Jak fungují bonusy u povinného ručení?
ilustrační foto
Zajímavosti

Povinné ručení musí uzavřít povinně každý majitel auta. Jde o pojištění, které hradí škody, které při nehodě způsobíte druhé straně. Povinné ručení mohou výrazně zlevnit tzv. bonusy. O co jde a jak vlastně fungují?

Řídíte bezpečně?

Když si sjednáváte povinné ručení, pojišťovny se snaží ohodnotit míru rizika, zda právě konkrétní klient může způsobit nehodu. Pojišťovna bere do úvahy jednak to, zda budete jezdit spíše na venkově, nebo ve velkoměstě s hustou dopravou, dále to, jaké je vaše řidičské umění. Pochopitelně, nikdo vás z jízdy zkoušet nebude, ale pokud jste řidič začátečník, pojišťovna vám příliš věřit nebude. Stejně tak, pokud majitel vozu způsobil v dohledné minulosti nehodu, důvěra v jeho styl řízení klesá. Proto se zavedl systém tzv. bonusů povinného ručení, neboli slev na povinné ručení.

Bonus lze získat za celkovou dobu bezeškodního období, které v současné době činí zhruba 11 let. Pokud máte sotva oschlý řidičák, získáváte bonusy postupně, a to za každý rok dává pojišťovna slevu 5 – 10 % z povinného ručení. Pokud ale způsobíte dopravní nehodu, bonusy se vám odečtou. Maximální výše slevy na povinném ručení, tedy bonusu, činí 65 % procent, takže na plnou výši bonusu se lze vyšplhat za přibližně 10 let.

Bonus, ale i malus

Pokud působí majitel vozu nehody často, může se dokonce dostat do záporných hodnot, což znamená, že se k ceně povinného ručení naopak ještě přičte přirážka, které se říká malus. Řidiči začátečníci, co řídí teprve rok a způsobí dopravní nehodu, se ocitnou v mínusu automaticky a povinné ručení se jim patřičně prodraží. Připomeňme, že bonusy povinného ručení „naskakují“ jen tehdy, pokud je někdo skutečně pojistníkem a platí povinné ručení. Pokud si tedy například mladí řidiči sjednají povinné ručení na své rodiče, pak se jim bonusy nemají z čeho přičítat a jednou musí stejně začít od nuly.

Navíc, pokud s vozidlem způsobí nehodu, o bonusy přijdou jejich rodiče. Výše „postihu“, tedy to, o jak velkou slevu přijdete, nebo jaké malusy vám naskočí, závisí na konkrétní pojišťovně. Některé pojišťovny uplatňují spíše symbolické bonusy, stejně jako malusy, jiné nabízejí progresivní narůstání bonusů, což hraje do karet bezproblémovým řidičům. Jak je to s bonusy, pokud měníte pojišťovnu?

Bonusy a přechod k jiné pojišťovně

Vyzkoušeli jste srovnání povinného ručení a našli si výhodnější produkt? Bojíte se, že o nastřádané bonusy přijdete? Naštěstí tomu tak není, bonusy si totiž převedete i do další pojišťovny. „Pokud si někdo nechá srovnat povinné ručení na Kalkulátor.cz, stačí, aby zadal své rodné číslo. To slouží jen k tomu, aby se z databáze získala informace o bonusech povinného ručení, které tak lze zlevnit,“ upozorňuje Jesika Liptáková z Kalkulátor.cz. Pokud odcházíte z pojišťovny, ta vám většinou vydá doklad o tzv. bezškodním období, kterým se můžete prokázat v nové pojišťovně, což ale není nutné.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru