Ve věku 84 let v pondělí ráno zemřel Colin Powell, bývalý republikánský ministr zahraničí USA, který pomáhal připravit půdu pro americkou invazi do Iráku z roku 2003. Příčinou úmrtí byly komplikace spojené s covidem-19, uvedla jeho rodina v prohlášení na facebooku. Powell byl prvním americkým ministrem zahraničí černé barvy pleti, funkci zastával za prezidentství George Bushe mladšího v letech 2001 až 2005. Současný šéf Bílého domu Joe Biden jej označil za dobrého člověka, který ztělesňoval ideály „bojovníka a diplomata“.

„Generál Colin L. Powell, bývalý americký ministr zahraničí a předseda sboru náčelníků štábů, dnes ráno zemřel kvůli komplikacím způsobeným covidem-19,“ oznámili pozůstalí. Prohlášení příčinu úmrtí blíže nespecifikuje a uvádí, že Powell byl proti covidu-19 plně očkován. Zároveň se léčil s rakovinou krve a měl proto podle amerických médií oslabenou imunitu.

„Chceme poděkovat zdravotnickému personálu v Národním zdravotním středisku Waltera Reeda za laskavou péči. Ztratili jsme pozoruhodného a milujícího manžela, otce, dědečka a skvělého Američana,“ pokračuje oznámení o úmrtí zveřejněné na facebooku. Po 20 minutách od publikace oznámení již bylo pod příspěvkem více než tisíc komentářů.

Powell byl synem jamajských rodičů a měl za sebou 35 let v americké armádě a spolupráci se třemi republikánskými prezidenty. Ronald Reagan si jej v roce 1987 vybral jako poradce pro národní bezpečnost, o dva roky později z něj George Bush starší učinil nejmladšího šéfa sboru náčelníků štábů v americké historii. Bush mladší mu pak dal na starost resort diplomacie.

Spojené státy za tohoto Powellova angažmá zahájily vojenské operace v Afghánistánu a v Iráku. Před invazí do Iráku neinformoval veřejnost zcela pravdivě, například tvrzení o chemických zbraních v zemi se ukázala jako nepravdivá. Projev na půdě OSN, v němž prezentoval chybné informace od tajných služeb ve snaze ospravedlnit válku, později Powell označil za „kaňku“ na své reputaci.

Ač byl republikán, v letech 2008 a 2012 podpořil v prezidentských volbách demokrata Baracka Obamu. Později se od republikánů zcela distancoval a v loňském roce se opět postavil za kandidáta Demokratické strany, a to v duelu mezi tehdejší republikánskou hlavou státu Donaldem Trumpem a pozdějším vítězem Bidenem.

Prezident Biden v prohlášení Powella popsal jako přítele, vlastence i někoho, kdo opakovaně překonával rasové bariéry. „Colin ztělesňoval nejvyšší ideály jak bojovníka, tak diplomata. (...) Bojoval ve válkách, a tak chápal lépe než kdokoli jiný, že samotná vojenská síla nebyla dostatečná pro zachování našeho míru a prosperity,“ uvedl šéf Bílého domu. „Colin Powell byl dobrý člověk,“ uzavírá komuniké.

Na zprávu o úmrtí už předtím reagoval mimo jiné exprezident Bush, který vyzdvihoval Powellovu službu veřejnosti, „počínaje jako voják ve Vietnamu“. Současný ministr obrany Lloyd Austin zase zesnulého generála označil za „ohromného osobního přítele a mentora“. „Vždy si na mě udělal čas a vždy jsem se na něj mohl obrátit s těžkými otázkami,“ uvedl.