřejňuje účetní závěrky. „Jsou u účetní. Další týden se je tam chystám dát,“ tvrdí Faltýnek mladší. 

Ten rovněž přiznal, že se na jeho developerském projektu podílel obžalovaný brněnský podnikatel Ivan Trunečka. „Jeho firma dělala kotle a topení ve všech bytech. Měla nejlevnější nabídku,“ vysvětluje Faltýnek.

Trunečka je spolu s rodinným přítelem Faltýnků – expolitikem hnutí ANO Jiřím Švachulou – obžalován z manipulací zakázek v obří korupční kauze Stoka. Před soudem stojí i za manipulace v brněnské městské firmě Teplárny Brno. A podle podezření policistů se tam s ním na údajné korupci podílel právě i Faltýnek junior, jenž v brněnských teplárnách působí dodnes.

Faltýnek díky spolupráci s Trunečkou i půjčkám nakonec zbohatl. Trojici bytů, které v zrekonstruovaném domě vytvořil, na přelomu letošního a loňského roku prodal zhruba za 30 milionů korun. Splatil tak dluhy u Vitacreditu i náklady na rekonstrukci. „Milion jsem také už splatil otci,“ říká.

Obří výstavba Hubáčkova právníka

Rok předtím, než Vitacredit založil Faltýnka mladšího, se zároveň v Brně začalo ve výstavbě dařit i firmám blízkým Hubáčkovi. Například jeho dlouholetý právník Jiří Kňáva je dnes dle obchodního rejstříku jediným majitelem řetězce firem, který na městských pozemcích v centru Brna buduje komplex nazvaný Augarten. Jde celkem o 144 bytů a 181 apartmánů k pronájmu. Počítá se i se vznikem obchodů. Investice se tím tedy značně zhodnotí.

Završila se tak transakce, na kterou za brněnský magistrát kývl tehdejší majetkový náměstek primátora Richard Mrázek (tehdy ANO), přítel Jaroslava Faltýnka. Mrázek je jedním z desítek lidí, kterého před komunálními volbami v roce 2014 nechal do ANO Faltýnek přijmout. V květnu 2014 na Mrázkův bankovní účet dorazilo 5,6 milionu korun přímo od Hubáčka. S ním také Mrázek jezdil na dovolené.

„Samozřejmě nepopírám, že pana Hubáčka znám. U jednání o směnách však ani on, ani lidé z jeho okolí nebyli,“ řekl Mrázek pro HN a Aktuálně.cz. Miliony mu od Hubáčka podle něj přišly za zpětný odkup akcií Creditas, které si v minulosti pořídil. „Je to částečná platba za akcie, které si pan Hubáček kupoval zpět,“ dodává politik, který loni z ANO odešel.

Město se pozemků zbavilo kvůli plánované výstavbě hokejového stadionu. Menší část půdy pod plochou za Lužánkami, o níž tehdejší představitelé města vedeného hnutím ANO tvrdili, že ji chce využít pro výstavbu nové haly, vlastnila brněnská společnost Eiskon Develop. Mrázek ji ale nevyplatil. Místo toho v roce 2017 souhlasil, že s firmou smění právě deset tisíc čtverečních metrů lukrativní parcely v brněnské lokalitě Ponava, na níž dnes začíná stavět Hubáčkův právník.

Protože ale měly městské pozemky podle znaleckého posudku výrazně větší hodnotu než půda Eiskonu, musela firma městu doplatit 50 milionů. S takovou částkou by však společnost měla problém, protože podle účetních závěrek byla prakticky neaktivní. Do hry ale opět vstoupila olomoucká firma Vitacredit, která Eiskonu sumu půjčila.

Tehdejší majitel Eiskonu Martin Hvězda, který se jinak živí prodejem zařízení pro cukrárny, měsíc po uzavření smlouvy s městem přepsal firmu na jiného brněnského podnikatele. A za čtvrt roku pak už byl v obchodním rejstříku jako vlastník zapsaný právník Kňáva. 

Ten dnes na dotaz, zda může popřít, že za projektem reálně stojí Hubáček a jeho Creditas, odpovídá vyhýbavě. „Podívejte se do obchodního rejstříku. Uvidíte, kdo za tím stojí,“ říká. Na nákup firmy i s půdou mu půjčila přímo Hubáčkova banka Creditas. Ta má dodnes na firmě zástavní právo do výše 67 milionů.

Sám Kňáva pracuje pro Hubáčkovu skupinu Unicapital. V právníkově domě pak také sídlí nadace Společně pro děti, v níž se angažuje Barbora Hubáčková a jejím generálním partnerem je právě banka Creditas.

Náměstek primátora: Směny byly ve prospěch města

Zatímco na parcelách napsaných na Hubáčkova právníka se rozbíhá nová výstavba, hokejový stadion dodnes nestojí. Současné vedení magistrátu navíc řeklo, že až projekt začne, nebude na ploše, kterou měla směna pod patronací ANO odblokovat, ale na brněnském výstavišti. Směna se tak odehrála zbytečně.

Prázdná parcela je po čtyřech letech i v místě, kde měla stát nová atletická hala. Podle plánů ANO, které do roku 2018 vládlo Brnu v koalici s lidovci, Zelenými a hnutím Žít Brno, měla hala vyrůst na okraji města u kampusu Masarykovy univerzity. Pozemky přes původní firmu, s níž je magistrát směnil, doputovaly k firmě Kappa Properties. Tu vlastní Jiří Martinák, jenž pracuje na developerských projektech pro Unicapital. I tentokrát byl u směny náměstek brněnského primátora Mrázek.

Poslední směnou byla výstavba tramvajové trati do brněnského Kampusu. Ta na rozdíl od předchozích popsaných projektů započala. Jak v červnu upozornil Radiožurnál, i firmu Západní brána Brno, která dnes pozemky vlastní, v médiích zastupuje Martinák – a dnes ji ovládá právník Ivo Sklenář. Architekti stavby prezentovali na webu projekt s tím, že je pro firmu Unicapital, která patří Hubáčkovi.

Podle Faltýnka staršího si směny pozemků řešili tehdejší představitelé města vlastní cestou. „A bez jakékoliv mé účasti. V zásadě ani nevím, o jaké pozemky se jedná a k čemu to mělo být,“ říká. I Mrázek uvádí, že jeho přátelství s Hubáčkem nemá s nynějšími majiteli pozemků nic společného.

„Nemůžu zodpovídat za to, kdo je v řadě třetím či čtvrtým majitelem pozemků, které jsme směnili. Směny jsem připravoval ve prospěch města a stojím si za tím, že byly výhodné,“ uvedl někdejší náměstek primátora s tím, že je schvalovala městská rada i zastupitelstvo.