Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lener se ve zlém rozešel s hokejovým svazem. Údajně mu vadila Králova minulost v StB

Slavomír Lener foto: Profimedia.cz

Slavomír Lener už nepracuje na hokejovém svazu. Bývalý šéftrenér a manažer rozvoje hokeje skončil oficiálně po vzájemné dohodě. Lenerovi údajně vadila minulost Tomáše Krále v StB a měl prezidentovi říct, ať odstoupí z funkce.
  13:50aktualizováno  14:42

„Mohu potvrdit, že spolupráce se S. Lenerem byla na základě vzájemné dohody ukončena. Obě strany se také dohodly, že k podrobnostem se nebudou vyjadřovat,“ uvedl svazový mluvčí Zdeněk Zikmund pro iDNES.cz.

„Skončil jsem na svazu dohodou. Nepokračuju už v žádné funkci. Dohodli jsme se, že důvody nebudeme uvádět,“ řekl 66letý Lener pro Sport.cz.

Server nicméně uvádí, že Lener měl Královi vyčíst spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou v 80. letech minulého století a vyzvat ho po tajné volbě výkonného výboru, který hlasoval 9:1 pro Královo setrvání ve funkci, k rezignaci.

Následnou hádku potvrzují i zdroje iDNES.cz. „Mně se zase nelíbí ta tvoje účast tady, měl odpovědět Král Lenerovi. A vyhodil ho,“ dodal zdroj Sport.cz.

Lener pracoval mezi lety 2010 a 2019 jako svazový šéftrenér, sestavil desatero, které mělo český hokej vrátit na vrchol. Později vedl i sportovní úsek rozvoje. Ten po něm aktuálně vede jeho dosavadní zástupce Lukáš Jankovič.

S reprezentací získal jako asistent hlavního kouče Ivana Hlinky zlato na olympiádě v Naganu, jako hlavní trenér vedl národní tým na mistrovství světa 2003 a 2004.

Tomáš Král a StB

Kauza Tomáše Krále se týká jeho aktivního zapojení do spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou, která byla součástí StB. Král je ve svazcích veden pod krycím jménem „Renáta“. Během výkonu povinné vojenské docházky měl donášet na nadřízeného.

Král spolupráci s kontrarozvědkou nepopírá. Vysvětluje, že byl zařazen na velitelství motostřelecké divize v Plzni, kde působil ve funkci vyšetřovatele a podílel se na „prověřování záležitostí souvisejících s ochranou státního tajemství, prověrkami jeho nositelů a šetření tzv. mimořádných událostí v armádě“.

Popírá však, že by donášel a kolegy udával. Naopak v tiskové zprávě uvedl, že nadřízenou osobu, kterou měl sledovat, o zájmu StB informoval.

Šéf hokeje Král má silnou podporu, sám však příští rok rezignuje

Jenže podle archivu mělo během necelého roku proběhnout přes dvacet schůzek, kde měl Král informovat o soukromí nadřízeného, měl zajistit nakreslený plánek bytu či klíče od něj. Kromě toho měl též instalovat odposlechy.

O Králově setrvání později tajně hlasoval výkonný výbor. Ten ho devíti hlasy podpořil, jen jeden byl pro jeho odvolání.

Král překvapil, když i přes důvěru oznámil, že v roce 2022 rezignuje.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!